Cum a fost la concertul Roger Waters, din cadrul turneului Us + Them

Spuneam până acum că cel mai bun concert la care am fost vreodată a fost Foo Fighters, pe care i-am văzut anul trecut, dar se pare că lucrurile s-au schimbat foarte repede, fiindcă Roger Waters, cofondatorul legendarei trupe Pink Floyd, a oferit săptămâna trecută un spectacol cu mult peste așteptările mele, prin urmare merită să îi dedic și lui un articol separat, așa cum am făcut și în cazul celor de la Foo Fighters.

Două cozi infernale, ca la pâine, pe vremea lui Ceaușescu (sau cum e acum pe la diferite ghișee), s-au format înaintea orei deschiderii porților arenei Papp László din Budapesta, semn că majoritatea au fost dornici să ocupe un loc cât mai bun la concert, preferabil în primele rânduri. Am fost și noi printre norocoși, ocupând loc cam prin primele 3-4 rânduri la spectacolul legendarului Roger Waters (iar cozile s-au mișcat repede și nu ca pe vremea răposatului, by the way)!

Stadionul s-a umplut repede (apropo, Roger Waters are un procentaj de cam 95.4% de bilete vândute în cadrul tuturor concertelor din turneul Us + Them), iar primele semne că avea să urmeze un show extraordinar au fost date de sonorizarea de invidiat, aceasta fiind probabil cea mai bună pe care am auzit-o vreodată la un concert.

Roger Waters - The Happiest Days Of Our Lives
Roger Waters – The Happiest Days Of Our Lives

Cred că nu e nevoie (și nici nu am cum, fiindcă a fost prea mișto) să descriu în cuvinte muzica pe care a interpretat-o Roger Waters (ca „setlist”, practic spectacolul a fost un „Best Of” al albumelor The Dark Side Of the Moon, The Wall, Animals, Wish You Were Here și câteva melodii de pe noul său album solo, Is This the Life We Really Want?, care sună și acesta foarte mult a Pink Floyd).

Ei, dar un show Roger Waters sau Pink Floyd nu înseamnă doar muzică: e artă în toată regula! De ce spun asta? Fiindcă prin muzica sa transmite niște mesaje puternice, de exemplu despre educație, viață, afecțiune, vicii, ori mesaje prin care își exprimă disprețul față de actuala clasă politică (în mod special când a interpretat melodiile Dogs & Pigs, când a proiectat diferite imagini în care sublinia greșelile marilor „lideri” controversați ai lumii).

Roger Waters - Another Brick In The Wall
Roger Waters – Another Brick In The Wall

Jocurile de lumini și proiecțiile realizate pe parcursul concertului au dat culoare acestor mesaje care se regăsesc în versurie sale, iar momentele artistice precum aducerea unor copii de la o școală din Budapesta, să danseze pe Another Brick In the Wall sau momentele în care Roger Waters și trupa s-au deghizat în porci care stau la masă și beau șampanie au transformat evenimentul într-un adevărat spectacol de teatru Orwellian sau într-un film musical live, cu muzică de cea mai bună calitate!

Sunt convins că un concert Pink Floydian e undeva pe o listă cu Top 10 concerte pe care trebuie să le vezi înainte să mori. Prin urmare, sunt încântat că am avut ocazia să îl văd live pe legendarul Roger Waters, iar în cazul în care Pink Floyd se vor reuni, atunci vor fi un must-watch pentru mine!

Am să vă las cu o serie de poze realizate cu telefonul meu mișto, un Google Pixel 2 XL (click pe poza din subsolul articolului, să vă „expedieze” pe albumul de pe Flickr), sper că vă plac! De asemenea, pe canalul meu de YouTube am făcut și un playlist cu câteva înregistrări de la concert.

By the way, dacă vă interesează să consultați o listă de concerte la care am participat, aveți la dispoziție pagina #SeenLive!

Roger Waters in Budapest, 2 May 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *