Am citit scrisoarea lui Buzdugan și a lui Morar

Răspuns la scrisoarea lui Daniel Buzdugan și a lui Mihai Morar

Ne cerem scuze pentru unele asocieri nepotrivite făcute pe tema meciului de fotbal dintre România și R.D. Congo.

Credeam că numai Klaus Iohannis urează „Crăciun Fericit!”, cu întârziere, adică de Paști și, la fel, „Hristos a înviat!”, de Crăciun. Dar noi nu suntem proști, știm cu toții că în cazul în care nu s-ar fi mediatizat subiectul, ați fi șters toate comentariile ascultătorilor cu referire la rasism (știu, să te reclame ascultătorii la CNA, mai rar, dar, la fel cum am spus și în postarea anterioară, vi s-a mai întâmplat). De ce v-ați scuzat abia după 5 zile?

Aceste asocieri au fost făcute fără intenția de a jigni vreun grup de persoane, indiferent de rasă sau naționalitate.

Voi nici măcar acum nu sunteți serioși? E și asta una dintre glume? E cât se poate evident că ați avut intenția de a jigni. Ați spus timp de 8 minute, în continuu, că africanii sunt niște maimuțe, datorită culorii pielii.

Și nu mă luați cu faptul că ați folosit termenul de „maimuță” deoarece doreați să folosiți un animal reprezentativ pentru statul R.D. Congo, precum francezii sunt porecliți „cocoșii galici”, așa cum spuneați prin presă. Nu, în R.D. Congo animalul național este okapi. Dacă voiați să folosiți ceva cu adevărat reprezentativ, puteați să alegeți asta și nimeni nu ar fi sesizat nimic la CNA.

Bonus: Există o pagină de wikipedia unde puteți să vedeți majoritatea întâmplărilor referitoare la rasism din fotbal. Dacă dați un Ctrl+F pe pagină după cuvântul „monkey”, veți vedea că există 25 de rezultate.

Suntem oameni, se întâmplă să greșim, dar ne asumăm și regretăm cuvintele alese. Așa cum am menționat și ieri, și astăzi, în direct la matinalul ZU, scuzele noastre se îndreaptă către Republica Democratică Congo, în mod special către echipa națională de fotbal a acesteia și către toți cei cărora le-am produs fără rea credință un sentiment de mâhnire.

Voi chiar vă mai considerați oameni, după ce timp de 8 minute, în continuu, ați insinuat că africanii sunt inferiori rasei albe? Asta nu e o greșeală, dobitocilor. O greșeală ar fi fost dacă ați fi dat o singură remarcă, hai fie 2-3, dar NU 8 MINUTE.

Apropo, dar francezilor de ce nu le-ați cerut scuze fiindcă ați spus că „Nici Franța nu abundă de francezi”?

Rasiștii Buzdugan și Morar

Buzdugan și Morar (foto: utopiabalcanica.net)

Gândirea condusă de ură nu face parte din conduita noastră personală și profesională și nu se regăsește în valorile Radio ZU. Dovadă stau miile de ore de emisiuni radio în direct în care nu a existat un astfel de precedent.

De unde ați copiat scrisoarea asta? Sau iar v-a dat Flick, domnu’ Rîmă, materialul gata făcut? Fiindcă voi încurcați rasismul cu xenofobia. Diferența dintre cele două e faptul că rasismul înseamnă că sunteți convinși că oamenii sunt inegali, în funcție de etnia căreia îi aparțin sau de culoarea pielii (adică ce ați dat voi pe post), pe când xenofobia se referă la frica sau ura față de străini. Nu-i așa că sunteți voi un pic cam proști?

Cunoaștem limitele libertății de exprimare și ne delimităm categoric de orice fel de discurs care incită la ură.

Alo, tovarăși, stați liniștiți la locurile voastre! Morar și Buzdugan au rămas rasiști, ei s-au delimitat de xenofobie.

Mihai Morar a fost un fals când și-a cerut „scuze” de la Kamara

Nu mint, am dovezi. Iată ce a spus azi Kamara. Voi vă gândiți cât de mult suferă acest om din cauza a 2 dobitoci rasiști?

În fine, am și o veste proastă, dar și una pe jumătate bună. Voi începe cu aia proastă: dosarul „Morning ZU cu Buzdugan și cu Morar” nu s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței de azi a CNA. Nu știu când va fi discutat în ședință, dar eu cred că toată treaba asta e doar începutul mușamalizării cazului. Având în vedere că a fost mediatizată toată treaba, așteptarea lumii era să se discute astăzi. Nu a fost să fie. Voi urmări cu mare atenție și preocupare situația de la CNA, exact cum face și Herr Klaus.

Vestea ceva mai bună e că s-a autosesizat și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, însă cei doi așa ziși moderatori ai emisiunii sunt rugați să se prezinte abia luni, 6 iunie. Până atunci, subiectul poate să ajungă să se dilueze.

Nu îmi place nici faptul că marii jurnaliști pur și simplu dorm. De la Smiley nu mai am mari așteptări, fiindcă e o târfă la Radio-TV, însă mă așteptam să iasă în față Cabral și să își exprime nemulțumirea. Mă așteptam la un Cristian Tudor Popescu, poate la un Moise Guran, chiar și la Cătălin Tolontan, dar ei doar tac. De asemenea, mă așteptam și de la artiști să iasă în față și să își exprime nemulțumirea. Dacă Smiley nu, atunci măcar un Marius Moga sau un Horia Brenciu. Cer prea mult?

Bineînțeles, atunci când Ioan Rus a făcut acea declarație deplasată, cu referire la românii din diaspora, toți jurnaliștii au dat de pâmânt cu el, dar se pare că atunci când e vorba de un coleg de breaslă din mass-media, indiferent că e de la alt trust, majoritatea se prefac că nu știu de subiect. Mai lăsați vrăjelile cu război între instituții, conflict de interese etc. Sunteți niște lași că nu vorbiți despre asta!

Hall of Fame

Ar mai fi multe de spus, însă mă opresc aici, nu înainte de a face ceea ce am promis data trecută: să mulțumesc tuturor celor care au scris despre asta. În primul rând, îi mulțumesc lui Vali, dar și lui Ovi pentru ajutor.

Mulțumesc și presei locale pentru faptul că a menționat faptul că da, un sătmărean a fost primul care a făcut sesizare la CNA împotriva Morning ZU (PresaSM, PortalSM, Gazeta de Nord-Vest).

De asemenea, trebuie să recunosc că pozele din acest articol le-am furat de la Utopia Balcanică, dar asta fiindcă mi s-au părut geniale.

Mulțumiri și pentru Revista Kamikaze, Times New Roman, Cotidian Zilnic, Cațavencii și Academia Cațavencu. Am râs cu poftă la articolele voastre, voi chiar aveți simțul umorului. 😀

Mulțumesc și celorlalte trusturi de presă care au publicat știrea că sunt reclamați la CNA, dar nu am să le enumăr aici, fiindcă nu au nevoie de publicitate. Merci și PaginaDeMedia că ați publicat subiectul, dar se putea mai repede.

Și acum, cele mai interesante păreri:

Radu Alexandru despre înregistrare și, încă o dată, despre Flick, domnul rîmă

De pe sereniti.ro: Cine îi ascultă pe Buzdugan și Morar? & Babuinii de Dâmbovița

vice.com: De ce n-ar trebui să te mire comentariile rasiste ale lui Morar și Buzdugan

ZMENTA despre emisiunea de la Radio Zoo

Dorin Lazăr despre rasismul românesc

Lucian Mîndruță despre creștinism și despre rasism

Doza de Haș a dat share postării lui Kamara

Hai să zicem că mi-a plăcut ce au făcut și cei de la Radio21

Silviu Sergiu despre rasismul de la acea emisiune

Benny Adegbuyi (Ferma Vedetelor) a fost și el șocat

A scris și Tataee despre versurile lui Ombladon

Cu siguranță am omis multe postări fără să vreau, însă dacă credeți că am ratat ceva interesant și trebuie să apară aici, am să actualizez.

Propun să începem un hashtag pe Facebook: #MacacPeRadioZu! De fapt, am văzut că deja au început-o alții:

Macac pe Radio Zu

Macac pe Radio Zu

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *