Dilema studențească: cazare la cămin sau la chirie?

Sunt din nou „timișorean”… de duminică. Asta explică și absența mea de câteva zile, adică știți voi (dacă ați trecut prin asta): bagaje, oboseală etc. Am început, deci, anul II de Informatică. Dar nu despre asta voiam să discut, ci despre o întrebare pe care și-o pun majoritatea studenților din provincie: cum e mai bine? Să stai la cămin sau să stai la chirie?

Universitatea de Vest din Timișoara

Deși aș fi prins foarte ușor cămin atât în anul I, cât și în anul II, având medie OK, am ales să stau într-un apartament, la chirie. Și acum motivele acestei alegeri:

 1. Am nevoie de liniște. Da, am nevoie de liniște atunci când e nevoie. N-ai de unde să știi cu cine poți să pici într-o cameră de cămin. Se poate întâmpla să nu poți studia din cauza altora. Un apartament într-o zonă liniștită a orașului e foarte OK.
 2. Am avut ocazia să iau un apartament cu 2 camere în chirie împreună cu 2 foști colegi de liceu pe care îi cunosc și cu care mă și înțeleg foarte bine. Când e de glumit, glumim… iar când e de învățat, învățăm. Punem întotdeauna osul la treabă când e nevoie! 🙂
 3. La cămin nu prea ai unde să gătești. Eventual mergi până la cantina Politehnicii, aici, la Timișoara. Dar probabil cantina pentru un student la UVT e cam scumpă (felul 1 + felul 2, undeva pe la 13 RON), așa că poate preferă o shaorma de la fast food.
 4. Hainele trebuie să le duci la spălătorie când vrei să speli (să zicem că ăsta nu a fost un motiv chiar atât de important).
 5. Internetul e de viteză mică, evident.
 6. Nu prea suport fumul de țigară (dacă nu știați, e chiar mai grav să inhalezi fumul de la țigara altuia decât să fumezi tu o țigară) și nici nu cred că aș suporta să umblu cu haine pline de fum în cazul în care aș da de niște colegi fumători în camera mea de cămin.

…Iar chiria nu ne costă mai mult de 60 de euro pe persoană! La apartament am avantajul de a fi abonat la Digi Bază Digital (+ HBO Max Pak) și Fiberlink 2, deci am Internet de mare viteză. Viața de student la chirie, cu toate facturile cu tot, e aproape imposibil să te coste mai mult de 100 euro, excluzând de aici banii pentru mâncare și banii de buzunar. Așadar, confortul întotdeauna se plătește, dar măcar totul pare să îți ofere mai multă siguranță.

Acum eu nu încerc să vă oblig să căutați chirie. Doar v-am prezentat alegerea mea. Puteți să vă faceți și voi o idee despre cele două. Singurul dezavantaj pe care îl văd e că poate unii de la cămin stau mai bine cu banii de buzunar (de fapt, în anul I am stat chiar OK și asta și datorită Adsense), dar am preferat să merg la sigur, trăind într-un mediu mai sănătos decât majoritatea studenților de la cămin.

Voi ce alegere ați făcut sau ce aveți de gând să alegeți când veți fi studenți? De ce?

11 Comments
 • Chaika
  October 3, 2012

  Interesant. Dar cam care sunt condițiile la căminele de acolo? Trebuie să împarți o cameră cu cineva? Cam care e spațiul tău? Faptul că nu aveți o bucătărie, măcar la comun, mi se pare infect. 🙁

 • Vasi
  October 3, 2012

  Chaika, normal ca imparti la camin camera, cu cel putin inca 2 persoane…La cluj stau si 5 in camera…

  Si eu am preferat chiria in studentie, chiar daca puteam face rost de camin!

 • Marian
  October 3, 2012

  @Chaika: cei cu mediile cele mai mari prind loc de camin de 2 persoane (dar sunt foarte putine acele locuri) la UVT. Celelalte doua camine rezervate pentru FMI sunt de 4 locuri, respectiv 5 locuri. Caminul de 4 locuri in schimb e cam intr-o zona indepartata de universitate.

 • Chaika
  October 3, 2012

  Omfg! Şi cam câţi metri pătraţi are o cameră împărţită de 5 oameni? 😀 Btw, m-ai motivat să scriu şi eu un articol despre viaţa la cămin în Germania. O să apară cât de curând. 🙂

 • Marian
  October 3, 2012

  Nu mulți, nu mulți… paturile sunt supraetajate. 🙂

 • Oana
  October 4, 2012

  Nu poti vorbi cu un priten, sa stati amandoi?
  Printre atatea mii ai cu cine te imprieteni, insa ma gandesc ca nu ai voie altfel nu imi explic practic, sper sa nu ma insel totusi, poate, poate iti vin ceva idei.

 • Marian
  October 4, 2012

  Nu am inteles ce vrei sa zici. Stau in apartament cu 2 fosti colegi de liceu care in acelasi timp mi-s si colegi de facultate. 🙂

 • Yamasha
  October 5, 2012

  Eu chiar daca nu am stat la camin pana acum, niciodata n-as alege sa mai impart camera cu alti 3,4 oameni…mai bine singur sa stiu de lucrurile mele decat sa ma trezesc cu altii pe cap!

 • Claudiu
  October 5, 2012

  Cred ca acum un an ti-am povestit chestiile astea cand inca aveati filme sa stati in camin. Ma bucur ca ai ajuns la concluzia mea
  http://www.claudiufarcas.ro/2009/student-in-chirie-sau-la-camin/

 • Marian
  October 5, 2012

  Da! Ar trebui să zic „thanks”… again și asta și fac! 🙂 Merci!

 • Laurentiu
  October 7, 2012

  Eu as alege chiria pentru mai multe aspecte..multe dintre ele enumerate de tine..in camin se spune ca e mai ‘viata’ si acolo traiesti cu adevarat studentia..depinde de felul fiecaruia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *