Review: Ghost – Meliora (2015)

În 2015, cei de la Ghost, l-au introdus pe Papa Emeritus III, care avea să devină noul lider al trupei și care urma să interpreteze pe noul album, Meliora. Spre deosebire de albumul precedent, cei din trupă au observat că le lipsea acel „ceva” și au încercat mai multe tipuri de chitare, mai exact două modele Gibson SG, una din anii ’80, iar cealaltă chitară din anii ’60; un Gibson Les Paul din 1962 și un Fender Telecaster.

Album: Meliora
Artist: Ghost
Gen: Metal
Data lansării: 21 august, 2015

Se pare că au nimerit rețeta de succes, fiindcă albumul mi se pare genial. Se poate observa o adevărată evoluție față de primele 2 albume și cred că se poate spune că prin lansarea Meliora, au adus muzica lor la maturitate. Dacă subiectul de pe primul album e sosirea Antihristului, iar pe cel de al doilea e vorba despre prezența sa, pe Meliora e vorba despre absența lui Dumnezeu. În același timp e vorba și despre lumea modernă, care își caută rostul în viață, traducerea din latină a titlului albumului însemnând de fapt „Căutarea a ceva mai bun”.

Acordurile chitarei de pe „Spirit”, prima melodie de pe album, au fost sursa de inspirație pentru un Nameless Ghoul pentru întregul album Meliora. De asemenea, se pot observa influențele anilor ’60 și în „From The Pinnacle To The Pit”, cei din trupă recunoscând că Led Zeppelin i-a inspirat când au compus acea piesă.

Dacă „Opus Eponymous” e cel mai dark album al lor, probabil că cea mai dark piesă se găsește, în schimb, pe „Meliora”: e vorba de „Cirice”, a cărui videoclip cred că a fost inspirat din „Carrie”, opera lui Stephen King. În clip avem o fetiță numită Cirice, care asistă la un concurs de talente. Aceasta se plictisește pe tot parcursul spectacolului, însă lumea e impresionată de toți participanții. În momentul în care sosesc ultimii participanți publicul urmărește speriat, cu excepția a 3 persoane, printre care și Cirice, ea fiind profund impresionată de trupă, care sunt de fapt cei de la Ghost „în miniatură”. Pe parcursul concertului, fetița devine obsedată de Papa Emeritus III, reușind să dea și mâna cu acesta, însă, la un moment dat, organizatorii doresc să îi dea jos de pe scenă, numai că fetița apelează la puterile ei telekinetice pentru a-i ajuta, acestea fiind similare cu puterile lui Carrie, din cartea lui Stephen King.

Apropo, această melodie a fost atât de mișto încât a câștigat în 2016 premiul Grammy pentru Best Metal Performance.

Alte piese care îmi plac mult sunt „He Is” (o „baladă” folk extraordinară), „Absolution” și „Deus In Absentia” (care, de altfel, reprezintă exact subiectul principal al albumului, așa cum am amintit anterior). Pe varianta „Deluxe” al acestui album se găsește și preferata mea de la Ghost, „Square Hammer”, care nu a fost inclus în album de la bun început, ci în EP-ul „Popestar”, fiindcă trupa a considerat că nu se potrivește cu tematica „Meliora”. Cu toate acestea, merită să o ascultați, e chiar cea mai mișto de la ei. 😀

În concluzie, „Meliora” e fără doar și poate cel mai bun album dintre primele 3 de la Ghost. Întrebarea e dacă e mai mișto și decât albumul „Prequelle”, care a apărut chiar azi… dar vom afla în curând. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *