Gluma mea de 1 aprilie a ajuns ieri în cel puțin 4 (patru) publicații din presa sătmăreană. Aș vrea, totuși, să diferențiez „păcălelile” față de unele „adevăruri” din postarea mea anterioară.
Dintre cele 4 ziare online, doar unul singur m-a contactat (sătmăreanul.net) să mă întrebe în legătură cu un posibil festival, iar celelalte 3… au căzut în „plasă”, după care ori au modificat postările și au scris că e o glumă, ori au făcut o nouă postare. De exemplu, PortalSM – primul articol / al doilea. S-a postat un nou articol și pe sătmăreanul.net când am anunțat pe Facebook cum se va numi festivalul. Electric Castle de Satu Mare a mai ajuns pe ObiectivSM, dar a mai apărut și în PresaSM. Dacă a preluat și altcineva articolul și nu am văzut, îmi cer scuze.
Iar acum, câteva precizări:
1. Prima glumă a fost făcută de Andi. Nu a demisionat de la Electric Castle.
2. Când am văzut postarea sa, m-am gândit că ar fi amuzant să o „dezvolt”, cu ideea unui festival care momentan e doar unul imaginar. M-am gândit prima dată să scriu că va avea loc la Castelul Károlyi din Carei, însă acolo nu mi se pare că ar fi prins gluma, fiindcă nu ar fi suficient spațiu pentru un astfel de festival, deși e cel mai „arătos” castel pe care îl avem la noi, în județ. O altă variantă a fost cetatea din Ardud, însă nici acea zonă nu cred că e cea mai bună pentru un Electric Castle de Satu Mare. Uite așa, am ajuns la Castelul medieval Lónyai din comuna Medieșu Aurit, unde o atmosferă de tipul EC ar putea să prindă contur, mai ales că, teoretic, ar fi suficient spațiu pentru câteva zeci de mii de oameni acolo.
3. Nu, nu am vorbit cu domnul primar din Medieșu Aurit. 🙂
4. Într-adevăr, e un vis și ar fi un adevărat succes să reușești să aduci un nume precum Robbie Williams la un eveniment, dar cred că nici măcar întregul buget Electric Castle nu e încă suficient de mare astfel încât să poată să îl aducă. La festivalul Sziget din Budapesta de anul trecut, Robbie a primit aproximativ 1.3 milioane de euro pentru concert, ceea ce a însemnat jumătate din bugetul alocat pentru line-up-ul de anul trecut, cel puțin așa au anunțat organizatorii marelui festival din „vecini”.
5. Am observat că unele publicații au scris greșit adresa blogului (se termină în .com, nu în .ro), însă mă bucur că ambele au pus linkul corect către articol. Asta e, se întâmplă astfel de confuzii. Pe această cale vreau să anunț că în cel mai scurt timp acest blog va putea fi accesat și de pe marianvanca.ro, domeniul e deja cumpărat, mai e doar o chestiune de formalități până când va putea fi accesat și de pe cealaltă adresă.
Iată și câteva adevăruri din toată treaba de vineri, nu doar păcăleli:
1. Am citit unele reacții din presa locală și am văzut că lumea chiar își dorește un astfel de festival și chiar și jurnaliștii își doresc unul. Am văzut că cineva a scris că în locul evenimentelor care sunt utilizate în scopuri politice (Zilele Orașului, Zilele Județului, Festivalul Vinului etc.), ar prefera un singur festival, unul precum Electric Castle.
Sunt și eu de aceeași opinie, sunt prea multe evenimente de acest gen în Satu Mare. Printre altele, nu înțeleg de ce politicienii se încăpățânează să finanțeze astfel de evenimente, dar nu oferă, în schimb, absolut nimic pentru tineri. Eu unul sunt sătul de acestea fiindcă sunt făcute fără „cap”, doar pentru a obține câte un vot în plus. Mai nou, am văzut că se ceartă între ei chiar, fiindcă nu se înțeleg dacă Zilele Orașului și cele ale Județului ar trebui să aibă loc în același interval de timp sau nu. Domnilor, ar trebui să renunțați la ambele și poate că ar fi frumos dacă ne-am apuca de un festival unic, cu artiști de renume internațional. Baia Mare deja a organizat un Eurovision pe plan național și poate să devină capitală culturală europeană. Dumneavoastră când o să vă treziți? Indiferent de culoare politică, voi nu ați făcut mai nimic. Vă „mișcați” întotdeauna numai înainte de campanii electorale, iar după ce câștigați mandatele, în timpul lor, ne prezentați doar niște machete.
Revenind, am fost anul trecut la Sziget din Budapesta, unul dintre cele mai mari festivaluri ale Europei. Aveau chiar și câteva standuri de mâncare… ardelenească, nu numai standuri cu mâncare și băutură tradițională maghiară! Transylvanian food! Puteți să faceți un „mini festival” de degustări de vinuri în interiorul unui festival de muzică de proporții! La asta v-ați gândit?
2. Lăsând politica la o parte, mi-a plăcut numele de Golden Sound, propus aici, pe blog. Mă duce cu gândul la Balaton Sound, un alt mare festival din Ungaria, organizat de cei de la Sziget. În general, acolo găsești muzica de la Untold + trupe mari din hip-hop și ai și avantajul faptului că poți să te bălăcești în „marea” ungurească.
Fiindcă am văzut că și-ar dori chiar și presa un astfel de festival, eu m-aș implica într-un asemenea proiect numai dacă am porni de jos și numai dacă aș obține o finanțare care să îmi permită să aduc la prima ediție a festivalului niște artiști internaționali și de renume, dar în limita bugetului disponibil. Aici putem să împrumutăm modelul Electric Castle din prima ediție. Au avut 4 scene la început, iar capul de afiș a fost Morcheeba. Au mai fost, printre mulți alții: Pendulum DJ Set, Feed Me, James Zabiela, Fritz Kalkbrenner, Dope DOD, Dub Pistols, Stanton Warriors, A Skillz, Krafty Kuts, Wankelmut și Telepopmusik.
Dacă ar fi să mă implic în organizarea unui astfel de festival, eu m-aș axa la prima ediție mai mult pe muzica rock alternativ și pop pe scena mare (concerte care ar avea loc numai pe timpul zilei), iar pentru fanii muzicii electronice sau hip-hop aș face câte o scenă separat, unde show-ul poate continua și pe timpul nopții și ar ține până în zori. Dacă doriți să vă explic și de ce, e destul de simplu: nu vreau să furăm din publicul nimănui, prin urmare trebuie să venim cu ceva nou și, în același timp, diferit față de festivalurile existente de la noi, din țară.
Durata Golden Sound probabil că nu ar fi mai mare decât un weekend la început, fiindcă astfel am avea un line-up cât mai „puternic”. Sunt o mulțime de festivaluri internaționale mari care țin doar 2 zile și au un line-up foarte bun. Un exemplu e Lollapalooza Berlin, care în acest an vor aduce nume precum Radiohead, Kings of Leon, Major Lazer, Dimitri Vegas & Like Mike, Milky Chance, The 1975 și mulți alții.
Prin urmare, dacă ar fi să se ajungă la ceva concret, lumea nu ar trebui să se aștepte la început, la nume foarte mari, precum Robbie Williams, însă dacă proiectul se dovedește a fi unul de succes, se va putea vorbi de astfel de nume. În acest an îl aveți la Electric Castle pe Skrillex, câștigător a 8 premii Grammy. În 2013, când a avut loc prima ediție EC, probabil că aducerea lui Skrillex la festival ar fi fost doar un vis.
3. Politicienii noștri ar trebui să țină cont de ce am scris mai sus. Dacă nu sunteți nici acum convinși, dați-mi voie să vă las următoarele statistici, realizate în 2014 în UK și care dovedesc că festivalurile aduc mulți turiști, mulți bani la buget și creează multe noi locuri de muncă, pentru britanici:
– £3.1 Billion generated by music tourism in the UK in 2014
– 9.5 million music tourists attending music events in 2014
– 546,000 overseas music tourists visiting the UK in 2014
– 38,238 full time jobs sustained by music tourism in 2014
– 39% increase in number of overseas music tourists between 2011-2014
– £751 average spend by overseas music tourist in the UK
Datele au fost preluate din acest articol. Alte rapoarte interesante puteți să găsiți aici sau pur și simplu puteți căuta pe google despre impactul festivalurilor de muzică (pentru tineri), asupra economiei.
4. Dacă apare cineva dornic de colaborare și ar fi dispus să finanțeze un asemenea festival, astfel încât să se ajungă la un buget capabil să aibă niște nume aproximativ la același nivel precum a avut Electric Castle la prima ediție, are aici pagina de Contact. Menționez încă de acum că mie mi-ar plăcea să mă implic numai în organizarea line-upului unui posibil festival și eventual să propun persoane în alte posturi „cheie”. Nimeni nu poate să le facă pe toate, tocmai de aceea e nevoie și de suportul altor persoane. Ce aș face eu ar fi benevol: în funcție de bugetul pe care l-aș avea la dispoziție, aș invita diferite trupe importante la festival. Mai mult decât atât, aș fi dispus chiar să fac publice sumele pe care le-am „cheltuit” pentru a aduce un artist sau altul, fiindcă nu vreau să ne ascundem după deget. Cam acestea sunt condițiile prin care aș fi de acord cu o colaborare.
P.S. Ceva îmi spune că poate aș reuși să îl conving și pe Andi să ne dea o mână de ajutor cu unele lucruri (o colaborare cu Electric Castle, de ce nu?) dacă s-ar ajunge la ceva concret, dar el are în continuare treabă cu Electricul! 😉
Ah, și încă ceva: se pare că mai există un festival Golden Sound (în localitatea Golden din Canada), dar numele e cel mai puțin important de fapt, iar evenimentul poate avea loc și în altă parte, nu neapărat în Medieșu Aurit. Mai întâi să vedem dacă e cineva dispus să acorde un buget, iar apoi ne ocupăm și de organizare.
În concluzie, numai cu ajutorul vostru poate să devină realitate ceea ce acum câteva zile a părut doar o glumă sau doar un vis! Până atunci, nu uitați: WE ARE THE PEOPLE!