Ne vedem joi, de la ora 21:30, la ITV, la o emisiune despre industria IT

UPDATE 2: Ora începerii emisiunii, conform programului ITV, este 21:30, nu 22:00!

UPDATE: La emisiune va mai participa Ionuț Tripon, colegul meu inginer software, care a venit acasă din Anglia și care a lucrat și la Microsoft. De asemenea, Remus Pirici, Sysadmin (administrator de sistem) la departamentul IT de la Zollner, a confirmat că va fi prezent în studio. Merită să ne urmăriți joi, de la ora 22 21:30!

Sunt încântat să vă aduc la cunoștință faptul că am acceptat invitația de a participa la emisiunea „Mesager educațional”, la Informația TV, unde am să vorbesc despre probabil cel mai dezbătut subiect din acest weekend la Satu Mare, mai exact despre domeniul informaticii / industria IT. Moderatorul emisiunii va fi domnul Vasile Nechita, iar de urmărit, mă veți putea urmări nu numai la TV, ci și online, pe site-ul Informația TV. În cazul în care doriți un reminder pentru ziua de joi, puteți să dați „join” acestui eveniment de pe Facebook.

Vor fi multe subiecte de dezbătut, mai ales că am văzut că sunt unii care nu cred că se poate câștiga la fel de bine la Satu Mare, precum la Cluj-Napoca sau la Timișoara. Nu am intrat în prea multe detalii cu articolul precedent în acest sens, însă răspunsul este, în continuare, „da, se poate”, singura problemă pentru unii e că nu în toate ariile din IT, tocmai de aceea am spus că sunt oportune și alte investiții străine. În aria Embedded, însă, se poate și la Satu Mare, fiindcă primești același salariu precum în orașele mari. Nu am dorit să spun prea multe și dintr-un alt motiv: știam că urma să apară prin presă un articol exact pe această temă, adică despre departamentul de Proiectare de la Zollner (Research & Development Romania). Dacă ai studiat Embedded la Poli sau dacă ai cunoștințe sau experiență în Embedded, atunci sunt șanse foarte bune să te poți angaja acasă, la Zollner R&D.

E destul de greu, însă, ca un oraș să acopere toate ariile industriei IT, chiar și pentru un oraș mare. Până acum câțiva ani nu existau companii care să aibă proiecte embedded în Cluj-Napoca, prin urmare mulți absolvenți de Poli s-au dus să lucreze la Continental Automotive, în Timișoara sau în Sibiu. Nici acum nu stă extraordinar de bine Clujul la acest capitol, dar acum studenții și absolvenții au varianta de a lucra „high-level” (pe când atunci nici măcar atât nu puteau), în mare parte cu „fancy stuff”, de exemplu aplicații web / Android / iOS. E destul de trist, fiindcă, teoretic, dacă au terminat la Poli, în mod normal ar fi mișto să continue în Embedded, deoarece e un domeniu în care poți să aprofundezi cunoștințele dobândite la facultate, dar despre toate acestea vom discuta mai multe joi.

De asemenea, alte subiecte importante pe care le vom dezbate:

* motivul pentru care elevii ar trebui să se gândească la o carieră în domeniu și de ce ar trebui să fie încurajați pentru a face acest pas în viață

* pașii pe care trebuie să îi urmeze un elev pentru a lucra în domeniul informaticii

* condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a lucra în industria IT

* despre românii care au plecat să lucreze în străinătate în acest domeniu

* avantajele și dezavantajele profesiei

* …multe alte subiecte pe care le veți descoperi joi, de la ora 22 21:30! 🙂

S-ar putea să avem parte și de alți 1-2 invitați, dar încă nu e nimic oficial, e doar în stadiul de discuții. 😉 Vă invit, cu mare drag, să urmăriți emisiunea, mai ales dacă e viitorul vostru sau al copiilor voștri în joc!

Ne vedem joi!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *