Încă o săptămână până la „Marele Circ”: Formula 1 revine cu MP al Australiei!

Primul sport, după fotbal, pe care îl urmăresc cu mare interes, este Formula 1, iar săptămâna viitoare începe un nou sezon din Marele Circ. Primul episod este Marele Premiu al Australiei, unde vom vedea câteva noutăți, conform schimbărilor de regulament aprobate de către Federația Internațională de Automobilism (FIA).

Cea mai importantă schimbare din acest sezon are loc la sistemul de calificări. Deși acum câteva săptămâni, Bernie Ecclestone, directorul general al Formulei 1, credea că aplicația software, care gestionează noile reguli ale calificărilor, nu va fi gata la timp și va putea fi folosită abia din a 5-a cursă, se pare că aplicația e deja pregătită și că schimbarea de regulament va putea fi urmărită încă de săptămâna viitoare.

Ce implică noul sistem al calificărilor? Ideea de trei sesiuni de calificare va rămâne intactă, însă aceste sesiuni vor suferi câteva modificări:

* Q1 – durata primei sesiuni va fi de 16 minute. După primele 7 minute, pilotul cu cel mai slab timp este eliminat, după care la fiecare 90 de secunde va fi eliminat pilotul cu cel mai slab timp, până la finalul acestei sesiuni. Astfel, cei mai lenți 7 piloți vor fi eliminați, iar cei mai rapizi 15 piloți vor ajunge în Q2.

* Q2 – durata celei de a doua sesiuni de calificare va fi de 15 minute. După primele 6 minute, cel mai lent pilot va fi eliminat. Pe același principiu ca la Q1, la fiecare 90 de secunde, va fi eliminat pilotul cu cel mai slab timp, până la finalul sesiunii. 7 pică, 8 ajung în Q3.

* Q3 – va dura 14 minute. După primele 5 minute, va fi eliminat pilotul cu cel mai slab timp. Pe același principiu ca la primele două sesiuni de calificări, la fiecare 90 de secunde, va fi eliminat cel mai lent pilot. Astfel, în ultimul minut și jumătate, vor rămâne doar 2 piloți, iar lupta pentru pole position se va da între aceștia.

Avantajul noului sistem cu siguranță e faptul că de această dată piloții echipelor „mari” nu vor aștepta la boxe aproape până la finalul unei sesiuni, iar acum vor fi obligați să participe cu toții la calificări. Vrei să fii în pole position? Trebuie să muncești mai mult.

Hockenheim 2005
Hockenheim 2005

Cele mai importante modificări de regulament vor avea loc însă abia din sezonul viitor, deoarece acestea vor implica schimbări la pneuri, mașini, greutatea mașinilor etc. Specialiștii F1 susțin că din sezonul viitor monoposturile vor fi cu cel puțin 3 secunde mai rapide. Rămâne de văzut. Până atunci, principalele întrebări ale acestui sezon sunt:

Au reușit cei de la Ferrari să facă o mașină care să concureze de la egal la egal cu Mercedes? – La testele din ultimul timp au avut rezultate destul de bune, prin urmare ne putem aștepta la anumite surprize încă de weekendul viitor.

Care este situația celorlalte monoposturi? Poate Williams să le facă concurență celor de la Mercedes și Ferrari? A rezolvat McLaren problemele cu Honda? Cum se va descurca Renault după revenirea în Formula 1, după ce au cumpărat Lotus F1?

Se va simți absența lui Pastor Maldonado? Mi-a plăcut băiatul, să fiu sincer. Unele curse erau atât de plictisitoare, încât tamponările sale erau spectacolul. Era un fel de Balotelli al Formulei 1, dar am auzit că Grosjean vine tare din spate, să îi ia locul.

Se va retrage oare Kimi Raikkonen la final de sezon? Anul trecut era o presiune imensă asupra lui, presa vuia de faptul că va fi înlocuit de către conaționalul său, Valtteri Bottas, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Până una alta, el rămâne o adevărată legendă și probabil că e cel care a oferit ultimul sezon cu adevărat palpitant. Mă refer la cel din 2007, când a luat titlul cu Ferrari, pornind la ultima cursă cu a treia șansă. În funcție de cât de interesant va fi acest campionat și în funcție de situația lui Raikkonen, mă cam tentează să iau bilete la Hungaroring, să asist pentru prima dată la o cursă de F1 și, totodată, să îl văd „live” în ultimul lui sezon, deși sper să nu fie ultimul.

La unele întrebări de mai sus s-ar putea să aflăm răspunsurile încă de săptămâna viitoare, la Marele Premiu al Australiei. Lista cu întrebări poate continua până la infinit, însă cea mai importantă rămâne aceasta: cine va lua titlul? Forza Scuderia Ferrari! 😀

P.S. Trailerul de mai sus e realizat de Sky Sports, televiziunea care transmite Formula 1 în UK.

Sursă foto: Dirk Federlein

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *