Despre alegeri pe bază de principii

Sunt Marian Vanca. Am 28 de ani, de peste 7 ani sunt informatician, mai exact programator, acumulându-mi experiența în cadrul a două companii multinaționale, punând umărul la o mulțime de proiecte pentru clienți externi, „giganți” din industria automotive, așa cum îi descrie mass-media aproape de fiecare dată. Dar nu despre asta vom discuta azi.

Sunt un cetățean cu principii și cu spirit civic. Azi voi povesti cum am aplicat de fiecare dată un set de principii când era vorba de a face o alegere politică și cum s-a transformat rezultatul într-un vot pentru un anumit partid sau pentru o anumită persoană, care m-a convins cel mai mult dintre candidați, prezentând inclusiv un exemplu concret.

Criteriile mele de selecție pentru o funcție de primar le cunoașteți deja, le-am descris în articolul precedent. În afară de primul principiu din listă, care se poate aplica eventual și la prezidențiale, celelalte pot fi puse în practică la orice fel de alte alegeri, fie că e vorba de legislative ori europarlamentare. În ziua de azi nu e greu să verificăm istoricul unui candidat și să vedem dacă e integru, dacă e traseist, dacă are idei și soluții concrete sau dacă are un CV bun.

Setul de principii pe care eu îl aplic este un sistem eliminatoriu cât se poate de bun și eficient prin care pot să determin cel puțin un Top 3 când vine vorba de a lua o decizie la vot.

Mi-am amintit astfel de alegerile europarlamentare din 2014. Am votat Forța Civică, fiindcă la momentul respectiv Mihai Răzvan Ungureanu era printre puținii candidați decenți. Pe listele acestui partid s-a aflat și domnul Mihai Huzău, actual candidat la Primăria Municipiului Satu Mare. Am scris și un articol atunci despre asta, se numește Alegeri europarlamentare: duminică pun ștampila pe Forța Civică.

Informarea din partea autorităților cu privire la acele alegeri a fost atât de slabă la nivel național, încât eu aveam impresia că europarlamentarele vor fi la fel precum legislativele, doar că aici poți să votezi pe listele speciale pentru candidații din județul tău. Well… greșit.

În momentul în care am deschis buletinul de vot, surpriză (!), l-am văzut pe MRU primul pe listă, iar votul meu a mers de fapt către acesta, nu către domnul Huzău. Nu regret deloc, chiar mă bucur, fiindcă actualul candidat la primăria orașului a trecut după aceea la ALDE și a devenit secretar de stat în Guvernul Dăncilă, iar acum acesta ne cere voturi din partea PMP.

Ar fi împotriva principiilor mele să aleg un traseist care era consilier ALDE și care nu a luat niciun fel de atitudine când eu eram în stradă, la proteste, împotriva Ordonanței 13. Eu am fost acolo, inclusiv în fața sediului ALDE!

Ca domnul Huzău să nu se supere și ca toată lumea să înțeleagă exact cum stă treaba cu principiile, lansez aici un avertisment public către USR-PLUS!

Stimați candidați, în mare parte vă încadrați în setul meu de valori și cel mai probabil veți obține votul meu pe mai multe buletine de vot din totalul de 4 la locale, însă vă rog să nu uitați: electoratul dumneavoastră este cel mai pretențios din țară! Sper că sunteți conștienți că multe voturi pe care le veți primi sunt de fapt o ȘANSĂ ca voi să aratăți că puteți să fiți mai performanți decât o bună parte din vechea clasă politică!

Dacă ne veți dezamăgi, numărul de voturi la viitoarele alegeri va scădea dramatic! Sunt convins că în această situație vor fi mulți alegători care vor aplica „principiul Huzău” și în cazul dumneavoastră, iar apoi aceștia se vor reorienta sau voturile lor se vor transforma în voturi anulate ori în absenteism!

Las aici și lista cu deciziile pe care le-am luat de când am drept de vot, să vă arăt că nu glumesc:

 • PD-L,
 • „NU” la al doilea referendum pentru demiterea lui Băsescu,
 • ARD (PD-L + FC + PNȚCD),
 • Forța Civică,
 • Monica Macovei,
 • Klaus Iohannis,
 • PNL + UDMR,
 • USR,
 • USR-PLUS,
 • „DA” la referendum pentru justiție,
 • Dan Barna,
 • Klaus Iohannis.

Vă stau la dispoziție și vă răspund aici la orice fel de întrebări sau nelămuriri. Accept numai comentariile constructive și bine argumentate. Atacurile la persoană / vreun candidat de pe listele electorale nu vor fi publicate.

Pentru a nu încheia prea brusc, vreau să-i provoc pe cititorii mei să îmi răspundă la o întrebare: care sunt Top 5 principii ale dumneavoastră, când e vorba de a lua o decizie la vot?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *