Review: Fort Minor – The Rising Tied

Sătul fiind de pulifricii „music experts wannabes” din România, care promovează numai nonvalori și care scriu întotdeauna numai de bine despre orice artist irelevant (fiindcă altfel nu au cum să își primească leafa), eu voi fi unul dintre puținii (dacă nu cumva singurul din online momentan) care va avea tupeul să „taxeze” nonvalorile și să promoveze pe bune artiștii relevanți și de calitate. În general, voi face niște review-uri anumitor albume sau concerte de muzică și filmelor la care mă uit.

Acestea fiind spuse, primul review pe care îl voi face va fi cu privire la un album de muzică. Înainte de a începe, vreau să mai spun că ce voi puncta la un album este calitatea sunetului (Sound), conceptul / ideea albumului (Concept), calitatea versurilor (Lyrics), originalitatea în ansamblu (Originality) și un fel de „WOW! Factor”, reprezentând cât de mult mă binedispune albumul pe parcursul ascultării (Mood).


Album: The Rising Tied
Artist: Fort Minor
Gen: Alternative hip hop
Data lansării: 22 noiembrie, 2005

Albumul începe cu părerea lui Jay-Z despre album, rapperul american fiind coproducător și unul dintre colaboratorii lui Mike Shinoda (foto) la The Rising Tied, prima (și momentan singura) lucrare cu „semnătura” Fort Minor a cofondatorului trupei Linkin Park. Jay-Z îi spune lui Mike că din punctul său de vedere albumul e „underground hip hop wi…with, with big sound, iar aici nu pot să îl contrazic, deoarece din punctul meu de vedere cea mai mișto chestie de pe acest album e exact faptul că sună excelent!

După scurta introducere a lui Jay-Z de pe „Introduction”, albumul începe în forță, cu hitul „Remember The Name”, pe care sunt convins că l-ați mai auzit probabil pe la diferite spoturi publicitare sau vizionând diferite clipuri sportive, iar din această melodie aflăm mai multe detalii atât despre pasiunea lui Shinoda față de hip hop, cât și despre modul în care lucrează în general sau despre felul în care a realizat The Rising Tied: e vorba de „ten percent luck, twenty percent skill, fifteen percent concentrated power of will, five percent pleasure, fifty percent pain and a hundred percent reason to remember the name”.

However, „Remember The Name” nu e cea mai tare melodie de pe album, dar cu siguranță e una dintre cele mai catchy. „Kenji” descrie experiența unei familii japonezo-americane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Right Now” cred că are scopul de a te face să te pui în pielea altora, să te gândești la faptul că există cu siguranță persoane care trăiesc mai prost decât tine și ar trebui să apreciezi ceea ce ai, fiindcă se poate mai rău.

Ca influențe, se poate observa cum „Petrified” utilizează bucăți de retro-rap, fiindcă m-a dus cu mintea la „Jump Around”, de la House of Pain, dar asta nu e neapărat un lucru rău, fiindcă sună bine! De asemenea, pe „Cigarettes” se poate observa că a folosit câteva elemente similare de pe „’Till I Collapse” de la Eminem.

Melodia mea preferată de pe album e „Where’d You Go”, în care colaborează cu Jonah Matranga și cu Skylar Grey, pe atunci fiind cunoscută sub numele de scenă Holly Brook. Versurile sunt despre consecințele faptului de a pune cariera pe primul plan, în locul familiei.

Bineînțeles, printre melodiile mișto există și câteva de „umplutură”, precum „In Stereo”, dar care nu sunt atât de rele încât să te facă să dai skip acestora și practic au rolul de a face mai ușor legătura cu celelalte și de a te pregăti de acestea.

Altă melodie mișto care merită să fie ascultată e „Red To Black”, în care deși aceasta nu excelează din punct de vedere al textului (ne este prezentată o situație în care părinții unui tip Victor sunt în prag de divorț), instrumentația pe aceasta sună al naibii de bine. Last, but not least, „High Road”, o melodie pe care Fort Minor a colaborat cu John Legend, e probabil a doua mea preferată de pe album: are niște versuri geniale (precum „I’m like a struggling doctor, no patients” sau „You’re like a high school dropout, no class”), transmite un mesaj foarte bun (Shinoda refuză să se lase învins de „jurnaliștii” care dezinformează și care defăimează celebritățile într-un mod nedrept) și mereu mă binedispune.

În concluzie, The Rising Tied de la Fort Minor e un album foarte mișto și pe care îl recomand să îl ascultați, dovadă fiind și notele de mai sus. 😀 By the way, dacă v-am făcut curioși, albumul poate fi ascultat legal și gratuit pe YouTube, accesând playlistul oficial oferit de Fort Minor!

Cu Shinoda o să ne mai revedem cel mai probabil la review-uri foarte curând, fiindcă în iunie va lansa primul său album solo, care se anunță a fi mega emoțional, având în vedere că e prima sa lucrare după dispariția lui Chester Bennington și că cel puțin 3 melodii de pe acesta îi sunt dedicate fostului coleg din Linkin Park.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *