Topul celor mai populari candidați la Primăria Satu Mare pe Facebook

Candidați la Primăria Satu Mare 2020

Am pornit de la acest clip al jurnaliștilor de la Recorder în care au arătat cum și-au desfășurat campaniile online partidele politice din Capitală și mi-a venit ideea de a face o mică analiză a numărului de aprecieri obținute de cei 8 candidați la Primăria Satu Mare, pe paginile lor de Facebook.

Nu avem sondaje online, dar poate că este destul de relevant numărul de aprecieri pe care le obțin candidații pe paginile lor și poate că acest articol va fi folositor pentru nehotărâții care au de gând să dea un vot util pe ultima sută de metri, dar nu știu cum. Chiar dacă veți vedea ca dată a publicării vineri, 25 septembrie, aveam articolul pregătit încă de joi, 24, deci numerele pe care le prezint s-ar putea să nu mai fie de actualitate.

1. Gábor Kereskényi (UDMR) – peste 14370 aprecieri

Actualul primar al orașului este cel mai popular dintre candidații la Primăria Satu Mare, conform numărului de aprecieri la pagina acestuia. Uitându-mă pe datele facebrands.ro, care nu sunt actualizate de foarte mult timp, probabil că anul trecut acesta a avut undeva pe la 10436 „fani”. Putem spune că domnul primar a beneficiat de o creștere de 37% a aprecierilor la pagina de Facebook.

Sunt toți acești oameni din Satu Mare? Bineînțeles că nu. Unii sunt din alte localități din județ sau chiar etnici maghiari simpatizanți din alte județe. Însă și ceilalți candidați au simpatizanți din alte județe.

2. Radu Panait (USR-PLUS) – peste 8250 aprecieri

Candidatul USR-PLUS este în acest moment al doilea cel mai popular candidat la Primăria Satu Mare, însă în același timp este candidatul cu cea mai mare creștere a paginii de Facebook în timpul campaniei, aceasta fiind și dovada clară că a reușit să atragă încrederea sătmărenilor. Din câte țin minte, la începutul campaniei, Radu Panait avea aproximativ doar 1500-2000 de aprecieri la pagină, ceea ce înseamnă că acesta a beneficiat de o creștere cu undeva între 312% și 450%, o adevărată performanță! După părerea mea, popularitatea sa „va trage partidul în sus”. Vom vedea după alegeri dacă am avut dreptate sau nu.

O întrebare care ar putea să pună niște lume cu adevărat pe gânduri: să fie oare popularitatea candidatului USR-PLUS unul dintre motivele principale pentru care mai mulți reprezentanți ai partidelor contracandidate au venit, sistematic, cu atacuri puerile la adresa lui?

3. Dorel Coica (PSD) – peste 5270 aprecieri

Fostul primar Dorel Coica beneficiază de susținerea unei tabere care trăiește mai mult în trecut și încă mai are încredere că acesta e cu prima șansă la câștigarea Primăriei. Am mai spus și spun încă o dată: deși Coica va trage și el partidul ceva mai în sus față de europarlamentare și prezidențiale, are șanse mici să câștige alegerile, deoarece nu poate să atragă voturi de la nehotărâți, având în vedere că imaginea PSD e încă șifonată după episoadele OUG 13, 10 august, Legile Justiției și modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală în Parlament etc. Să nu mai spunem despre faptul că la începutul campaniei, numărul de like-uri pe pagina sa a fost undeva pe la 4000-4500 dacă îmi amintesc bine, deci nu o creștere foarte mare.

Restul clasamentului:

  • 4. Mihai Huzău (PMP) – peste 3290 aprecieri
  • 5. Cosmin Rațiu (ALDE) – peste 2650 aprecieri
  • 6. Cristina Haiduc (Pro România) – peste 2100 aprecieri
  • 7. Adrian Albu (PNL) – peste 1480 aprecieri
  • 8. Erika Mare (PNR) – nu are pagină de Facebook

Întrebări și concluzii de final

  • Se vor transpune aprecierile de pe Facebook în voturi? Probabil că un răspuns corect este „da” și „nu”. Dacă în cazul candidatului USR-PLUS mă aștept să tragă el partidul în sus și să fie la final principalul contracandidat al lui Kereskényi, în cazul candidatului PNL, deși a avut o campanie modestă online, mă aștept să fie chiar invers: partidul să îl tragă în sus, fiindcă știm cu toții că există un electorat care votează de multe ori partidul care se află la guvernare sau care a câștigat ultimele alegeri.
  • După părerea mea acest clasament răspunde și la acuzațiile unor simpatizanți ai partidelor contracandidate, care insinuau în spațiul public că Radu Panait nu și-ar dori de fapt să câștige Primăria Satu Mare. Am o întrebare pentru aceștia: cum să nu îți dorești să câștigi, când dintre toți candidații ești al doilea cel mai popular și ai avut cea mai mare creștere ca număr de aprecieri?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *