Salut, sunt Marian și azi te voi învăța, gratuit, cum să faci bani, devenind un „leader” care pretinde că e un mare antreprenor și care ține seminarii de antreprenoriat, în doar câțiva pași simpli!
1. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci la început e să lucrezi la un site web de câteva pagini despre tine, pe care îl vei folosi pe post de portofoliu. Ce trebuie să conțină? Păi, câteva pagini precum:
Coaching, Motivație – trebuie să descrii trainingurile pe care le deții într-un mod cât mai profesional, astfel încât să convingi lumea că tu chiar te pricepi la afaceri. Dacă nu ești sigur ce să scrii, poți să tragi un ochi pe site-ul lui Lorand „Suarez” Szasz (nu ăla de la Barcelona, mă!) și poți să rescrii cu alte cuvinte, că doar așa o făcut și el înainte să devină un mare antreprenor de care nu a auzit nimeni.
Site-ul trebuie să conțină obligatoriu și o secțiune „Despre mine”, unde, bineînțeles, poți să te lauzi că ai vreo 30 de ani de experiență în afaceri, chiar dacă tu erai de fapt taximetrist sau șofer de TIR înainte să te apuci de chestia asta. Și nu uita: scrie și despre hobby-urile tale, dar neapărat să NU scrii că îți place fotbalul, fiindcă gagicile care vor dori să vină la seminariile tale vor crede că ești un țăran coclit. Scrie că îți plac bungee jumping, snowboarding, judo, mountain biking și eventual că mergi la operă. Neapărat!!!111! Să nu uiți să scrii și de nu știu ce curs de căcat la care ai participat într-o țară mișto (preferabil UK, Franța, Danemarca, Suedia, că astea-s la modă) pentru a devenit leader/coach, deși tu nu ai avut treabă în viața ta cu afacerile (oops, asta nu cumva să scrii!).
O pagină despre un „seminar gratuit” trebuie și aia neapărat. Poți să descrii pe scurt orice seminar de 2-3 ore pe care o să-l ții, la modul general și care are legătură cu afacerile sau cu relațiile dintre patron și angajat (astea prind cel mai bine la public).
2. Pentru a avea un CV mișto, trebuie să te dezamăgesc puțin și să-ți zic că ai nevoie de un mic buget să cumperi niște articole în presă și să fii puțin lăudat pentru cât de mare afacerist ești tu și cât de bun ești. Poți să încerci să cumperi în Ziarul Financiar sau Wall Street. Vreo 3 articole pe an e suficient, doar să apară numele tău în titlu. De ce? Fiindcă lumea va verifica pe Google dacă tu chiar ești cunoscut ca fiind țepar sau nu. Dacă ai ajuns în ziar sigur ești tare de tot, frățică!
3. Acum e momentul să îți creezi o pagină de Facebook cu numele tău și eventual o pagină pentru firma ta fantomă, iar apoi să îți inviți prietenii să le dea like, astfel încât să pară că ai foarte mulți fani. După ce ai făcut asta, bagi câteva postări care duc către pagina ta, bineînțeles. Dacă ți-a mai rămas din buget, e recomandat să faci câteva postări să fie anunțuri sponsorizate. Astfel vei câștiga și alți „fani”.
4. Ei, a sosit și acest moment! Cred că e timpul să închiriezi o sală de meeting de 20-30 de persoane pe care ai să o folosești pentru a ține seminarul gratuit peste vreo 2 săptămâni.
5. Ai închiriat sala de meeting? Perfect! Faci un event pe Facebook sau, și mai bine, un event pe site-ul tău, unde poate lumea să se înscrie la seminar / training / workshop sau ce o fi. Anunți după vreo 2 zile că locurile sunt deja limitate, chiar dacă nu e adevărat, astfel că nehotărâții vor alege să se înscrie de teama faptului că se vor ocupa toate locurile. Eventual, poți să îți pui niște prieteni să dea tag unor fraieri de la ei din listă care pot să fie interesați de așa ceva. Sunt mulți, crede-mă. Nu degeaba România e locul 2 în lume după SUA la numărul de coach, traineri și speakeri globali certificați în leadership. Locul 2 după SUA, înțelegi??? Dacă nu înțelegi, îți zic eu care e faza. Oare care sunt șansele ca la fiecare 100 români întâlniți pe stradă, unul dintre ei să fie vreun coach / trainer / leader? Noi suntem vreo 20 milioane. Dar oare în SUA care sunt șansele să dai de un coach, dacă ei sunt cam 318 milioane? Cu muuuult mai mici! Prin urmare, ai încredere, mulți vor pica de fraieri. Sunt atât de mulți certificați în leadership la noi, fiindcă românul e fraier și lui îi place să fie furat, ăsta e adevărul, nu există o altă explicație.
6. Ce trebuie să prezinți la seminarul gratuit – pregătești din timp un discurs de 2-3 ore, niște clipuri de pe Youtube și niște slide-uri găsite pe net. Ai grijă să nu lipseasă dintre toate astea și o oră de material motivațional, să îi faci să aibă încredere că la un moment dat vor fi mari afaceriști în Las Vegas. Poți să le bagi și melodia asta, ajută mult:
La sfârșitul seminarului trebuie să le spui obligatoriu că dacă vor dori să aprofundeze anumite lucruri discutate, atunci să participe la viitoarele traininguri.
7. Care e șmecheria? Viitoarele traininguri vor fi contra cost, bineînțeles. Încă nu ești enorm de cunoscut, deci poți să începi să calculezi un preț de participare atât cât să suporți închirierea sălii + să îți iasă de un ciubuc pe când vrei să ieși și tu prin oraș.
8. După ce crești în popularitate (și sunt sigur că va fi așa), vei putea să închiriezi săli de mai multe persoane, poți să scoți o carte pe care să o vinzi și să te lauzi cu ea (Lorand Suarez Szasz așa o făcut). Bineînțeles, atât seminariile contra cost, cât și cartea trebuie să cuprindă doar noțiuni generale, nimic concret. Doar ce găsești pe net, fiindcă lumea care a venit să te vadă oricum o să creadă că tu ai reușit și că ești un adevărat profesionist, un afacerist care a reușit în viață.
Da. Felicitări! Tocmai ai devenit un „leader” cu 0 (z-e-r-o) experiență și care face bani din nimic!
Mai departe completați voi, dacă totuși credeți că lipsește vreun detaliu pe care l-am omis. Și dacă nu aveți cu ce să completați, atunci aș vrea să știu de la voi ce ați dori să citiți săptămâna viitoare, dintre următoarele:
Bineînțeles, indiferent de opțiunea voastră, eu o să vă învăț tot gratuit, nu o să vă cer bani pentru asta.