Deputații USL de Satu Mare nu au publicat CV-urile pe site-ul Camerei Deputaților, așa cum cere regulamentul

Deputații USL Radu Cristescu și Adrian Cozma

UPDATE: Se pare că avem un caz interesant și la Senat, unde parlamentarul Turos Lóránd a publicat un CV incomplet.

A trecut deja mai mult de 1 an de la alegerile parlamentare și, ce să vezi, la fel ca în legislaturile anterioare avem diverși parlamentari care fac legea, dar nu o respectă, fiindcă legea e doar pentru fraieri.

Regulamentul Camerei Deputaților cere așa:

(7) În condiţiile alin. (1) şi (2), deputaţii depun odată cu declaraţia de avere şi declaraţia de interese, la secretarul general al Camerei Deputaţilor, un curriculum vitae. Acesta se publică pe site-ul Camerei Deputaţilor la secţiunea de prezentare a fiecărui deputat.

Am căutat parlamentarii de Satu Mare și am descoperit că deputații Adrian Cozma și Radu Cristescu (i-am luat în ordine alfabetică, să nu fie cu supărare) încalcă de peste 1 an regulamentul Camerei Deputaților, deoarece nici până în ziua de azi nu au CV-urile publicate.

Probabil e culmea ironiei faptul că cei doi s-au porcăit pe la conferințe de presă în campania electorală, însă acum partidele din care fac parte sunt la guvernare și tot ei sunt singurii parlamentari din județ care nu și-au publicat CV-urile.

Mai sunt și alți parlamentari care încalcă regulamentul, cum ar fi de exemplu „duamna” avocat Laura Vicol, noua șefă a Comisiei Juridice, adică aia cu bijuterii și ceasuri în valoare de peste 800.000 euro. Dintre numele „sonore” mai e încă o „duamnă” avocat, Diana Șoșoacă. Printre altele, „duamna” Șoșoacă probabil nu vrea să ne spună unde a făcut „Dreptul” și poate vrea să ne ascundă diverse informații care nu ar fi pe placul susținătorilor ei, dacă acestea s-ar afla.

CV lipsă pe profilul deputatului PNL Adrian Cozma
CV lipsă pe profilul deputatului PSD Radu Cristescu

Adresez câteva întrebări:

  • Deputaților Adrian Cozma și Radu Cristescu: vom avea posibilitatea să vă studiem CV-urile pe site-ul parlamentului până la următoarele alegeri? De ce ar trebui să ia lumea în serios declarațiile dumneavoastră despre diverse legi și proceduri, când tocmai v-am arătat mai sus că nu respectați legea, încălcând regulamentul camerei din care faceți parte?
  • Celorlalți parlamentari din Satu Mare: când veți iniția un proiect de lege prin care toți candidații de la orice fel de alegeri (fie parlament, CL, CJ, primărie, europarlament, prezidențiale etc.) să fie obligați să depună CV-urile pe o platformă cu cel puțin 3 luni înainte de ziua votului? De asemenea vreau să gândiți o modalitate prin care falsificarea informațiilor din curriculum vitae să fie considerat fals în înscrisuri, adică CV-urile să devină acte publice. Așa poate că vom elimina o parte din impostorii din parlament fiindcă lumea va cunoaște din timp activitatea anterioară a politicianului. De asemenea îmi doresc ca cei care nu își publică CV-ul din timp sau în cazul în care se descoperă că a mințit în acesta, să nu aibă dreptul să candideze la o funcție publică. Iar dacă a fost ales, dar între timp s-a descoperit că a mințit în CV-ul publicat, să fie automat demis din funcția publică.
  • Jurnaliștilor locali: v-ați gândit să aruncați vreun ochi pe site-ul parlamentului, să vedeți dacă aleșii noștri respectă regulamentul parlamentului? Dacă nu v-ați gândit, e ok, se întâmplă, însă dacă v-ați gândit și nu ați făcut-o, destul de rău. Și mai rău ar fi dacă voi știați că deputații USL încalcă regulamentul, însă finanțarea lor v-a cumpărat tăcerea.
  • Alegătorilor: când aveți de gând să vă întrebați parlamentarii pe care i-ați votat ce au de ascuns, având în vedere că nu și-au publicat CV-urile, așa cum cere regulamentul?

Ca o mențiune de final, reamintesc cititorilor mei că înainte de alegerile locale i-am cerut în mod public candidatului USR-PLUS Radu Panait să își publice CV-ul, să știm cu toții cu cine avem de a face și să mă conving că nu are vreun background dubios. Până la urmă cetățenii sunt „angajatorii” politicienilor care ocupă funcții publice și avem tot dreptul să știm pe cine „angajăm” prin voturile noastre. La orice firmă serioasă trebuie să depui un curriculum vitae pentru a te angaja. Mă bucur că actualul depunat Panait s-a ținut de cuvânt și l-a publicat. Dacă nu ar fi făcut asta, cel mai probabil nu l-aș fi votat la parlamentare.

Foto: PresaSM

One thought on “Deputații USL de Satu Mare nu au publicat CV-urile pe site-ul Camerei Deputaților, așa cum cere regulamentul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *