Olimpia Satu Mare – „CSU” Craiova

Mâine e meciul cel mare: Olimpia Satu Mare – CSU Craiova. Din păcate nu e unul de tradiție, fiindcă adversarii sătmărenilor sunt echipa primăriei din Craiova, cunoscută și sub denumirea de echipa „clonelor”, deoarece clubul care deține palmaresul și istoria Craiovei Maxima este FC Universitatea, patronată de Adrian Mititelu.

În schimb, echipa mea locală, are cu adevărat tradiție – înființată, conform unor surse, în 5 mai – chiar de ziua mea, în 1921 (v-am mai spus, cred, că în Liga I sunt doar 3 echipe mai „vechi” decât „Oli”) și finalistă a Cupei României în 1978, finala a fost pierdută cu 3-1 ce-i drept, în fața FC Universitatea Craiova, cu Balaci în teren, adevăratul club care reprezintă studenția în Craiova. Țin să precizez încă o dată că în acel sezon Olimpia a eliminat UTA Arad în sferturi (1-0) și Argeșul lui Dobrin în semifinale (1-0 – 0-0, 0-0).

Din câte am observat, atât stafful și conducerea CSU, cât și „suporterii” (probabil plătiți de Olguța) au lansat „provocări” sătmărenilor în articolele apărute în liga2.ro. N-am participat la dezbateri acolo, dar un lucru e clar: nu cred că vor fi mai mult de 50 de olteni la stadion la Satu Mare, dar sătmărenii sper că vor fi în număr mare și mă aștept să ofere o atmosferă ostilă, așa cum oltenii nu au mai simțit pe pielea lor pe niciun stadion în „B”. Fie vorba între noi, mi-aș dori să plece înapoi cu „prazul” între picioare și asta deoarece că în primul rând sunt o echipă care nu înseamnă nimic pentru fotbalul românesc și care încearcă să manipuleze craiovenii să susțină un club care nu simbolizează deloc orașul lor și, printre altele, au fost primiți în „B” și li s-a acordat și drept de promovare.

Olimpia Satu Mare - CSU Craiova

Dacă acest meci ar fi avut loc acum 10 ani, când Olimpia se bătea de la egal la egal cu CFR Cluj și cu Jiul Petroșani la promovare în „A”, stadionul ar fi fost arhiplin: 18000 de sătmăreni + cei care se suiau în copaci să vadă desfășurarea meciului. Și toate astea la un meci de „B”, în condițiile în care populația Sătmarului la recensământul din 2002 a fost de aproximativ 115000. Asta înseamnă că aproximativ 15% din întregul oraș se strângea, acum 10 ani, în același loc, în fiecare weekend să îi vadă pe galben-albaștri „luptând” pentru „culori”.

Chiar și așa, Olimpia Satu Mare, chiar dacă e nou-promovată, e a treia echipă din liga secundă ca medie de spectatori pe meci. Mi-aș dori ca mâine să vină cel puțin 4000-5000 de suporteri. E nasol că nu prea mai vine lumea la stadion. La Satu Mare să zicem că încă vine, spre deosebire de alte orașe, dar tot nu e ca pe vremuri. Și asta numai din cauza celor care au încercat să distrugă echipa fanion a orașului, trimițând echipa în „C” și, mai apoi, ajugând să joace chiar și în „D”. În același mod au fost distruse și alte echipe de tradiții. Îmi pare bine că „Oli” dă semne de redresare.

„Galben-albaștrii” au misiunea de a readuce sătmărenii la stadion. Cei care au fost acum 10 ani la meciuri, sunt ori plecați, ori prea bătrâni, ori dezinteresați. Interesul trebuie să crească de la meci la meci, mai ales atunci când joci „acasă”. Cât despre ziua de mâine, aceștia au oportunitatea de a readuce măcar încă 1% din sătmăreni la stadion și de a-i convinge să vină și în continuare.

Motivele pentru care lumea ar fi atrasă să vină în număr cât mai mare la stadion de acum încolo sunt foarte multe: (un posibil) joc plăcut ochilor, Olimpia să nu piardă în fața „clonelor”, atmosfera creată de suporteri și, de ce nu, emoțiile pe care le pot trăi aceștia alături de echipă, mai ales dacă va fi un meci precum cel cu ASA Târgu Mureș (la acesta am fost prezent), în care am marcat pe final de meci și ne-am rugat întregul stadion să se termine cu bine partida. S-a terminat 1-0 atunci și am învins mureșenii, lucru pe care CSU nu l-a reușit etapa trecută, pe teren propriu (au pierdut 1-2 cu ASA). Bineînțeles, argumentul suprem pentru care olimpienii ar putea să fie atrași în continuare să se prezinte la meciuri ar fi că aceștia ar rămâne invincibili pe teren propriu în cazul în care nu ar ceda în fața oltenilor mâine.

Printre altele, îmi pare enorm de rău că nu pot să asist la acest meci, fiind departe de casă. Măcar am la dispoziție fularul și Radio Timișoara FM, unde pot să ascult întreaga etapă din Seria „Vest”. Dar de fiecare dată când ajung acasă, fac în așa fel încât Olimpia să joace în weekendul respectiv. Așa că foarte probabil voi fi prezent la meciul cu FC Olt Slatina, din 22 martie. Altă partidă importantă, tot olteni…

Hai Oli! Învingeți „clonele”!

P.S. Se pare că mâine intrarea va fi liberă la stadion pentru doamne și domnișoare.

Foto: OliFans.ro

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *