Românul e dezinteresat de muzică

Dacă unii români „patrioți” (care, by the way, au nevoie de foi pentru a cânta Imnul de Stat) spun de unii cetățeni români, de etnie maghiară că sunt dezinteresați să studieze sau să vorbească limba română și eu pot să spun că sunt foarte mulți români dezinteresați să se informeze și / sau să se culturalizeze.

Nu am decât 18 prieteni care i-au dat like pe Facebook lui Johnny Cash. În România se vorbește și se va vorbi în continuare foarte puțin despre un astfel de simbol al muzicii, pe când despre Inna sau Guță se va vorbi mult și bine. De ce?

Johnny Cash

1. Lipsă de interes de a încerca și alte genuri de muzică, în afară de muzica de consum (mă refer aici la ce asculți la TV mai mult: clubbing, hip-hop și manele). Românul este absolut dezinteresat să asculte un Johnny Cash sau un John Lennon, nici nu are rost să mai discutăm despre a citi întâmplări din viața a două mari legende ale muzicii.

2. Românul crede că ce ascultă la TV sau la radio e muzica cea mai bună. Ei bine, mă bucur că am renunțat la muzica de la TV de câțiva ani buni. De la radio mai ascult din când în când Rock FM, Radio Guerrilla, Europa FM și Magic FM (în ordinea preferințelor). De la TV aș recomanda VH1, dar a început să devină cam nasol canalul, și asta de când a intrat pe mâna românilor. Varianta internațională a fost superbă. Ne pricepem de minune să renunțăm la ce e bun și să oferim tot ce e prost. Îmi amintesc că acum câțiva ani prindeam VH1 Classic, aia era și mai tare!

3. Românul nu are răbdare să asculte albume întregi de muzică mai veche, el are întotdeauna nevoie de muzică nouă. Zilnic apar mixuri și remixuri de muzică de clubbing sau hituri de manele pe sistem. Le descarcă, le ascultă, dar peste maxim o lună nu le mai ascultă, pe motiv că e muzică veche și că nu mai e mișto. Adică dacă aș pune pe cineva să asculte albumul The Dark Side of the Moon de la Pink Floyd, ar fi șanse foarte mari ca el să rămână cu sechele și să mă întrebe „ce căcat de muzică mi-ai dat? E OLD SHIT!”. Păi, fără supărare, muzica de azi de la TV și de la posturile de radio populare, în proporție de 85%, „e doar SHIT, nici măcar old, fiindcă nu are viață”, cum îmi spunea cineva care are gusturi similare cu mine. Sunt pur și simplu uluit când văd că Rock FM și Radio Guerrilla abia de depășesc 100 de mii de like-uri pe Facebook, dar Kiss FM are peste 1 milion, iar Inna 8 milioane, dovadă de incultură crasă din partea majorității.

4. Românul nu știe să aprecieze sau nu vrea să aprecieze muzica cu instrumentație. Pur și simplu majoritatea nu realizează că e mult mai greu să cânți la chitară, pian sau tobe decât să îți faci muzica la calculator. Dar (nu-i așa?), muzica de club e mult mai tare fiindcă te poți zbenghui pe ea, pe când pe aia cu instrumentație se poate să ai și alte stări (pe care, desigur, majoritatea nu le-au trăit).

Cum am ajuns să nu prea mai ascult muzică de consum? Totul a început când aveam vreo 15 ani și mă gândeam să caut să ascult muzica celor de la The Beatles. Prima melodie a fost OK, a doua și mai OK, a treia extraordinară… și uite așa am început să caut și informații despre trupă, să mă interesez cine au fost. Mi-au plăcut foarte mult. Am descoperit multe lucruri interesante și care m-au fascinat, citind despre ei. Astfel, John Lennon a devenit idolul meu, un adevărat exemplu de urmat și un adevărat erou. Probabil că am fost printre cei 2-3% norocoși care nu au crescut cu astfel de muzică, ci care au descoperit singuri adevăratele trupe, adevărata muzică. Și probabil sunt printre foarte puținii norocoși care au reușit să cunoască persoane cu gusturi similare, deși sunt foarte puține.

Și da, mă cred ăla mai deștept, fiindcă la acest capitol eu sunt cel care se simte minoritar în țara asta și toate astea deoarece, spre deosebire de majoritari, eu îmi dau interesul față de cultură.

N-am mai ascultat de ceva timp Johnny Cash, dar e o adevărată legendă a muzicii. Și ar fi bine să îl ascultați și voi. Vă las cu o melodie tradițională folk, care a fost înregistrată în 2003, înainte de moartea sa și care a fost transformată în country de către acest maestru.

My two forints.

15 thoughts on “Românul e dezinteresat de muzică

 1. Privesc lucrurile ca si un business…in toate cluburile de succes merge Inna, Guta, etc… Nu cred ca ai face fata cu alte stiluri de muzica…

 2. On the other hand, nu poți impune tu ce stil de muzică ar trebui să asculte majoritatea.
  Muzica, până la urmă, este o temă subiectivă, preferințele diferă de la un individ la altul. Dacă o persoană nu este fan Pink Floyd, for example, ar trebui să fie trecută sub eticheta de ”dezinteresat de muzică bună” pentru că nu împarte aceleași opinii cu tine?
  Că în ziua de astăzi muzica (cu excepții) nu mai întâlnește aceeași calitare, sunt de acord.
  Sunt mai mult ca sigur că în minoritate se simt și cei care sunt fani ai perioadei clasice. Roacări, se găsesc, stai liniștit. Indivizi care apreciază personalitățile ca Mozart, Vivaldi, Monteverdi, mă îndoiesc. Muzica bună nu se oprește la John Lennon,Johnny Cash, Pink Floyd, după cum sugerează comentariul tău. Peace.

 3. Romanul este dezinteresat din cauza ca putini sunt cei care au succes, putine sunt acele domnisoare care fac macar un liceu de arta.
  Daca nu s-ar cantata house cred ca s-ar taia mai mult de jumate din talente…
  House,club si atele cele…

 4. Romanul e dezinteresat cam de orice poate fi de buna calitate si bun simt, incepand cu muzica, continunad cu literatura si terminandu-se cu educatia…
  Oare zic bine sau ,aberez?

 5. Eu sunt interesat de muzica, dar nu orice muzica, ca fiecare alt om. 🙂 Felicitari pt. articol, nota 10 Mariane.

 6. Din nefericire Marian ai mare dreptate in acest articol. Nu ai specificat si ca din cauza confortului oferit din partea parintilor multi tineri evita joburile de jos, acestia spera ca dupa terminare studiilor universitare se vor angaja pe posturi foarte inalte.

 7. Daca ascult hip-hop, foarte mult hip-hop, nu inseamna ca nu am cultura muzicala. Ba stiu sa apreciez o melodie a celor de la The Beatles sau mai stiu eu ce artist/trupa care, din pacate nu mai exista.

  Faptul ca imi place sa ascult hip-hop sau altceva, nu inseamna ca nu am cultura muzicala sau ca incep sa dau cu noroi in nume mari ale muzicii.

  Ce se da acum la tv si radio, se da pentru a vine, pentru a face bani. Totul a devenit o afacere. Muzica simpla(nu tre invsetit mult nici material, nici intelectual) -> prinde la public(lume care asculta si se distreaza) -> bani(artistu isi ia masini si case). win-win-win.

 8. Asta cam asa e si e foarte trist. ‘Consumam’ doar muzica comerciala, doar radio-urile de 2 lei si cam atat. Putina diversitate n-ar strica, putina aprofundare a unor artisti de renume n-ar strica nici ea..poate n-am mai fi asa indoctrinati.

  1. Nu poti da vina pe radiouri ca ne baga pe gat anumit gen de muzica. E vina ascultatorului si daca tu nu asculti house sau alt gen, nu te obliga nimeni sa asculti un radio sau altul. Youtube-ul e gratis. Fiecare, practic, asculta ce vrea. Dar in ziua de azi se vinde mai bine house-ul pentru ca-s mai multi care asculta.

   1. E si vina radiourilor fiindca tu cand iesi la o terasa sau in club sau oriunde e radio asculti melodiile lor… nu ai ce face.

 9. Oldies but goldies!
  E adevărat că gusturile, fie ele muzicale sau de orice alt fel, e cel mai bine să nu fie discutate, însă cred că oamenii care caută cu adevărat altceva, întotdeauna se vor bucura de un Johnny Cash, Bob Dylan, John Lennon… Cât despre ceea ce se aude la radio sau TV, probabil, în primul rând, avem nevoie ca românii să-și dorească să audă ALTCEVA. Și, adevărul e că sunt puțini… Nu am nimic cu muzica contemporană (sunt mulți artiști talentați și în prezent), dar ea vine de undeva… de-acolo din ’50, ’60 sau poate de mai demult, de la Bach, Beethoven, Mozart și n-ar fi drept față de munca lor să nu încercăm măcar să-i ascultăm… Poate la unii chiar n-o să le placă, dar aici revenim din nou la gusturi.
  Muzica bună de acum 50 de ani trăiește și azi, muzica bună din prezent vom afla cu adevărat care este peste 50 de ani sau poate mai puțin, pentru că va rămâne! Oricât de multă muzică s-ar produce, întotdeauna vor fi melodii/trupe/cântăreți care vor dăinui de-a lungul anilor, cred eu.
  Nici eu n-am crescut cu cea mai bună muzică, însă datorită câtorva oameni deosebiți am descoperit încet, încet că asta vreau să ascult. Și poate așa România nu moare…
  Cred că mi-a ieșit un comentariu de genul ”too long; didn’t read” :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *