De ce nu vreau să plece Tibi Csik de la Olimpia Satu Mare

În loc să mă uit și eu ca tot românul aseară la Champions League (pe net, fiindcă majoritatea nu are Dolce), am ales să mă uit pe Digisport, la mocirla Ligii a 2-a din fotbal. A fost, totuși, un meci important pentru echipa fanion a județului Satu Mare, deoarece cu o victorie Olimpia ar fi reintrat în „cărți” pentru ultimul loc de play-off, însă acum va trebui să se zbată în play-out. Mai rău decât atât, fiindcă am pierdut, rămânem în continuare pe locul 10, care este ultimul loc retrogradabil din „B” (de fapt, chiar și locul 9 poate însemna retrogradarea, dacă se pierde barajul cu ocupanta aceleiași poziții din seria „Est”).

Pe scurt, așa arată cronica unui arbitraj „șmecheresc”, în direct (un rezumat al meciului puteți urmări și în clipul de la începutul articolului):

* Minutul 15Mărkuș de la Olimpia, scapă pe contra-atac, este faultat în careu de un fundaș al Mioveniului, însă arbitrul nu acordă penalty, deși trebuia.

* Minutul 36 – Mioveni înscrie prima, din corner.

* Minutul 64 – Condusă, Olimpia e obligată să „schimbe” ceva. Tibi Csik face toate cele 3 schimbări dintr-un „foc”.

* Minutul 65 – Schimbările antrenorului s-au dovedit a fi inspirate, la fel ca cele din meciul cu „U” Cluj, din etapa trecută, fiindcă „Oli” a egalat prin Dumitru Muntean.

* Minutul 80 – Brata îi pasează frumos lui Mărkuș, care marchează dintr-o scăriță, însă arbitrul nu validează golul, pe motiv de „offside”. La reluarea fazei se poate observa cât se poate de clar faptul că atacantul „galben-albaștrilor” a fost cu (cel puțin!) 3 metri în spatele ultimului apărător al Mioveniului.

* Minutul 90 – se acordă 3 minute de prelungiri

* Minutul 96 – deși au trecut minutele de prelungiri, Mioveniul marchează golul victoriei „în ultimul minut”, exact la fel cum a făcut-o „U” Cluj la Satu Mare, etapa trecută. Centralul probabil că ar fi prelungit meciul chiar și 20 de minute, numai să iasă scorul „corect”.

Abia acum cred că pot să trec la subiectul principal, care se află și în titlul articolului: de ce nu vreau să plece Tibi Csik de la Olimpia. Din câte văd, unele ziare locale încearcă să pună presiune pe banca tehnică a Olimpiei, deși antrenorul nu merită asta din partea presei. Haideți să vă spun și de ce.

În primul rând, nu cred deloc că acum e momentul potrivit ca Csik să se despartă de „Oli”, fiindcă actuala conducere, așa cum am zis și în articolul trecut, e „praf și pulbere”. Cine ne garantează faptul că antrenorul pe care l-ar putea alege domnul Băbuț e mai bun decât Tibi Csik? Dumnealui? La fel ni s-a garantat și când a fost adus Cosmin Bodea ca antrenor la Olimpia, iar rezultatele s-au văzut… echipa a jucat mult mai prost față de ceea ce joacă acum cu fostul fundaș al Stelei pe banca tehnică.

Tibi Csik, oferind indicatii lui Bogdan Faur (sursa foto: portalsm.ro)

Tibi Csik, oferind indicatii lui Bogdan Faur (sursa foto: portalsm.ro)

Să fiu sincer, ultimele două meciuri ale lui Oli nici măcar nu au fost proaste – din punct de vedere al calității, au fost cu mult peste media Ligii a 2-a. Cu „U” am fi putut asista la o „minune”, o victorie cu scorul de 3-2, după ce am fost conduși cu 0-2, pe teren propriu. Deși am egalat, din păcate, norocul a fost de partea clujenilor de această dată. E de remarcat faptul că antrenorul Olimpiei a nimerit schimbările și a reușit să își mobilizeze jucătorii, astfel încât să egaleze. La cum a decurs jocul în prima repriză, alți antrenori probabil că ar mai fi primit vreo 2-3 „boabe” și în cea de a doua. Ghinionul a fost să luăm gol în ultimul minut, exact ca în meciul cu Mioveni – numai că în Argeș, meciul a fost rezolvat de central și de tușier, după cum vedeți mai sus.

Multă lume acuză jocul cu mingi „bubuite”, un stil practicat uneori de Csik, însă la cel cu Mioveni, după cum se vede și în rezumat, s-au adus multe îmbunătățiri jocului – de remarcat pasele „printre”, reușite de sătmăreni și numărul mare de ocazii pe care și le-au creat pe parcursul meciului.

Din câte am văzut într-un ziar din Satu Mare, cineva l-a propus pe Petre Grigoraș ca antrenor la Olimpia. Ok, eu îl vreau pe Rafa Benitez, încă e liber, are și un Champions League în palmares. Un antrenor precum Grigoraș mi se pare greu de adus. Și dacă ar fi adus, va cere cel mai probabil un salariu mult mai mare decât are Csik acum, iar locuitorii orașului nu știu cât de încântați ar fi de faptul că din salariile lor ar urma să fie plătit Grigoraș, cel mai tare din oraș. Pe lângă asta, nimeni și nimic nu poate garanta salvarea de la retrogradare. Dacă ar veni și ne-ar retrograda, ar reprezenta un dezastru financiar și, cel mai probabil, ar putea însemna și desființarea clubului. Oare asta ne dorim?

Un alt argument pentru care vreau ca Tibi Csik să lupte până la capăt alături de elevii săi e faptul că anul trecut am ajuns în play-off și datorită lui. Vorba aceea, uităm repede, nu?

Eu cred că presa își freacă mâinile și abia așteaptă ca Olimpia să se încurce sâmbătă cu Pâncota, mai ales că FRF a refuzat amânarea meciului pe duminică. Eu sper că nu se va întâmpla asta.

Probabil că ar mai fi și alte argumente care l-ar ajuta pe Csik, însă am și o nedumerire: oare chiar nu putem să preluăm modelul englez, astfel încât să nu punem presiune pe banca tehnică? Probabil că acestea fac mai mult rău decât bine unui club de fotbal. De exemplu, Arsène Wenger e la Arsenal de 20 de ani și ultimul titlu pe care l-a luat a fost în 2004. Nu a fost dat afară.

Printre altele, îmi mențin părerea: dacă Csik pleacă, vreau să plece neapărat și conducerea Olimpiei. Nu am încredere în deciziile domnului Băbuț, având în vedere că aducerea lui Bodea ca antrenor a fost una dintre cele mai proaste de când am promovat în „B”.

Pentru că am pomenit de Anglia, capul de afiș de azi este meciul de mai jos. Pentru prima dată în istorie, marile rivale Liverpool și Manchester United se întâlnesc într-o competiție europeană. Meciul va fi transmis de PRO TV, la ora 22:05. Să vedem și fotbal corect, zic! Go Reds! Și, cum ar zice tot englezii: In Tibi Csik I trust!

Liverpool - Manchester United

Liverpool – Manchester United

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *