Răspunsuri la întrebări frecvente referitoare la articolul cu Sabina Elena

De ce îi faci „cretini” pe cei care au dat LIKE la pagina de Facebook la Sabina Elena?

Păi uite, de asta (și să pun și print screen în cazul în care se va elimina postarea, ceea ce e greu de crezut):

Sabina Elena - extremism

Și acum să și explic. Textul e un articol din 28 noiembrie 2012, copiat de pe Times New Roman. Dacă nu ați auzit până acum de Times New Roman, vă lămuresc eu ce este (știu, pentru cei 50 de mii sunt mai puțin credibil decât o răsfățată de 14-15 ani, deci nu trebuie să mă credeți pe cuvânt :D): TNR este un site web de știri false, adică un site creat pentru amuzament. Chestia nasoală e că din acei 50000 s-au trezit suficient de mulți dobitoci care să creadă știrea și asta fiindcă (atenție!) nu a fost precizată niciunde sursa în postarea de pe Facebook! Dar a reușit să strângă 140 de share-uri postarea luată de unii drept „pe bune”? A reușit! Așadar, și-a atins scopul. Citiți doar comentariile de acolo. Sunt 170 la număr momentan și are și 440 de like-uri. Și să nu îți vină să le dai în cap! Această „campanie” nu e extremism, MY ASS!

Români, maghiari - suntem frați!

De ce nu îți ceri scuze față de cei 50 de mii?

Îmi cer scuze în mod public, dar nu față de toți și asta fiindcă nu toată lumea merită. Îmi cer scuze față de cei care m-au înțeles. Au fost puțini la număr, însă de ei chiar îmi pare rău că i-am pus în aceeași oală cu „cretinii”. Și da, probabil că nu ar fi trebuit să folosesc un limbaj atât de acid, însă am dorit să captez atenția multora, ceea ce am și reușit. Feedbackul a fost cu mult peste așteptări. Până la ora asta articolul meu despre Sabina Elena de ieri a strâns 6000 de vizitatori. Pe această cale mi-am demonstrat că sunt în stare să fiu mai tare chiar și decât ziarele locale din Satu Mare.

Ai căutat publicitate, mai mult ca sigur! Câți bani ai primit / făcut de pe urma noastră?

N-am făcut niciun ban și asta fiindcă blogul meu personal este nonprofit. Am spus asta și mai demult și o repet și acum. Nu am fost plătit de absolut nimeni să scriu această postare și nici nu îmi place să „lucrez” pentru alții. Nu scriu la comandă. Scriu ce vreau și cum vreau. Făcând o paranteză, nu pot să spun același lucru despre Mircea Badea, un bou care este plătit de Felix să spună ce vrea lumea să audă, mai exact Băse sucks! Nu am timp și nici chef să vorbesc despre acest nonjurnalist acum. Și da, am căutat să fiu auzit și nu văd absolut nimic grav în asta. Nu ar fi fost cu adevărat de bun simț dacă aș fi făcut bani pentru fiecare înjurătură pe care ați scos-o majoritatea pe gură.

De ce nu te informezi asupra istoriei „ungurimii” din România?

Cunosc istoria, nu am nevoie de lecții de istorie aici. Sincer, nu mă interesează cum au ajuns pe teritoriul țării noastre. Ideea stă în felul următor: nu am judecat și nu voi judeca niciodată o persoană după naționalitate, culoarea pielii, culoarea părului, religie sau orice altceva. Fie că ești român, fie că ești maghiar, fie că ești congolez, fie că ești evreu, pentru mine toți îmi sunteți egali. În schimb, am tot dreptul să judec unele persoane pentru prostiile pe care le fac (vedeți exemplul de la începutul articolului). Prin articolul de ieri am încercat să scot în evidență faptul că prin mediatizarea cazului Sabina Elena s-a urmărit complet altceva și anume formarea de opinii contra unor oameni nevinovați. Își au și maghiarii extremiștii lor (dacă tot m-ați întrebat de Csibi Barna), dar asta nu înseamnă că trebuie să urăști un popor întreg. Da, Csibi Barna e un dobitoc la rândul lui, dar nici majoritatea dintre cei care m-au înjurat aici nu sunt cu nimic mai prejos, ei sunt niște Csibi Barna ai Internetului. Majoritatea maghiarilor nu doresc autonomie. Nu am de ce să îmi fac eu griji pentru 2-3 gen tipul dubios pe nume Barna. Tratez pe oricine în același mod dacă avem subiecte de interes comune (cărți, muzică, filme, teatru etc.).

Se poate coabita, nu e așa cum spun neoextremiștii. Și vă dau exemplul perfect. Dragoș Asaftei este un fotograf 100% român care trăiește în Odorheiu-Secuiesc, originar fiind din Praid. E de 20 de ani acolo și se simte foarte bine. A și scris un articol, însoțit de fotografii, despre cum e viața în Ținutul Secuiesc.

Marian, nu le ai cu gramatica. Nici măcar nu știi să scrii verbul „a absolvi” la persoana I singular.

Și să explic. Postacii, atunci când nu au altceva mai bun de făcut, se apucă să caute nod în papură împotriva celui care a scris un anumit articol. Da, se întâmplă greșeala la pagina Despre mine.

Până în 2005, înainte de apariția DOOM 2, verbul „a absolvi” a avut două forme. La persoana I singular se folosea „(eu) absolv” în cazul în care era vorba de o pedeapsă. În cazul în care era vorba de școală, forma corectă a fost „(eu) absolvesc” (consultați DEX ’98). Răutatea lor face ca eu să fiu atacat fiindcă nu am scris conform noului DOOM. Dar niciunul dintre ei nu a precizat că în DOOM 2 s-a renunțat la forma „absolvesc” din cauză că s-a utilizat din ce în ce mai des prima variantă, care în acel moment, era greșită în cazul în care era vorba de școală! Îmi recunosc greșeala, dar pot să spun că nu sunt de acord cu toate modificările din DOOM și asta deoarece unele cuvinte au devenit peste noapte corecte, deși inițial erau considerate greșite. Unele publicații încă nici acum nu au renunțat de exemplu să scrie cu „î”, în loc de „â” la mijlocul cuvântului. Ei de ce nu sunt atacați dacă nici ei nu s-au conformat cu standardele actuale? Ah, și unii au avut tupeu să mă facă analfabet, deși probabil nu au auzit de semnificația cuvântului. Îi ajut eu, să nu mai consulte DEX-ul în zadar: un analfabet nu știe să scrie și nici să citească. Sau ar mai fi sensul figurat al cuvântului și anume „incult”. Or stai puțin, că mie îmi place să citesc, să mă duc la teatru, să ascult muzică bună (și veche chiar), dar istoria nu mă interesează mai deloc. De fapt e OK să știi ce s-a întâmplat în trecut, dar până la o limită. Maghiarul din prezent nu are nicio legătură cu cele întâmplate acum sute de ani, așa că pentru mine sunt egale cu zero faptele din trecutul unui popor anume. Sunt absolut convins că oricine poate descoperi oameni minunați, cu caracter și culți, indiferent de naționalitate, rasă sau etnie.

Adevărații agramați sunt cei care se dau mari români aici și pe Facebook, dar habar nu au să scrie corect din punct de vedere gramatical chestii elementare, precum: „i”-urile de la capătul cuvintelor, „sa / s-a”, „la / l-a”, „ia / i-a”, „ați” (și nu „a-ți”) și lista poate continua. Vă recomand să citiți articolele de pe Literparc înainte să vă bateți joc de limba română și să urlați să piară ungurii din țară.

Mă mai gândesc dacă e ceva lipsă.

Da, e ceva lipsă. John Lennon a spus: „Our society is run by insane people for insane objectives. I think we’re being run by maniacs for maniacal ends and I think I’m liable to be put away as insane for expressing that. That’s what’s insane about it.”

Și încă una: „If everyone demanded peace instead of another television set, then there’d be peace.”

John Lennon

P.S. A se observa că eu sunt un tip elegant și că nu dau citate din Putin, ci dintr-un mare om.

4 Comments
 • Hagu
  April 4, 2013

  Saraci copii chiar mai cred ca tot ce zboare se haleste, ca sunt unii care is dusi… cu mintea de acasa e alta poveste…
  Am avut si eu amentari la viata mea de toate formele si toate marimile, insa nu am repetat nici un an si crede-ma eu stiu ce inseamna un elev problema…

  Acum na, daca e vorba de inteligenti de profi care au 50 de ani si s-au nascut nevosi e o problema grava…

 • Dorica
  April 6, 2013

  Este oarecum trist si descurajator faptul ca li se acord atentie oricui, mai ales celor care cred ca sunt tari insa e total pe dos.
  Eu sper ca va mai evolua lumea….
  Ce poate facebook ul din unii…

 • Andrada
  May 4, 2013

  Asta intra in categoria “Trist dar adevarat”. A scris numai tampenii in acea postare de pe Facebook.

 • Raluca
  November 23, 2013

  Mulțumim că ne recomanzi Literparcul! 🙂 Și că ești interesat de formele corecte ale cuvintelor limbii române… 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *