48 reclamații la CNA pentru comentariile rasiste din partea lui Morar și Buzdugan

Ziua cea mare a sosit, în sfârșit. Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a publicat azi ordinea de zi a ședinței de marți, 21 iunie și se pare că se va discuta și cazul „Rasism la Morning Zu cu Daniel Buzdugan și Mihai Morar” din 26 mai. Numărul total de reclamații a fost 48.

Pentru cine nu a fost „pe fază” luna trecută, am să prezint, pe scurt, firul poveștii:

26 mai, pe la 7:30 dimineața: În drum spre locul de muncă, mi s-a dat să îi ascult pe Morar și Buzdugan, la Radio ZU. Aceștia au folosit o mulțime de comentarii rasiste, timp de 8 minute, în continuu, în timpul emisiunii matinale Morning ZU.

26 mai, pe la 8:30 dimineața: Am decis să fac o sesizare la CNA. Apoi am povestit, pe scurt, comentariile rasiste din emisiunea lor, pe Reddit România. Impactul a fost puternic, lumea a început să facă și alte sesizări.

27 mai, pe la 15:00, după amiază: Un utilizator Roddit a obținut și proba audio, cu dovada clară de rasism. Am preluat-o și eu și apoi am postat-o pe Facebook. O puteți reasculta aici (atenție, comentarii șocante):

Înregistrarea a devenit virală rapid, mai ales datorită faptului că a fost preluată instant de către Vali Petcu, cel mai citit blogger din România. O mulțime de trusturi de presă au scris despre întâmplare (o listă frumoasă puteți să găsiți pe la finalul acestui articol).

29 mai: A avut loc prima reacție din partea unui artist de culoare. E vorba de Julie Mayaya, câștigătoarea Vocea României din 2012.

30 mai: Matinalii de la Radio21, Bogdan și Shurubel, au prezentat scuze publice în numele Radio ZU, pentru comentariile rasiste din partea moderatorilor Morning ZU, Buzdugan și Morar.

Tot în data de 30 mai, alți doi artiști de culoare au reacționat după aflarea comentariilor rasiste: Kamara Ghedi (Alb Negru) și Johnny King. Vorbele lui Kamara merită să fie recitite:

În aceeași zi, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat și i-a chemat pe cei doi moderatori ai emisiunii la ședința din data de 6 iunie.

31 mai: După ce clipul matinalilor Radio21 și reacția lui Kamara au avut un impact puternic, Mircea Badea i-a luat în „colimator” pe aceștia și i-a jignit în direct, la emisiunea sa de la Radio ZU, luându-le apărarea colegilor de trust, Morar și Buzdugan. Acea emisiune poate fi ascultată aici. Dacă nu aveți chef, pe scurt:

Badea, despre Kamara: “Cum se spune corect, Kamara sau Macara? (…) sau Karma rea?” (…) Ţii minte că la alegerile din 2004 se striga “Dacă vine bombo noi plecăm în Congo” Kamara a votat cu Bombo?.

Badea, despre gestul celor de la Radio 21: “Acum o idee pentru tot felul de prostovani care bagă capul în poză la tot felul de posturi de radio muribunde. Încearcă şi ei să se autoresusciteze presându-se timid pe pieptul scofâlcit. Bre, dacă vreţi să trimiteţi un mesaj pentru cetăţenii din Congo, că asta am înţeles că sunt unii de bagă capul în poză la diferse posturi de radio muribunde, bre, e în franceză bre, nu e în engleză. Hai, găina noastră în curtea voastră”

Sursa

În aceeași zi, echipa de PR a Radio ZU i-a pus pe Morar și Buzdugan să copieze o scrisoare de pe net în care cineva își cere scuze și „s-au semnat” de parcă ar fi scris-o ei.

1 iunie: Kamara a fost sunat de către măscăricii de la Radio Zoo cu o zi înainte, iar acesta i-a iertat. „Surpriza” a fost mare și extrem de neplăcută după ce a aflat că după această fază, Mihai Morar, i-a dat unfriend pe Facebook, dând dovadă și de ipocrizie, atunci când a susținut la emisiune că sunt prieteni de 12 ani. De recitit, neapărat:

2 iunie: Echipa de PR a Radio ZU i-a pus pe cei doi măscărici de la Morning Zoo să meargă cu scuze publice la Ambasada Congo.

6 iunie: Morar și Buzdugan au fost amendați cu câte 5.000 lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, pentru „glumele” făcute, cu mențiunea că această decizie a implicat și faptul că au fost nevoiți să anunțe în timpul emisiunii, atât decizia CNCD, cât și să își ceară scuze.

8 iunie: Kamara și-a exprimat nemulțumirea față de decizia CNCD, fiindcă amenda e destul de mică (și mie mi se pare la fel). Puteți să recitiți părerea sa, aici:

14 iunie: „Glumele” lui Mircea Badea din timpul emisiunii din 31 mai au ieșit la iveală, iar Kamara a reacționat iar.

15 iunie: Bogdan și Shurubel de la Radio21 au revenit și ei cu explicații:

“Noi nu am atacat niciodată pe nimeni, noi nu am rostit numele astea pe post şi nici nu am atacat niciodată pe cineva, mai ales, după cum a spus M. Badea, lucrând într-o staţie muribundă şi fiind doi prostovani, ca să citez ce a spus în emisiune, care se bagă în poză. Noi am vrut să transmitem un mesaj de bun simţ, băi nu faci asemenea glume la radio”, a spus realizatorul de la Radio 21.”

Sursa

17 iunie: CNA a anuțat azi că la ședința de marți, 21 iunie, se va afla pe ordinea de zi și emisiunea Morning ZU, din data de 26 mai.

Părerea mea

Consiliul Național al Audiovizualului trebuie să țină cont și de decizia CNCD, care reflectă clar faptul că cei doi moderatori Morning ZU, Buzdugan și Morar, au promovat rasismul, în continuu, timp de 8 minute.

Un astfel de derapaj, în majoritatea țărilor civilizate, se plătește cu jobul. Prin urmare, singura cale prin care se poate trage un semnal de alarmă ca pe viitor să nu mai aibă loc astfel de emisiuni în audiovizual, e o amendă drastică, care trebuie să dea de gândit tuturor trusturilor, fiindcă am ajuns într-un moment rușinos, în care calitatea programelor Radio-TV este de cea mai joasă speță la majoritatea posturilor.

Trustul Intact a arătat dovadă de neprofesionalism pentru faptul că a trecut o lună de când permit celor doi rasiști dovediți să își țină matinalul la Radio ZU. Părerea mea e că cei doi trebuie să dispară din peisaj, cel puțin câțiva ani. Așa ar fi corect.

Nu mă pun eu să fac o listă cu cazuri similare, însă un exemplu asemănător din UK merită să fie menționat: Andy Gray, un comentator de fotbal scoțian și fost fotbalist, a avut un job la Sky Sports între 2006 și 2011. Majoritatea dintre voi îl știe, era și comentatorul din jocurile FIFA 2006-2011. Ei bine, în ianuarie 2011, crezând că are microfonul oprit, îi spunea colegului său, în timpul unui meci: „Îți vine să crezi? O femeie e tușier! Femeile nu știu regula offside-ului!”, la care colegul Richard Keys a răspuns „Bineînțeles că nu știu”. Deși și-au cerut scuze, în data de 24 ianuarie Sky Sports a anunțat că cei doi vor fi suspendați pentru un meci, însă în următoarea zi au aflat că au fost dați afară pentru comportament inacceptabil.

Andy Gray a revenit ca și comentator de fotbal abia după o pauză de 3 ani, la BT Sport. La noi de ce nu se poate? Spre deosebire de greșeala lui Andy Gray și a lui Richard Keys, ce au făcut cei de la Zu e mult mai grav: Buzdugan și Morar au promovat rasismul timp de 8 minute, în continuu și au făcut-o intenționat, nu din greșeală.

Îmi doresc ca decizia CNA în acest caz să impacteze toată mass-media. E nevoie de o schimbare în bine, e inacceptabil să promovăm incultura și prostia.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *