Mai sunt aproximativ doar 5 săptămâni până la alegerile locale din acest an și, din câte am observat, sătmărenii nu își cunosc suficient de bine candidații sau aceștia nu știu nici măcar după ce principii ar trebui să se ghideze înainte de a face o alegere, prin urmare se lasă manipulați ușor cu promisiuni electorale. Așadar, în acest articol voi discuta mai întâi despre criteriile pe care cred eu că ar trebui să le respecte candidatul ideal la Primăria Satu Mare și, în a doua parte, vom descoperi împreună care sunt oamenii ce trec acest test. Să începem cu principiile!
1. Rezultate bune din postul de „coordonator” de echipă
Din punctul meu de vedere, un primar ideal trebuie să fie un lider și un bun manager. Asta înseamnă că acest om trebuie să fi avut experiență în a lucra cu oameni și, mai mult decât atât, să arate că știe cum să îi coordoneze. De asemenea, ideal ar fi ca acesta să fi ajuns în acel rol de unul singur și neajutat de nimeni. Nu, faptul că ai fost sau că ești șef de partid nu te face un lider, sorry. Aici vorbesc despre oameni care au avut rezultate acceptabile din postul de coordonator de echipă, nu despre persoanele care cred că sunt primari buni, pentru simplul motiv că au câștigat niște alegeri.
De ce credeți că la ora actuală primarul din Oradea, Ilie Bolojan, este cel mai bun din țară? Tocmai fiindcă știe cum să coordoneze oamenii! De asemenea, alături de consilierii săi, au numit în posturi „cheie” oameni competenți în funcții.
2. Integritate și moralitate
În context național și european, în ultimii ani am trecut prin mai multe episoade foarte serioase, cum ar fi Ordonanța 13, 10 August, de asemenea și săptămânile în care deputații și senatorii PSD, ALDE și uneori UDMR, împreună cu unii care acum sunt în Pro România sau PMP, votau în Parlament Legile Justiției, modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, astfel încât să se scape între ei de închisoare… toate acestea sunt momente de tristă amintire, care ne-au făcut pe mulți dintre noi să ieșim în stradă, pentru a nu deveni vreun soi de Belarus! Vă spun încă de acum: din cei 8 candidați, doar unul singur a luat cu adevărat atitudine și a fost în stradă, la proteste, iar încă 2 dintre ei au luat atitudine, uneori, la nivel declarativ! Cine nu respectă primele 2 condiții prezentate este deja descalificat! E inadmisibil să pui botul la propaganda partidelor care încalcă principiile integrității și moralității!
3. Fără traseism politic
Așa cum a declarat tocmai zilele acestea chiar și președintele României, nici eu nu sunt de acord cu traseiștii, mai ales dacă aceștia sunt foști membri PSD sau ALDE. Cred că nu e necesar să dau mai multe explicații aici, fiindcă le-am prezentat deja mai sus.
4. Idei și soluții, idei și soluții, idei și soluții!
E foarte bine că se prezintă problemele orașului și ale locuitorilor pe rețelele de socializare, dificultăți care nu au fost rezolvate în mandatele anterioare ale fostelor administrații (de exemplu „cadoul” din partea domnului Coica: acel contract „beton” din cauza căruia a fost haos ani întregi la Podul Decebal; SAU un exemplu tocmai recent: inundațiile de pe străzile Botizului și Octavian Goga, probleme care nu au fost rezolvate nici în mandatul domnului Kereskenyi, deși persistă deja de peste 10 ani).
Însă eu sunt convins că mulți nehotărâți vor să vadă candidați care vin cu soluții la problemele sătmărenilor și nu doar cu vorbe. Cerând idei și soluții concrete, detaliate (și nu generale) pentru probleme cu privire la dezvoltarea orașului, îi scoți pe aceștia din zona de confort.
La alegerile din 2012, prezența la vot a fost de aproximativ 55.000 de persoane în municipiul Satu Mare. În 2016, prezența a fost de numai aproximativ 42.000. Unde au dispărut 13.000 de oameni care au votat în 2012? De asemenea, unde sunt ceilalți sătmăreni cu drept de vot? Orașul are cam 100.000 oameni cu drept de vot înregistrați pe listele electorale. Eu sunt convins că o parte dintre aceștia sunt plecați peste hotare sau în alte orașe, însă de asemenea sunt sigur că o bună parte dintre locuitori sunt nehotărâți și nu ies la vot sau pur și simplu nu realizează că vrem, că nu vrem, politica ne influențează nivelul de trai și, de asemenea, a merge la vot e o datorie civică. Vreau să văd candidați care duc lupte serioase de convingere cu nehotărâții. Nu e suficient să ascultați și să prezentați ofurile sătmărenilor, e nevoie să îi convingeți cu idei și soluții concrete!
5. „CV” și informații clare despre activitatea anterioară
Sunt foarte mulți impostori în politica românească, e plină țara de politicieni care se laudă că au studiat științe politice, management, economie etc., dar de fapt aceștia sunt absolvenți de fabrici de diplome, iar „studiile” acestora au fost făcute la „distanță”, adică mai deloc! Puteți să vedeți o listă cu impostorii din Parlament pe site-ul domnului Valeriu Nicolae, Nu tot ei! Ca fapt divers, un foarte bun exemplu de impostură în politică este deputata Ioana Bran, care a fost aleasă de către sătmăreni parlamentar în 2016.
Știu că nu e obligatoriu să îți afișezi CV-ul online, dar acesta e „oglinda” activității tale de până acum! Despre unii candidați nu avem nici măcar un minim necesar de informații. Pur și simplu cineva care nu știe să se prezinte și să arate că e „the best for the job” înseamnă că nu e și gata, nici nu are sens să discutăm despre șansele acestora la alegeri!
Wow, ai reușit să citești până aici? Mă bucur că ți-am captat atenția, înseamnă că a fost interesant până acum, sper că materialul ți-a fost de ajutor! Probabil că unii au închis deja, îmi pare rău pentru ei, nu știu ce au ratat, fiindcă abia acum vine punctul culminant și anume partea în care trebuie să vedem cât de bine respectă candidații noștri la Primăria Satu Mare niște principii care în Occident sunt considerate ca fiind niște reguli de bun simț. Le vom lua punct cu punct, iar candidații în ordine alfabetică a numelor partidelor.
Cosmin Rațiu (ALDE)
Am fost oarecum surprins când am văzut că ALDE a aruncat un medic la înaintare, posibil să rupă din voturile partidelor care vin cu alte oferte de intelectuali sau, mă rog, unii „așa-ziși” intelectuali.
În primul rând, a deține mai multe clinici și cabinete unde vine lumea uneori pentru niște analize sau consultații nu te face un „coordonator” de echipă de care ar avea nevoie orașul. Desigur, clinicile și cabinetele sunt destul de cunoscute, dar omul ideal pe care l-aș dori eu, dacă ar fi medic, ar fi cineva care are calitățile domnului senator Adrian Wiener, medic și manager de spital, care știe cum să gestioneze situații cu adevărat dificile (am un respect deosebit pentru acesta, mai ales de când s-a oferit de bunăvoie să preia de urgență rolul de manager de spital COVID atunci când nu a dorit nimeni și a reușit să reducă numărul de decese în acel spital la ZERO; de asemenea legea inițiată de Wiener, prin care se limitează acizii grași trans din alimente este excelentă).
În al doilea rând, domnul Rațiu și-a asociat numele său și numele afacerilor (da, inclusiv pe paginile de Facebook ale clinicilor și cabinetelor sale vedeți propagandă electorală) cu un partid care mișună de corupți la nivel național (cum am explicat mai sus, la capitolul „integritate și moralitate”) și care nici nu ar mai avea dreptul să folosească numele „ALDE” în Parlamentul European dacă ar mai fi acolo. Sper că e suficient de clar faptul că pentru treaba asta nu merită votul sătmărenilor. Despre celelalte puncte nu are sens să discutăm, am spus de la bun început că cine nu respectă primele 2 condiții, e descalificat! De evitat. 🚩
Mihai Huzău (PMP)
Sloganul domnului Huzău e „Totul este aranjat! Nu le facem jocul!”. Ar fi fost poate mai credibil dacă nu ar fi venit asta de la cineva care a făcut parte din ALDE timp de vreo 3 ani și nu ar fi fost secretar de stat în Guvernul Dăncilă.
De asemenea, știm că este un traseist politic, cu un trecut printr-un partid plin de corupți și că a lucrat pentru analfabeta Dăncilă, iar treaba asta ar trebui să fie un „red flag” pentru oricine! 🚩 A mai făcut parte și din Forța Civică a lui MRU și probabil că înainte de asta a mai cochetat și cu altele. Toate acestea ridică multe semne de întrebare cu privire la integritate și moralitate!
Nu îmi place deloc faptul că întreaga sa campanie se bazează pe „guerrilla marketing”. Autocare cu poza sa, o mulțime de bannere, sloganuri înșelătoare etc.
Are un ONG prin care ajută anual copii, de Crăciun, dar e insuficient astfel încât să merite votul sătmărenilor. Poate că are și intenții bune, însă de ce să riști să dai orașul pe mâinile cuiva care a activat în ALDE?
Pe lângă toate cele de mai sus, sunt neclare multe informații despre el, cum ar fi de exemplu ce a făcut înainte de a intra în politică. El susține că a început politica la 23 de ani, iar de pe Facebook aflăm că ar fi director la o firmă de agenție, numai că firma e a mamei sale. Ce ar putea să înțeleagă electoratul de aici? Că din asta reiese că a beneficiat de afacerea mămicii sale pentru a-și construi imaginea brandului propriu și a fi propulsat cât mai sus în politică și, viceversa, încearcă să își construiască o imagine în politică pentru a face cunoscută afacerea mamei? Inclusiv autocarele pe care le vedeți prin oraș cu fața lui se datorează mămicii. Încă un motiv de „red flag”. 🚩
Chiar își doresc sătmărenii să aleagă pe cineva care aparent nu a lucrat de fapt nimic la viața lui înainte de a intra în politică? Chiar își doresc sătmărenii să repete greșeala de a vota un personaj precum Ioana Bran, dar varianta masculină? Mă refer aici la faptul că Bran e „fata lui tata”, iar tipul ăsta se pare că e „băiețelu’ lu’ mama”. Citiți articolul lui Valeriu Nicolae de mai sus, dacă nu înțelegeți la ce mă refer.
UPDATE: Se pare că acest articol i-a deranjat pe susținătorii domnului Huzău. Candidatul PMP la Primărie se pare că are și o armată de postaci, un exemplu aveți aici, un cont fals de Facebook cu numele Anton Mirabela. E cât se poate de evident că e un cont creat acum câteva zile și, de asemenea, dacă urmăriți cu atenție articolele politice din presa locală, aparent are foarte mulți „susținători”… anonimi, bineînțeles.
Adrian Albu (PNL)
Oferta liberalilor e actualul viceprimar și președintele partidului în momentul de față. Conform site-ului Primăriei, medic de profesie. Domnul e membru PNL din anul 2000, a fost consilier local în 2 mandate și viceprimar încă 1 mandat, pe lângă cel actual.
Conform site-ului Primăriei Satu Mare, este acționar al unei firme cu aproape 200 de angajați anul trecut, însă asta nu mă convinge că e și un „coordonator”. Orașul are nevoie de un manager, nu de un patron. Cel mai bun manager de fotbal e Jurgen Klopp la ora actuală, iar eu cred că sătmărenii au nevoie de un om ca el, unul care deține calitățile necesare pentru a scoate tot ce e mai bun din componenții echipei, să colaboreze cu oamenii de aproape, să fie acolo, alături de ei, la firul ierbii și să îi supravegheze.
O bilă albă merge la domnul Albu pentru faptul că, cel puțin la nivel declarativ, majoritatea liberalilor au fost împotriva OUG 13, împotriva abuzurilor jandarmilor de pe 10 august etc.
M-a dezamăgit când a declarat la o emisiune că a acceptat înscrierea în PNL a 2 primari foști PSD-iști din județ și că aceștia vor candida pentru un nou mandat din partea PNL.
În cadrul aceleiași emisiuni a prezentat și câteva idei bune, dar mai mult generale. Trebuie să fie mult mai convingător dacă dorește cu adevărat voturi și să vină cu soluții concrete la problemele sătmărenilor. Cum ziceam mai pe la început, de mai mult de 15 ani sunt probleme cu inundațiile pe Botizului, la o ploaie ceva mai „persitentă”. Putea să fie mai insistent pe această temă, „să se facă ceva” pentru a se rezolva astfel de probleme, de exemplu, mai ales că face parte din „structurile locale” încă din 2004. Dar nu. Atât s-a putut.
E un mare păcat faptul că a decis (sau, mai bine spus, a acceptat) într-un final să candideze, în loc să lupte mai mult pentru o alianță între PNL și USR-PLUS. Din câte am citit, se zvonește prin mass-media locală că el ar fi fost de acord cu o alianță, dar ar fi fost „presat” de mai marii partidului să își depună candidatura. Și uite așa electoratul de dreapta se va împărți în două, iar cei care pierd sunt de fapt sătmărenii.
La cum arată momentan lucrurile, e foarte posibil ca liberalii să fie mulțumiți dacă vor „arbitra” în continuare prin consilii după alegeri. Așadar, propunerea acestora la Primărie poate fi considerată de fapt un sprijin pentru cei din UDMR, care au fost de altfel colegii lor de alianță locală în acest mandat. Rupând electoratul de dreapta, e un ajutor mare pentru actualul primar.
Se impune totuși o întrebare pentru domnul Albu, deoarece, dacă mă urmăriți până în capăt, veți realiza că există posibilitatea ca în Consiliul Local să se formeze o altă majoritate după alegeri: dumneavoastră ce preferați? O alianță cu UDMR sau cu USR-PLUS?
De asemenea lipsesc informații utile pentru electorat, precum: Cât timp a fost medic și unde? Unde a studiat medicina?
UPDATE: Redau aici răspunsul domnului viceprimar, în care a venit cu clarificări cu privire la nelămuririle de mai sus (click pe imaginea de mai jos pentru o calitate bună a textului), pe un grup de Facebook sătmărean:
Erika Mare (PNR)
Nu știm nimic concret despre doamna Mare și cu asta am spus tot. Cu un profil de Facebook nu se face primăvară, posibil să fie candidatul care ia anual până în 500 de voturi.
Cristina Haiduc (Pro România)
Nu știm nimic nici despre doamna Haiduc, însă ea candidează din partea PSD2 (partidul lui Ponta) și deja avem primul „red flag”. 🚩 Aflăm de pe profilul dumneai de Facebook că e din București și că locuiește în Satu Mare.
Nu știm de cât timp locuiește aici, astfel încât să ne convingem că măcar cunoaște problemele vechi ale orașului și ale locuitorilor. Tot conform Facebook, știm că lucrează la un „Cabinet de avocat”. E avocat? Sau se ocupă cu altceva? La ce cabinet lucrează? Unde a studiat Dreptul, dacă e cazul? Să sperăm că nu la distanță, pe la Severin, precum Eugen Nicolichea sau alții!
Dorel Coica (PSD)
Încă un candidat de profesie medic, fostul primar al orașului, renumit pentru glumele sătmărenilor privind „greaua moștenire” de la Podul Decebal și pentru glumele cu parcările pe care le-ar fi construit pe la cabinetele sale sub mandatul său.
Mai e recunoscut pentru faptul că i-a oferit sprijin politic lui Dan Băbuț, care a fost, printre altele, „city manager” și președinte al clubului Olimpia Satu Mare, acesta fiind și unul dintre cei care au jucat un rol important în declinul clubului de fotbal. Noroc că acum avem o echipă mișto, finanțată doar de către suporteri.
Coica n-a avut niciun fel de poziție publică privind OUG 13, 10 august etc., dar nu e deloc surprinzător, având în vedere partidul din care candidează. Mai are rost să discutăm despre soluții sau informații în plus? Eu cred că nu. Perioada în care a fost el primar a fost o mare dezamăgire și de tristă amintire. În Occident, probabil că n-ar mai prinde nici Top 3 după o activitate atât de slabă ca primar. De evitat în orice caz. 🚩🚩🚩
Închei cu un mesaj pentru fostul primar al Sătmarului. Domnule Coica, dacă vă doriți cu adevărat să îl învingeți pe actualul edil, vă dau eu soluția: renunțați la candidatură. Mai e timp! Dacă mă urmăriți până în capăt, veți realiza și de ce vă recomand asta!
Gábor Kereskényi (UDMR)
Acesta e acel primar care, spre deosebire de anteriorii, a reușit „să facă ceva în plus”. Nu cu foarte mult, fiindcă sunt lucruri care se puteau face mai bine (Oradea e un exemplu excelent de „așa DA!”), dar e cât se poate de evident că omul se străduiește.
La nivel declarativ nu s-a poziționat pro sau contra OUG 13, 10 august și celelalte teme fierbinți la nivel național. Are însă colegi sătmăreni din UDMR în Parlament, care au votat cot la cot cu PSD și ALDE legile justiției și măcelărirea codurilor penale. Spre deosebire de baronii locali ai PSD de prin restul țării (mă refer aici la primarii care nu au oferit autorizații protestatarilor în perioadele „fierbinți”), domnul Kereskényi a acordat în mai multe rânduri autorizație pentru protestele care au avut loc în oraș.
Nu e traseist, însă în același timp e cunoscut faptul că rar se întâmplă ca un membru UDMR să renunțe la partid și să se înscrie în altul. Tatăl său a fost și încă este consilier județean, iar aici se impune întrebarea dacă acesta a jucat sau nu vreun rol în propulsarea fiului în politică și prin structurile partidului.
Nu prea îmi place campania pe care o duce primarul pe Facebook, deseori tinde să se compare cu primarul de înaintea sa (Dorel Coica), foarte probabil încercând o strategie de a-i determina pe sătmăreni să creadă că această luptă politică e doar în 2, ceilalți contracandidați neavând nimic de spus, ceea ce denotă atitudine care nu e fair-play față de aceștia.
Un detaliu ce era să îmi scape, însă am revenit cu o actulizare: amintind de „greaua moștenire” lăsată de Coica, Kereskényi legitimează același comportament al vechiului edil față de predecesorul lui, Iuliu Ilyés. Pentru necunoscători, domnul Coica a acuzat și el în repetate rânduri fosta conducere a orașului pentru „greaua moștenire”.
Soluții pentru unele probleme a găsit, pentru altele nu. Un exemplu ar fi sensul giratoriu de la Burdea, foarte util pentru șoferi și care a ajutat oarecum la descongestionarea traficului, însă chiar a fost nevoie să așteptăm 3-4 ani până să avem un sens făcut mai ca lumea acolo?! Deși văd că recent au dispărut niște indicatoare. Iar ca exemplu de problemă nerezolvată, dar persistentă de ani întregi, din nou: inundațiile de pe Botizului și Goga!
Apreciez faptul că el, împreună cu echipa sa, are și unele idei bune: renovarea Parcului Central, Centrul Nou, pasarela pietonală peste râul Someș și altele. Păcat că în 4 ani de mandat nu a reușit să implementeze niciuna dintre acestea. Sper că, în cazul în care va mai câștiga un mandat, acestea vor fi realizate. Se poate mult mai bine!
Un alt minus e faptul că nu există suficientă transparență prin structurile din cadrul Primăriei. Iată, a trebuit să vină contracandidatul de la USR-PLUS, cu date „culese” de pe site-ul Ministerului de Finanțe, să ne arate cum a cheltuit Primăria banii din buget în ultimii ani. În vreme de pandemie, se pare că numai în acest an s-a dus suma de 15.086.050,48 RON la Institutii publice de spectacole si concerte.
Am preferat să las la urmă discuția despre calitățile de lider ale domnului primar. Jurist fiind de meserie, probabil că acesta cunoaște destul de bine legislația. Această meserie însă nu te face și un bun „coordonator de echipă”, iar acest lucru s-a cam văzut în primul mandat al său, care s-a bucurat totuși de unele realizări, dar niciuna dintre acestea nu este vreuna ieșită din comun. În cazul în care va reuși să câștige încă un mandat, speranța noastră, a sătmărenilor, e că va deveni un manager mai bun și că va învăța din propriile greșeli, ducând până la capăt proiectele pe care le-am înșiruit ceva mai sus.
Radu Panait (USR-PLUS)
USR-PLUS a mers la aceste alegeri pe mâna unui tânăr antreprenor, în vârstă de 35 de ani. Spre deosebire de candidați precum Huzău, Radu Panait provine dintr-o familie modestă, deci nu a primit direct în brațe o afacere de-a „gata”, iar el face parte din noua clasă politică.
Deși este absolvent al conservatorului din Cluj-Napoca, Panait a lucrat toată viața lui în mediul privat. A adunat la un moment dat o mână de oameni tineri în cadrul firmei sale și, din câte știu, deținea (sau încă mai deține) niște site-uri web în engleză, care au ajuns destul de cunoscute pe plan internațional datorită faptului că a făcut bune optimizări pentru motoarele de căutare (SEO), reușind să își monetizeze astfel paginile, prin programe precum Google AdSense, marketing afiliat, sponsorizări etc., încât a ajuns să aibă o cifră de afaceri de câteva sute de mii de euro anual. Am văzut că mai nou se ocupă și cu prestări servicii IT / web (latimp.com).
Se poate argumenta că a reușit să își coordoneze mica echipă astfel încât site-urile sale să obțină cele mai bune rezultate, deci are o oarecare stofă de lider. Este similar cu tipul de „coordonator” pe care îl caut la un candidat. Știu că unii nu înțeleg cum e să lucrezi în acest domeniu, prin urmare aceștia încearcă să îi diminueze calitățile și rezultatele din mediul privat. Pe scurt, a pornit o afacere cam de la 0 și a ajuns să aibă o firmă cu cifră de afaceri de sute de mii de euro, fără să fie „băiatul lui mama” sau „băiatul lui tata”.
De asemenea, a fost singurul candidat care a arătat cu adevărat că îi pasă de viitorul acestei țări și care a fost în stradă, la protestele OUG 13, 10 august etc., deci nu se pune problema de integritate și moralitate în acest caz!
Unele idei pe care le are sunt foarte bune: digitalizare, transparentizare, buget participativ, concentrare pe turism, educație și infrastructură. A atins recent o coardă sensibilă în cadrul unor angajați ai autorităților, atunci când a prezentat faptul că în acest an, deși suntem în plină pandemie, Primăria a cheltuit peste 15 milioane de lei pe Institutii publice de spectacole si concerte.
De asemenea, a mai atins o coardă sensibilă, când a prezentat faptul că avem probleme cu inundațiile în oraș, acestea persistând de ani întregi, el fiind combătut de unii dintre simpatizanții actualului primar, cum că ar fi „imposibil de a face ceva cu acestea”. Nu există așa ceva! Nu există „nu se poate”, există doar „nu vrem”, dragi cetățeni!
Ideal ar fi ca în momentul în care prezintă aceste lucruri, să sugereze și soluțiile pentru acestea. Nu e necesar să vină el cu rezolvările, poate să anunțe concluziile din cadrul unor convorbiri cu niște consultanți sau specialiști. Ceva îmi spune că, în cazul în care se finanțau mai puțin instituțiile de spectacole și concerte, din banii economisiți putea să fie rezolvată și problema inundațiilor.
Trebuie să vină cât mai des cu idei și soluții la problemele sătmărenilor. Radu Panait are o muncă de convingere de făcut, iar asta se poate realiza numai prin prezentare de idei și soluții concrete de implementare. Cum spuneam la începutul articolului, sunt de părere că Satu Mare are un bazin electoral de nehotărâți, iar în cazul în care candidatul USR-PLUS reușește să îi convingă pe aceștia, el poate să devină buturuga mică ce răstoarnă carul mare.
Eu îi recomand să nu se lase păcălit de sloganul „nu are experiență”, un stereotip prin care simpatizanții contracandidaților săi încearcă să ni-l impregneze. Mai degrabă treaba asta ar trebui să fie de fapt un avantaj: nu face parte din vechea clasă politică.
Un motiv în plus pentru care Radu Panait ar putea avea o șansă de a câștiga primăria cu o campanie bună este că, la Alegerile Europarlamentare din 2019, în municipiul Satu Mare, USR-PLUS a fost a doua forță politică, lucru neprecizat nicăieri în presa locală, gazetarii oferindu-ne doar situația pe întregul județ, unde au ieșit pe locul 4! Luând datele de aici, descărcând fișierul pv_SM_EUP_FINAL.csv, urmărind legenda și adunând voturile partidelor de la fiecare secție din oraș, obținem următoarele rezultate:
- UDMR – 13794 voturi
- USR-PLUS – 9461
- PNL – 9230
- PSD – 5402
- Pro România – 3206
Am mers mai departe și am verificat inclusiv rezultatele din turul I de la prezidențiale, unde se poate observa cât se poate de clar că Iohannis a fost preferat de o bună parte din electoratul USR-PLUS, voturi care se pot însă recupera în cadrul localelor, cu o campanie bună (cel puțin în „bula” mea, mulți prieteni, nu doar din Satu Mare, care l-au votat pe Iohannis în turul I, nu au de gând să aleagă PNL la locale și la legislative):
- Klaus Iohannis (PNL) – 15073 voturi
- Kelemen Hunor (UDMR) – 9920
- Dan Barna (USR-PLUS) – 5834
- Viorica Dăncilă (PSD) – 5478
- Mircea Diaconu („independent” ticălos susținut de ALDE) – 3296
- Theodor Paleologu (PMP) – 1603
Acestea fiind spuse, am aceeași întrebare pentru domnul Panait, pe care am adresat-o și domnului Albu: dumneavoastră cu ce partid preferați să faceți majoritate în Consiliul Local? O alianță cu UDMR sau cu PNL?
Recapitulând
Rezultate bune din postul de „coordonator” de echipă: Gábor Kereskényi (#1), Radu Panait (#2 – doar locul 2, deoarece rezultatele excelente le-a avut până acum în mediul privat; cu o campanie bună însă poate să arate că știe să se descurce cu brio și din fotoliul de primar al Sătmarului)
Integritate și moralitate (Top 3 cei mai convingători): Radu Panait (#1), Gábor Kereskényi (#2), Adrian Albu (#3)
Fără traseism politic: Radu Panait, Gábor Kereskényi, Adrian Albu și posibil unii dintre candidații outsideri
Idei și soluții (Top 3): Radu Panait (#1), Gábor Kereskényi (#2), Adrian Albu (#3)
CV și informații clare despre activitatea anterioară: Gábor Kereskényi (#1), Radu Panait (#2 – locul 2, fiindcă nu are CV-ul publicat nicăieri în mod oficial, dar a promis că se va rezolva această problemă în curând)
În concluzie, dragi sătmăreni, sunt șanse mari ca USR-PLUS să fie în continuare în Top 3 forțe politice ale orașului, iar cu o campanie de convingere bună, bazată pe idei și soluții concrete la probleme, Radu Panait poate să devină principalul contracandidat al actualului primar și chiar să câștige alegerile! Domnule Panait, mingea este la dumneavoastră în teren, trebuie doar să arătați că știți să jucați bine cu ea!
Cu o singură mică corecție: populația municipiului la ultimul recensământ -2011- era undeva pe la 102.000 locuitori. Dacă socotim în medie un minor în fiecare familie (pentru că sunt si persoanele în vârstă care, din păcate pentru viitorul orașului ridică în mod continuu media de vârstă), rezultă un număr de aproximativ 70.000 de persoane cu drept de vot. Și să nu uităm că am folosit date statistice de aproximativ 10 ani, în care mai ales în ultima parte a avut loc un exod masiv de populație. Spre exemplu la recensământul din 2002 populatia orașului era de 115.000 de locuitori. Și de aici la o analiza statistică a trendurilor si a segmentelor de vârstă, plus alte criterii de analiză, pot sa ofere o imagine și o previziune rece, pe care mulți o pot contesta că de, staristica e o știință, crezul e alt lucru și manipularea le folosește pe ambele. Marketingul se folosește în multe alte părți, nu doar în comerț.
Buna seara! Multumesc pentru comentariu. Datele pe care le aveam eu sunt cele de la ROAEP din 2016: http://alegeri.roaep.ro/?alegeri=alegeri-locale-2016. “Total aleg. înscrişi în liste: 103597”, daca alegeti Municipiul Satu Mare.
Dar probabil ca aveti dreptate, iar datele folosite de ROAEP la alegeri e posibil sa fie invechite!
Cred ca un tinar ca Radu Panait merita sa il votam. Sunt sigur ca cu o alianta pnl poate schimba fata politica si economica a orasului. Ceilalti “catindati” sunt vechile traume politice si economice ale ranitului Satmar. Deci eu ii dau sansele lui Radu Panait care e si om cu cultura si om cu simtul practic si ce e cel mai important lucru NU E VOPSIT CU TOATR IDEOLOGIILE POST COMUNISTE. ASTA E UN ARGUMENT FORTE ARE O VIRSTACE NU LA MINJIT CA PE CEILALTI DORNICI DE SCAUNUL BOGATIEI.