O prezență bună la vot ar putea transforma Consiliul Local Satu Mare într-o adevărată democrație

Aveam pregătit un articol despre profilul votantului al fiecărui partid în parte, dar nu mai are sens să îl public după ce am văzut „dezbaterea” dintre echipa formată din candidații UDMR-PNL-ALDE la Primărie și candidatul de la USR-PLUS.

Stimabililor, dacă dumnevoastră credeți că electoratul sătmărean e naiv, vă înșelați amarnic. Practic dumneavoastră l-ați legitimat pe candidatul USR-PLUS, Radu Panait, ca fiind principalul contracandidat al domnului Kereskényi pentru Primăria Satu Mare. De asemenea, a observat un oraș întreg faptul că ați format o „bisericuță” în interiorul Consiliului Local, compusă din UDMR, PNL și ALDE și vă este teamă că în viitor vă vor lua alții mai ambițioși locul călduț.

Într-o adevărată democrație există dezbateri serioase pe diverse proiecte, teme sau subiecte. Mie nu îmi convine ca o gașcă de prieteni să voteze în Consiliul Local, iar ceilalți reprezentanți doar să asiste la circul dumneavoastră ieftin. Dacă dumneavoastră credeți că sătmărenii vor accepta în continuare să luați diverse decizii fără să anunțați cetățenii în mod 100% transparent, vă înșelați din nou amarnic.

O prezență bună la vot sunt convins că vă va scoate din zona de confort după alegeri și prin acest articol voi arăta cetățenilor cât de mult contează votul lor pentru a opri blaturile politice.

Animația de mai sus arată cât de mult contează votul dumneavoastră!

Estimez că prezența la vot e posibil să fie aproximativ la fel ca în 2016, dar după „dezbaterea” minune de la ITV probabil că o bună parte din electorat s-a radicalizat, lucru ce ar putea genera o prezență și mai bună.

Putem să grupăm acest electorat în 3 categorii:

  • O bună parte din electoratul PNL-ALDE, nemulțumit de faptul că cele două partide așa-zis liberale, au făcut blat cât se poate de evident cu UDMR pentru Consiliul Local. Aceștia acum sunt dornici să se reorienteze cu privire la voturile pentru Primărie și listele de CL.
  • O bună parte din electoratul USR-PLUS: este vorba aici de oameni care după acea dezbatere s-au ambiționat și vor depune un efort puternic de a convinge cât mai mulți nehotărâți să iasă la vot.
  • Și, bineînțeles electoratul nehotărât, care a urmărit dezbaterea și a realizat faptul că e inadmisibil ca Satu Mare să aibă o „caracatiță” precum se întâmplă în București, unde avem „caracatița Firea-Pandele”.

Am făcut niște calcule și simulări și vă ofer un scenariu decent pentru compoziția viitorului Consiliu Local, presupunând că vom avea o prezență bună la alegeri, în oraș.

UDMR – 7 mandate

Dacă în 2016 au obținut 10 mandate, o prezență bună la vot poate să scadă numărul de mandate ale UDMR. Aceasta poate fi și o pedeapsă din partea electoratului pentru blatul evident cu PNL și ALDE.

PNL – 5 mandate

Este foarte probabil ca o bună parte din electoratul liberal să se orienteze către alte partide după ce s-a confirmat oficial blatul cu UDMR. Cei conservatori probabil că vor alege să voteze PSD sau PMP, iar cei care vor dori să încerce și ceva nou, vor vota USR-PLUS. Dacă Mihai Huzău de la PMP își joacă inteligent cărțile, poate să introducă partidul în Consiliul Local, atrăgând voturile liberalilor conservatori nemulțumiți (detaliez puțin mai încolo).

USR-PLUS – 5 mandate

Foarte probabil ca USR-PLUS să aibă și la aceste alegeri mai multe voturi decât PNL în oraș, la fel ca la europarlamentare, mai ales după ce s-au limpezit apele și s-a descoperit că avem de a face cu o „bisericuță” în interiorul Consiliului Local, dar posibil să fie insuficient pentru a obține mai multe mandate decât liberalii.

PSD – 4 mandate

Cum spuneam în articole anterioare, PSD încă are imaginea pătată după episoadele OUG 13, 10 august, modificarea legilor justiției etc., dar totuși are un motor bunicel în persoana lui Dorel Coica pentru propriul electorat, care e posibil să scoată un scor mai bun pentru partid decât la alegerile anterioare, însă insuficient pentru a rupe voturi din partea nehotărâților.

PMP – 2 mandate

PMP poate să atingă la limită pragul electoral de 5%, care le-ar asigura cel puțin un mandat în Consiliul Local și cel mai probabil încă unul după redistribuire. Cum am spus mai sus, Mihai Huzău trebuie să își joace cărțile foarte bine dacă își dorește să introducă PMP în CL. La europarlamentare PMP a obținut 1488 voturi, însă dacă vom avea la locale o prezență la fel ca în 2016, 5% ar însemna 2078 voturi. Restul de voturi necesare pot să vină exact de la electoratul conservator nemulțumit al PNL și ALDE, care au realizat existența blatului cu UDMR. Am văzut că a început bine, cu un atac la adresa celor 3 partide.

Știu că există anumite suspiciuni cu privire la candidatul Huzău, le-am scris într-un alt articol, însă dacă reușește să atragă aceste voturi trebuie să fie foarte atent în următorii 4 ani, în mod special să arate că el nu face blaturi politice și să își reprezinte electoratul care l-a votat. Asta l-ar putea ajuta foarte mult la viitoare alegeri.

ALDE, ProRomânia și alte partide nu vor prinde Consiliul Local.


Concluzii

Fără ALDE în Consiliul Local și cu o majoritate firavă între UDMR și PNL (12 consilieri vs. 11) am putea avea parte de niște dezbateri serioase în următorii 4 ani, așa cum ar fi și normal într-o adevărată democrație.

Prezența PMP în Consiliul Local ar putea da peste cap socotelile blatiștilor de la UDMR, PNL și ALDE!

Toate acestea depind numai de prezența sătmărenilor la vot!

Dumneavoastră aveți puterea de a alege ca orașul să fie condus într-un mod eficient, iar aici mă refer la hotărâri luate numai în urma unor dezbateri serioase între toate partidele și nu între o gașcă de prieteni.

În data de 27 septembrie ieșiți la vot!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *