În primul rând, n-are nicio treabă cu scandalul iscat recent, cu privire la protecția datelor personale (fiindcă oricum ei dețin deja acele date, prin urmare orice ștergi de pe Facebook rămâne pe serverele lor), ci mai degrabă mă deranjează faptul că Facebook nu mai e o rețea de socializare, ci mai degrabă o platformă prin care te trezești aruncat într-o anumită „bulă”, în funcție de preferințele și interesele tale.

Așa cum intuiam acum 6 ani, Facebook chiar dorește să renunți la site-urile tale și să îți faci toate activitățile pe platforma lor, deși vizibilitatea „afacerilor” tale se măsoară în funcție de cât de mult și de felul în care „cotizezi”. Iar sistemul funcționează destul de simplu, de obicei în defavoarea „afacerii”: ți-a apărut în Newsfeed un articol prin care ești informat că Dragnea și acoliții săi introduc al nu știu câtelea proiect de lege prin care doresc să scape de ani buni de răcoare? Dai share, scrii un „Muie Dragnea” și mergi mai departe. Ți-a apărut în Newsfeed o melodie nouă, de la o trupă care îți place? O asculți, dai like & share și mergi mai departe SAU, mai rău, dai like & share fără să o asculți. Exemplele pot continua la infinit, iar eu nu am nevoie de așa ceva. După câteva zile, dacă dorești să recitești ce ai postat, abia de vei mai putea găsi informația necesară (nu ai categorii, nu ai nimic să îți păstrezi postările cât de cât grupate și ordonate).
Printre altele, unde a dispărut socializarea de pe Facebook? Probabil că la dracu-n praznic, fiindcă din cauza acestei platforme majoritatea conversațiilor online pe care le-am avut s-au transformat în discuții hazardate, care au loc pe fugă (yes, asta se întâmplă de când lumea preferă Facebook Messenger de pe telefon). Îmi amintesc că acum 7-8 ani aveam parte de conversații mult mai interesante și inteligente, iar acestea au avut loc pe Yahoo! Messenger. Nu cred că ar trebui să fie surprinzător, eu cred că tocmai lipsa pozelor și a postărilor determina persoanele să comunice mai mult pe Y!M. Aveai ceva interesant sau amuzant de share-uit? Trimiteai direct prin mesaj prietenilor tăi și vedeai cum reacționează.
Inspirat fiind de modul în care cei de la Radiohead au șters absolut totul de pe pagina lor de pe Facebook, când au lansat ultimul lor album, A Moon Shaped Pool, am instalat și eu extensia Social Book Post Manager pentru Google Chrome și am șters și eu absolut totul de pe timeline, în afară de poza de profil, de copertă și life eventurile cu privire la studiile & joburile sau hobby-urile mele.
Dacă vă întrebați de ce nu am renunțat complet la cont, nu am făcut asta deoarece dețin câteva pagini de Facebook pe care le administrez și că fac parte din câteva grupuri pe care vreau să le urmăresc în continuare. În rest, platforma e complet inutilă, serios. Chiar vreau să dau și unfollow la toate paginile la care am dat like și tuturor prietenilor, să nu mai am nimic în News Feed (știu că există plugin, dar numai pentru browsere, fiindcă pe telefon e mai complicat să blochezi News Feed-ul).
By the way, e ușor să rămâi informat și fără News Feed:
1) În cazul paginilor: faci din timp o listă cu ziarele / revistele online pe care le urmăreai și le adaugi în Feedly. Pe lângă asta, mai există și Reddit, care deține o grămadă de subreddituri mișto.
2) În cazul prietenilor: Facebook îți oferă mai nou posibilitatea de a vedea prietenii care au postări recente. De ce să aștepți să îți apară random în News Feed, dacă poți să intri la „Friends” -> „New Posts” și să te uiți la ce chestii noi au postat prietenii tăi mai apropiați?
În fine, îmi doresc ca această schimbare să sporească activitatea mea de pe blog. Singurele share-uri pe care le voi face vor fi de aici: mai întâi pe pagina de Facebook a blogului, iar apoi voi posta și pe profilul meu, dar voi da imediat „Hide” la postare, pentru a păstra timeline-ul meu curat.
Dacă vreți în continuare și poze, un follow pe Instagram ar fi cool (să vedem cât ține și treaba asta, deoarece sunt șanse bune ca Facebook să distrugă și această platformă, no kidding!). 🙂 Mâine s-ar putea să vină un articol nou, cu toate chestiile pe care le-aș fi share-uit în aceste zile (și poate că vom face o tradiție săptămânală din asta).
Foto: New Yorker