Money talks: Cum stă treaba de fapt cu salariul mediu net pe județe

Ziarul Financiar a publicat azi dimineață un top al salariilor medii net pe județe și, așa cum era de așteptat, București, Ilfov, Cluj și Timiș conduc acest top.

Topul salariilor medii nete pe judete

Bineînțeles, acest „top” poate să iște diferite „mândrii locale” printre locuitorii Capitalei, clujeni și timișeni, fiindcă fiecare crede că e, de fapt, fruncea. Salariul însă nu reprezintă totul.

Salariul nu înseamnă tot, deoarece important e cu cât „rămâi” de fapt. Să luăm exemplul unui anumit Gigel care are un salariu mediu net pe județ, o prietenă, face naveta cu o mașină la locul de muncă, locuiește într-un apartament, să zicem, cu 2 camere, la chirie, are întreținere de plătit și, bineînțeles și de mâncat + să facă și niște economii, dacă poate.

București

Cu norocul, topul e al salariilor nete, ceea ce înseamnă că salariul mediu pe care îl ia Gigel „în mână”, după scăderea șomajului, CAS, CASS și impozitul pe salariu, e 2813 lei. Pentru mulți poate să pară mult, însă hai să vedem dacă e așa sau nu.

Chiria – prețul unui apartament de 2 camere de închiriat variază, în funcție de sector, cam între 250 și 500 euro. Să lăsăm extremitățile la o parte și să spunem că Gigel dă pe chirie media aritmetică, adică 375 euro. Și mai exact, la cursul euro de azi, cam 1700 lei. Asta înseamnă că din salariul tânărului nostru de la București rămân 1113 lei.

Întreținerea + alte facturi (curent, căldură, net, TV etc.) – 80 euro, adică încă 361 lei de cheltuit. Din salariul lui Gigel mai rămân 752 lei.

Naveta cu mașina – fiindcă nu e aproape de locul de muncă, Gigel trebuie să facă plinul lunar. 200 lei. Omului nostru îi mai rămân 552 lei.

Relația cu prietena – fiindcă Gigel pur și simplu nu își permite să avanseze în relația pe care o are, a cam rămas încă doar la stadiul de dating și o scoate pe prietena lui la o pizza, shaorma whatever, în fiecare weekend. Uneori, plătește el întreaga consumație, fiindcă așa e drăgut. 150 lei. Gigel mai are 402 lei.

Alte cheltuieli – domnului nostru i se poate face rău și trebuie să dea bani pe medicamente sau pur și simplu vrea să își cumpere o haină nouă, fiindcă e sezonul schimbărilor. 150 lei. Lui Gigel îi mai rămân 252 lei.

Hrană – Gigel și-a amintit brusc că frigiderul lui e gol și că nu are nimic de mâncare. Fuga la magazin! Pe tânărul de care vorbim îl cam costă mâncarea 45 lei / săptămână, deci pe întreaga lună vine cam 180 lei. Astfel, Gigelul nostru a reușit să economisească minunata sumă de 72 lei pentru luna care urmează, la București. Enorm!

———————–

Cluj

Să vedem cum s-ar descurca Gigel la Cluj.

Chiria – la Cluj-Napoca, avem cam aceleași prețuri la chirii, precum la București. Să zicem totuși că pe Gigel îl costă 350 euro, deci cam 1581 lei. Reamintesc faptul că bugetul de start la Cluj-Napoca e 2166 lei, fiindcă atât e salariul mediu net pe județ. Așadar, rămân 585 lei.

Întreținerea + alte facturi – cam tot 80 euro. Rămân 224 lei.

Naveta cu mașina – Clujul e oraș mai mic, deci cam 150 lei. Rămân 74 lei.

Relația cu prietena – Gigel e forțat să iasă cu gagica doar o dată pe lună și nici nu mai are cum să plătească întreaga consumație. 30 lei. Rămân 44 lei.

Alte cheltuieli – dă-le dracu’ de răceli, noi, ardelenii, tratăm răcelile cu ceapă și usturoi. 10 lei. Rămân 34 lei.

Hrană – Hrana poate că e ceva mai ieftină, deci banii rămași omului nostru sunt dați pe mâncare, doar că vor fi zile în care va și răbda foamea. Uite așa, Gigelu’ nost, nu poate să facă economii cu un salariu mediu net în județul Cluj.

———————–

Timiș

Gigel se mută la Timișoara. Oare i-o fi mai bine acolo?

Chiria – Spre deosebire de Capitală sau de Cluj-Napoca, la Timișoara chiriile nu sunt chiar atât de nesimțite. Un apartament de 2 camere decent găsești lejer la prețuri între 200 și 350 euro. Gigel stă în unul de 275 euro. Bugetul de start e de 2136 lei, deci lui îi mai rămân cam 894 lei.

Întreținerea + alte facturi – cam la fel: rămân 533 lei.

Naveta cu mașina – Costul navetei ar fi cam la fel de scump ca la Cluj, deci tot 150 lei. Rămân 383 lei.

Relația cu prietena – Gigel își cam permite să țină la relația cu gagica la fel cum o făcea la București, deci se duc 100 lei, fiindcă e oraș mai ieftin. Rămân 283 lei.

Alte cheltuieli – 150 lei. Rămân 133 lei.

Hrană – lui Gigel îi rămân exact suficienți bani de hrană cât pentru toată luna. Nu poate, însă, să facă economii.

Concluzia e, dacă aveți salariu mediu net, mutați-vă la București! Pentru cei 72 lei în plus chiar merită!

———————-

Satu Mare

Sunt sigur că vor fi mulți curioși de situația mea, așa că voi face una cu Satu Mare, dar fără să precizez sume de bani, fiindcă acestea trebuie să rămână confidențiale. Trebuie să țineți cont însă și de faptul că am salariu de Inginer Software.

Chiria – stau acasă, nu am chirie de plătit.

Întreținere + alte facturi – întreținere nema, alte facturi uneori, fiindcă așa e frumos. Să punem aici un 50-60 lei.

Naveta cu mașina – n-am mașină, dar mi-am găsit recent șofer care să mă ducă zilnic la locul de muncă. 200 lei.

Dates – nu am făcut niciodată un calcul să văd cât îmi ia în medie, dar hai că pun 200 lei.

Alte cheltuieli – de obicei încerc să cumpăr doar chestii de care am nevoie, dar nu întotdeauna reușesc. 300-400 lei.

Hrană – nu cred că ia mai mult de 120 lei.

Cât rămâne? – well, îmi rămân suficienți din salariu astfel încât să mă gândesc la o mașină decentă în viitorul apropiat și poate chiar la un apartament sau altă casă decentă în viitorul îndepărtat. Sau suficient cât să îmi permit să risc într-o afacere, dar e mult până acolo. Momentan doar economisesc.

Mai voiam să zic ceva: cei care locuiesc într-un oraș mare, au job și au propriul apartament sau propria casă ar trebui să fie încântați, fiindcă mai sus e dovada că în România e greu să trăiești, chiar și cu un salariu mediu net, dacă nu ai casa ta!

6 thoughts on “Money talks: Cum stă treaba de fapt cu salariul mediu net pe județe

  1. Nu sunt hater. Sincer, tu ai luat un caz izolat! Eu am un salariu de 1650(cu mult Mai putin decat Gigel””); in loc de chirie poti platii o Rata la banca si scapi si mai ieftin si iesi si in avantaj(Eu, asemenea lui Gigel tot singur stau dar intr-o garsoniera luata prin “prima casa”). Acum facem calculul 1650 minus Rata lunara de 260 lei=1390, cable/curent/gaze/etc-350 lei, TRANSPORTUL IN COMUN SPRE MUNCA(ca Eu nu.mi permit sa merg cu masina) cam 100 lei, si am Mai ramai cu 940 de lei din care mănânc/ răcesc! Nu vreau sa fac pe desteptul dar hai sa nu fim superficiali. Sunt oameni in țara asta care muncesc pe 7-900 lei si se descurca, cu greu ce e drept…dar nevoia te învață! Eu ma pot considera norocos la cei 1650 câștigați deoarece am o vechime sub 2 ani, iar tatăl meu muncind de mai bine de 8 ani are un salariu de 1100 si bonuri, iar mama 1400 lei… Si totuși au reușit sa crească 2 copii. Nevoia te învață!parerea mea este ca in momentul in care salariul creste..crest si cheltuielile/pretentiile.E drept ca mereu trebuie sa vrem si sa optam pt Mai mult, dar sa ne gandim ca se poate si Mai rau.

    1. Bineinteles ca poti sa gasesti diferite cai astfel incat sa te “descurci”, insa nu inseamna ca e chiar normala treaba asta, fiindca pentru majoritatea provoaca disconfort. 🙂 Normal mi se pare ca e atunci cand nu trebuie sa isi faca nimeni griji pentru luna care urmeaza, iar ideal e atunci cand oricine poate sa puna bani deoparte pentru luna urmatoare. Iar la bani pusi deoparte ma gandesc la minim o treime din salariu, indiferent de salariul pe care il are cineva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *