Cum a fost la emisiunea despre informatică

Sper că emisiunea despre informatică, de ieri, a fost de folos celor interesați. Mie mi-a plăcut să fiu acolo și să vorbesc despre ceea ce fac, însă cred că încă mai erau multe de spus, prin urmare am venit cu câteva precizări și completări:

1. Programarea low-level nu înseamnă programare de nivel inferior la propriu, ci la figurat.

Un limbaj de programare low-level este un termen utilizat pentru a descrie programarea apropiată limbajului de asamblare. Limbajul C este unul de acest gen și este utilizat pentru a dezvolta și aplicații pentru sisteme embedded (sisteme înglobate), mai pe înțelesul tuturor e vorba de programarea microcontrollerelor sau a microprocesoarelor (printre altele, nu are cum să fie nicidecum un limbaj inferior la propriu, fiindcă este cel mai popular din lume, conform unui studiu realizat de IEEE anul trecut). Dacă nici așa nu e suficient de clar, voi da ca exemplu cel pe care l-am încercat și la emisiune: telefonul conține mai multe sisteme embedded (unul dintre ele fiind, de exemplu, GPS-ul): inginerii hardware (inginerii electroniști) proiectează circuitul electronic, astfel încât să poată fi programat. Ei bine, mulți dintre noi avem telefoane inteligente, care au diferite sisteme de operare, precum Android, de exemplu. Android e un sistem de operare bazat pe Linux kernel, care nu e nimic altceva decât „aplicația nucleu” a telefonului și adică una scrisă low-level, în limbajul de programare C. Linux este utilizat ca un canal de comunicare între partea electronică și „aplicația de la suprafață” a telefonului.

O aplicație scrisă într-un limbaj „high-level” („de suprafață”, adică ceea ce vede utilizatorul telefonului) este Google Maps, de exemplu. De ceva timp poți să salvezi o hartă offline pe telefon, cu ajutorul Google Maps. Dacă nu ai Internet pe telefon, dar ești în zona hărții salvate, poți totuși să folosești aplicația pe post de GPS. Care este explicația pentru asta? Simplu: aplicația de la suprafață (Google Maps) primește mesaje de la aplicația „nucleu”, cu coordonatele exacte. Cum este posibil așa ceva? Well, partea electronică / hardware a telefonului tău are ceva implementat, iar acel ceva poate avea rolul de a obține datele din satelit. Să spunem că e vorba de o antenă integrată. Aplicația low-level programează microcontrollerul / microprocesorul pentru a obține datele de la acea antenă și le trimite aplicației de la suprafață.

Acesta a fost doar un exemplu, fiindcă există o mulțime de sisteme embedded care nu au nevoie de o aplicație low-level atât de complexă, precum un sistem de operare bazat pe Linux, iar dacă ți s-a părut interesant până acum, atunci aici intervine 2…

2. Îmi place limbajul C, simt că îl stăpânesc destul de bine, iar programarea low-level sună interesant. Unde pot să fac asta la Satu Mare?

Zollner Electronic, departamentul R&D, Parc Industrial Sud 10. Mail: cariera@zollner.ro.

3. Am vorbit despre CoderDojo, dar nu am mai apucat să anunț o premieră pe post.

Voiam să anunț, pentru prima dată, la TV, faptul că am de un timp o idee de proiect care se adresează în mod special liceenilor și studenților pasionați de programare (programare embedded, în mod special). Se pare că anunțul are loc acum. 🙂 Menționez că acest proiect, dacă va deveni realitate, ar fi o premieră și pentru județul Satu Mare (nu e vorba însă despre CoderDojo, într-adevăr ar fi o premieră și asta la noi). Nu vreau să spun încă nimic, până când nu devine oficial. Eu îmi doresc ca în acest an sau anul viitor să se pună în aplicare.

4. Termenul „hacker” poate avea și conotații pozitive

La sfârșitul emisiunii am povestit despre TinKode, dar din păcate nu am apucat să spun că un hacker poate avea și conotații pozitive. TinKode a spart serverele NASA în mod fraudulos, însă acum și-a făcut firmă împreună cu unul (sau mai mulți?) asociați, prin care ajută diferite companii, pe teme de securitate, găsindu-le vulnerabilități. Acum se ocupă tot de hacking, dar absolut legal, fiindcă are aprobare din partea acelor firme. Acest gen de hacker este cel care poate fi privit dintr-un punct de vedere pozitiv. La fel ca în Star Wars, el a trecut de la the dark side of the force, la the light side of the force. 🙂

5. Vă las cu emisiunea

Se pare că s-a postat pe site-ul ITV mai repede decât mă așteptam. Dacă nu ați reușit să o vedeți ieri, o puteți urmări aici:

Watch video!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *