Dacă faci un Top 5 al derby-urilor importante din fotbalul românesc, cu siguranță s-ar încadra acolo și meciul dintre Olimpia Satu Mare și FC Baia Mare.
Partida care are loc sâmbătă, la ora 11:00, deseori este comparată cu marele derby dintre Poli Timișoara și UTA Arad și are toate motivele să fie astfel: în primul rând, fiindcă ambele orașe sunt foarte apropiate și rivalitatea e mare între „vecini”. La fel precum „Poli”, Olimpia are de partea ei istoria și tradiția, acestea datând de mai mult timp decât la FC Baia Mare. Atât Poli, cât și Oli s-au înființat în anul 1921, cu cel puțin 2 decenii mai devreme decât Baia Mare (1948) și UTA (1945). FC Baia Mare, la fel precum UTA, are niște performanțe mai bune pe parcursul istoriei: minerii se pot lăuda că cea mai bună performanță a lor în Liga I a fost locul 4 (1979-1980), pe când cea mai bună performanță a Olimpiei în primul eșalon a fost locul 9 (1974-1975), dar a fost și sfert-finalistă în sezonul 1926-1927, conform regulamentelor de atunci.
Atât sătmărenii, cât și băimărenii au jucat cel puțin câte o finală de Cupă a României: în 1978, pe Stadionul Republicii din București, Olimpia întâlnea în finală Craiova Maximă a lui Ilie Balaci, Sorin Cârțu, Rodion Cămătaru, Silviu Lung & co. Galben-albaștrii aveau să piardă acea finală, cu scorul de 3-1.
În 1959, FC Baia Mare avea de disputat prima finală în Cupa României, în fața celor de la Dinamo București, însă a pierdut cu scorul de 4-0. Szakacs avea să fie eroul acelui meci pentru Dinamo, marcând un hattrick, pe Stadionul 23 August din Capitală. Celălalt marcator avea să fie Anghel.
În 1982, maramureșenii aveau de jucat și cea de a doua finală de Cupă, în fața aceleiași Dinamo și tot pe Stadionul 23 August, din București. De această dată scorul avea să fie mai strâns, însă băimărenii au pierdut iar, 3-2. Dragomirescu și Koller au marcat pentru mineri, pe când victoria câinilor a fost obținută de către Iordache și Dudu Georgescu, cel din urmă, marcând o dublă.
Deoarece Dinamo a devenit campioana României în 1982, în sezonul imediat următor, FC Baia Mare era reprezentanta României în Cupa Cupelor UEFA, însă încă din primul tur preliminar avea un meci enorm de greu: cu Real Madrid. Meciul tur avea să se dispute la Baia Mare, iar spaniolii nu au reușit să plece acasă cu o victorie (0-0), motiv de mândrie pentru maramureșeni. Meciul retur avea să aducă însă victoria pentru cea mai galonată echipă din istoria Spaniei: 5-2, iar minerii au fost eliminați. Marcatori pentru băimăreni au fost Koller și Buzgău.
Din păcate pentru Olimpia, în anul 1978, Universitatea Craiova nu a luat titlul și astfel au ajuns oltenii în Cupa Cupelor în următorul sezon. Ar fi fost fain să avem și noi o prezență într-o cupă europeană, deoarece aceea a fost generația noastră de „Aur”. Vârstnicii au amintiri plăcute din acele vremuri: atât Olimpia, cât și Baia Mare erau niște echipe de temut pentru cluburile din „A” sau din „B”. Rareori echipele galonate din Capitală (și nu numai) reușeau să plece cu toate punctele de aici, însă chiar și acum e cam la fel. Dovada este faptul că acum câteva luni, Steaua a jucat la Baia Mare în Cupa României și a fost nevoie să se ajungă la lovituri de departajare ca roș-albaștri să câștige acest meci și să meargă mai departe. De asemenea, relativ recent (2005), Olimpia (pe atunci tot în „B”) a întâlnit Dinamo în Cupa României. Câinii au câștigat tot la loviturile de departajare.
Deși locul din clasament îi dezavantajează pe galben-albaștri, acesta nu a contat niciodată într-un derby cu Baia Mare – mereu a fost un meci de 1×2. De altfel, dacă nu mă înșel, ultima dată am promovat în „A” chiar în Dealul Florilor, așa cum e poreclit stadionul minerilor. 😉
Olimpia are nevoie mare de suporteri mâine la meci și asta nu neapărat din cauza situației din clasament, ci fiindcă trebuie să demonstrăm că încă mai ținem la cel mai important meci nu doar al orașului, ci al întregului județ. Vino la stadion! Hai Oli! Învingeți Baia Mare!