Cum ar fi posibil un festival de muzică precum Electric Castle la Satu Mare?

Probabil că am fost înțeles greșit de unii când am spus că eu „caut finanțare”. Cu siguranță unii s-au gândit la bani publici. Îmi pare rău, dar banul public nu este soluția pentru acest gen de festivaluri (am criticat și Untold pentru asta, tot aici). Sorry guys, this is not the Electric way!

Și atunci care e soluția pentru asta?

Pe scurt, atragerea de sponsori. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine, iar pe lângă asta, vânzările de bilete, care să acopere măcar banii cheltuiți pe artiști.

Cât trebuie să se strângă la bugetul festivalului, astfel încât să prindă culoare la Satu Mare?

Răspunsul, pe scurt, e: destul de mult. La partea de infrastructură și organizare nu am o sumă exactă, însă informații despre prețurile pentru aducerea unor trupe se pot găsi.

De exemplu, agenția Degy Entertainment a publicat în 2014 o listă de prețuri pe care o cer pentru diferite trupe. Bineînțeles, sumele de acolo acum nu mai sunt aceleași. Dacă un concert Rihanna a costat în 2014 între 500.000 și 750.000 de dolari, acum în mod sigur costă cel puțin 1-1.25 milioane de dolari.

[poll id=”2″]

Ieri am fost la Medieșu Aurit să „inspectez” zona Castelului Lónyai. Șanțurile din jurul castelului scad evident numărul publicului pe care poți să îl strângi acolo. Înghesuiți, probabil că ar încăpea vreo 8000 de oameni, dacă s-ar amplasa o scenă. Fiindcă e aproximativ în centrul localității, probabil că ar fi indicat să fie o scenă într-un spațiu închis, astfel încât să nu fie deranjați localnicii (asta ca o idee). Acest fapt ar mai scădea capacitatea, probabil, la 5000. Putem să numim zona Castle Party Arena sau cum vreți voi. V-ați prins, acolo pe timpul zilei ar putea să interpreteze niște trupe mai puțin cunoscute de la noi sau din Ungaria și eventual să fie și un cap de afiș care să coste maxim 1-2.000 euro și care să concerteze aproape de miezul nopții. După aceea, avantajul spațiului închis ar fi și faptul că s-ar putea ține acolo niște afterparty-uri cu diferiți DJ, până în zori.

OK – și unde ar fi scena mare? Dar trupele „mișto”?

Nu mi se pare o idee bună ca scena mare să fie tot la castel, în primul rând că nu ar fi spațiu pentru public. Tocmai de aceea, ar trebui să se găsească o altă locație pentru asta, unde ar fi spațiu pentru mai mult de 8-10.000 de persoane, astfel încât în cazul în care festivalul ar avea succes la început, să poată să se extindă. Nu trebuiesc neglijate nici locurile de camping, standurile, locurile pentru alte activități etc.

Să presupunem că avem doar cele 2 scene, și un festival care ține 2 zile. Pentru a avea un număr mare de spectatori, trebuie să ai un line-up consistent, adică cel puțin un cap de afiș foarte bun și suficient de cunoscut. Ne uităm puțin pe lista aia cu prețurile trupelor, dar considerăm că aproape fiecare nume de acolo costă în unele cazuri mai mult decât dublu. Să zicem că mi-au sărit în ochi Dropkick Murphys (trupă celtic punk din SUA – în 2014 costau cam 50-75.000 dolari, probabil că în prezent costă undeva între 130 și 150 de mii. I-am văzut anul trecut la Sziget, „cortul gigant” A38 a fost plin, acesta având o capacitate de 25.000 de persoane. Să spunem că ar fi headlinerii în prima zi de festival.), C2C (trupă franceză – în 2014 costau 20.000 dolari, probabil că în prezent costă vreo 50-60.000; i-am văzut tot anul trecut, erau tot în cortul A38. Foarte tari! Ei ar merita să închidă festivalul cu un show hip-hop electronic.) și The Fratellis (trupă de rock alternativ din Scoția – 2014: 15-25.000 dolari; 2016: probabil că vreo 45-55.000 dolari; au câteva melodii cunoscute de către tineri, ar fi buni de co-headlineri, alături de C2C, în ultima zi de festival).

Dacă facem un calcul și luăm cel mai rău caz posibil (și totuși e cam optimist, cred eu), ne-ar ieși că ar trebui să dăm cam 190.000 de dolari numai pentru capii de afiș, adică aproximativ 170.000 euro. La această sumă se mai adaugă, să zicem, două trupe destul de tari din Ungaria: Punnany Massif, o trupă hip-hop pe care o putem pune ca subheadliner pentru prima zi și Ivan & the Parazol, trupă indie rock care ar putea deschide ziua de duminică. Punnany Massif au interpretat, printre altele, imnul oficial Sziget 2013, pe când Ivan & the Parazol imnul oficial Sziget 2014. Nu cred că ar costa mai mult de 5.000-6.000 euro în total aducerea lor. Pe scena mare mai sunt doar 3 locuri disponibile (4 concerte / zi): 2 spații libere înainte de Punnany Massif sâmbătă și un spațiu liber după Ivan & the Parazol duminică, iar pe acestea le-am putea completa cu trupe românești. După Ivan & the Parazol ar putea avea loc un concert al unei trupe românești electronice, gen Șuie Paparude. Înainte de concertul Punnany Massif ar putea avea loc un concert Travka și înainte de Travka, să urce pe scenă o trupă românească mai puțin cunoscută, dar mișto. Probabil că aceste trupe românești ar costa, în total, undeva tot la 5-6.000 euro.

Recapitulăm, scena mare:

Ziua 1 – trupă din România (insert name here), Travka, Punnany Massif, Dropkick Murphys
Ziua 2 – Ivan & the Parazol, Șuie Paparude, The Fratellis, C2C.

C2C Live
C2C Live

Total costuri line-up pentru scena mare: ~182.000 euro. Eu aș rotunji această sumă la 200.000 euro, pentru că toate sunt doar niște estimări, ce-i sigur, e sigur. La aceasta s-ar mai adăuga trupele mai puțin cunoscute, care ar interpreta pe scena mică, de la castel. Headlineri ar fi, să zicem, câte o trupă de tipul Subcarpați, în ambele zile. 6 concerte / zi, asta ar însemna undeva la 3-4.000 euro / zi, deci încă 8.000 euro la bugetul necesar. Mai adăugăm sumele pentru DJ-ii care ar interpreta la „afterparty” (4 DJ / noapte). Să spunem că și aici „headliner” ar fi câte un DJ care e din străinătate și nu ar cere mai mult de 3-4.000 euro. Probabil că în acest caz ar fi vorba de vreo 6-7.000 euro / noapte, adică încă vreo 14.000 euro la buget. Total costuri „Castle Party Arena”: ~22.000 euro.

Total costuri line-up eveniment: 222.000 euro. Rotunjim și această sumă la 230.000 măcar, fiindcă nu avem de unde să știm cât de exacte sunt estimările mele.

Mai are rost să vorbim de bugetul de infrastructură și alte chestii, precum strategii de marketing sau cumpărarea unui sistem sigur de QR Code Ticketing? Nu sunt expert la partea de infrastructură, dar sigur ar costa și toate acestea câteva sute de mii de euro. Prin urmare, nu ar avea niciun rost finanțarea unui astfel de proiect din bani publici. Practic, din banii ăștia s-ar putea renova castelul.

Dar atunci care ar fi rolul unei primării în toată povestea asta? Destul de simplu: în primul rând să permită desfășurarea evenimentului, să aibă grijă să fie suficient spațiu pentru organizarea acestuia, să ajute la găsirea de sponsori și, eventual, dar numai eventual, să aibă o contribuție simbolică din punct de vedere financiar (maxim 20-25.000 euro, nu mai mult!).

Chiar și așa, primăria ar trebui să aibă tot interesul pentru permiterea organizării unui astfel de festival: localitatea e la 20km depărtare de oraș, motiv bun pentru a vinde băutură, mâncare și alte chestii ușor la suprapreț (sorry guys, nu ați avea voie să intrați cu alcool, dar ați avea voie să vă cumpărați de la festival – așa se întâmplă și la Sziget, de exemplu – gândiți-vă că, prin faptul că faceți consumație la eveniment, vă arătați respectul față de festival și aduceți niște bani în plus la bugetul festivalului și la bugetul local, iar datorită vouă, dacă ar exista o ediție următoare, acesta ar avea un line-up și mai bun).

Probabil că și ce am prezentat mai sus ar fi un line-up optimist pentru o primă ediție, dacă s-ar găsi sponsori. Se pot întâmpla o grămadă de scenarii, ca de exemplu o trupă să nu fie disponibilă în perioada festivalului și atunci poate nu găsești înlocuitori la fel de buni și la același preț.

Am, totuși, o curiozitate. Ați plăti aproximativ 150 lei (abonament pe 2 zile) să vedeți trupe precum Dropkick Murphys (SUA – headlinerul festivalului), C2C (Franța – co-headlineri în ziua 2), The Fratellis (Scoția – co-headlineri în ziua 2) și celelalte amintite mai sus, la o primă ediție al unui eventual festival din Satu Mare? După părerea mea, acesta ar fi, să zicem, prețul corect pentru line-up-ul prezentat. Puteți să votați în sondajul de pe la începutul articolului.

Apropo, de fondurile Electric Castle nu vreau să viseze lumea că ne putem atinge (fiindcă e imposibil), iar cei de acolo ne pot ajuta, eventual, doar cu unele sfaturi organizatorice. Cei de la EC au mai avut un festival de o zi, Electric City, dar la care au renunțat fiindcă vor să se concentreze numai pe principalul festival de la Bonțida. Prin urmare, Golden Sound ar fi pe „cont propriu”.

Recapitulare, dacă într-adevăr există un interes din partea autorităților și ce trebuie să facă aceștia: să permită și să asigure buna desfășurare a evenimentului (spațiu suficient pentru scene, camping, standuri și alte activități, problema terenurilor, a locației etc.) și să găsească sponsori, fiindcă eu nu voi colabora cu nimeni dacă se dorește realizarea unui eveniment numai din bani de la primărie sau de la Consiliul Local/Județean. Dacă se va organiza un astfel de festival doar din bani publici, vă anunț încă de acum că nici măcar nu voi participa la acesta.

Știu că gluma de 1 aprilie a generat un hype puternic în oraș și în județ, dar fără să se găsească niște sponsori serioși și fără să se clarifice problema locației, acest festival nu poate avea loc la Satu Mare. Bani publici? Nu, merci! Finanțarea unui astfel de eveniment numai din banii primăriei și/sau din partea Consiliului Local/Județean ar arăta oarecum și a disperare.

Nu uitați: WE ARE THE PEOPLE!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *