UPDATE 04.09.2017: Azi am anunțat oficial și locația evenimentului. Concursul va avea loc la Casa Meșteșugarilor!
Sunt încântat să vă aduc la cunoștință faptul că în perioada 20-22 octombrie 2017, voi organiza, alături de colegii mei din Asociația „Rotaract Club” Satu Mare, un eveniment unic în Satu Mare: RotaHack – primul hackathon din istoria județului!
Nu pot să ofer încă prea multe detalii, dar chiar și așa pot să vă spun câte ceva, pe scurt, fiindcă probabil v-am stârnit deja curiozitatea. 😉
Ce este proiectul „RotaHack”?
Având în vedere interesul deosebit al sătmărenilor față de cercetare și dezvoltare în domeniul IT, conform materialelor din mass-media, din martie 2017, s-a adus în discuție organizarea unui concurs de informatică: primul „hackathon” din istoria județului Satu Mare.
Prin proiectul „RotaHack”, ne propunem să organizăm această competiție, la care vor participa studenți, atât sătmăreni, cât și din zonele apropiate. Ne dorim ca acest concurs să fie un eveniment anual, care să atragă studenți de elită și care să devină un brand al județului Satu Mare.
De asemenea, RotaHack este unul dintre proiectele de tineret din acest an, care au obținut finanțare, pe bază de concurs, din partea Centrului Cultural „G.M. Zamfirescu”.
Prima ediție a concursului va fi formată dintr-o singură probă și ne propunem să oferim premii în valoare totală de peste 2000 euro: Embedded development – hackathon de 48 de ore, dedicat studenților. La această probă participanții își vor testa și îmbunătăți cunoștințele de programare și de electronică. Se va lucra în echipe de câte 2 persoane. Locația evenimentului va fi anunțată în curând, iar perioada de înscrieri la concurs se va face pe baza unui formular online și va începe, cel mai probabil, pe la mijlocul lunii septembrie. Pe pagina de Facebook a concursului se vor putea urmări noutăți în acest sens, dar și în legătură cu alte detalii organizatorice.
Ce este un hackathon?
Un hackathon / hackfest / codefest (vedeți voi, când vă păcăleam că voi face un festival la Satu Mare, poate că mă refeream la asta 😛 ) este un eveniment „maraton”, la care participă dezvoltatori software și colaborează pentru dezvoltarea unui proiect, care uneori implică și o componentă hardware. La majoritatea evenimentelor, câștigătorii competiției sunt recompensați prin premii materiale. RotaHack este un astfel de eveniment și va implica și componenta electronică (microcontrollere – proiecte bazate pe Arduino), prin urmare RotaHack va cuprinde încă de la prima ediție mai multe arii ale sectorului IT.
De ce organizăm primul hackathon din Satu Mare
„Nu știu ce pot să devin după ce îmi finalizez studiile” este o problemă cu care se confruntă majoritatea tinerilor din ziua de azi. Domeniul IT este unul complex, prin urmare există nenumărate oportunități de angajare, pe o varietate mare de tipuri de joburi. Acest concurs își propune la prima ediție să ofere viitorilor absolvenți și o imagine de ansamblu asupra domeniului Embedded din IT, unul dintre cele mai căutate din România, domeniu care acoperă mai multe oportunități într-o viitoare carieră.
Un alt motiv important pentru care vom organiza acest concurs este faptul că ne dorim să readucem tinerii acasă, la Satu Mare. Cum poți să îi atragi altfel, dacă nu prin evenimente de acest gen?
Ok, mi se pare super tare! Am o afacere în Satu Mare și vreau să vă ajut!
Dacă ai o afacere și dorești să ne ajuți, în orice fel, cu organizarea acestui concurs, poți să contactezi clubul nostru pe Facebook sau să mă contactezi direct pe mine, folosind pagina Contact a blogului, iar apoi discutăm detalii. 😉
Idei, sugestii, reclamații?
Aștept părerile voastre, în comentarii la acest articol sau apelând la pagina Contact. Danke! 😉
La un hackaton echipele sunt de minim 4-5 persoane. 2 persoane intr-o echipa nu încurajează munca in echipa și totodata scade calitatea proiectelor. Apreciez ideea. E foarte mișto ce vreți sa faceți, dar dacă va asumați ca faceți un hackaton făceți-l cât mai bine posibil. Eu personal am fost la peste 10 evenimente de acest tip și niciodată nu au fost echipe mai mici de 4 persoane, mai ales pe embedded unde ai nevoie și de coderi și de minim un electronist și/sau un mecanic. Mult succes și sper sa văd acest eveniment realizat in Satu Mare !/
Vei fi surprins, dar exista multe concursuri unde echipele sunt de 2 persoane. Un exemplu ar fi hackathonul Embedded de la iTEC, din Timisoara, concurs care a ajuns deja la a 10-a editie. Daca nu ma crezi, poti sa citesti si aici.
La RotaHack, echipele vor fi compuse, preferabil, dintr-un programator si un electronist, iar proiecte care se pot realiza in 48 de ore si care pot sa iasa totusi fain, exista suficiente, deci nu trebuie sa iti faci griji pentru asta. De exemplu, aceasta telecomanda fara butoane. 😉
Printre altele, avand in vedere ca suntem la prima editie si avem un buget limitat, nu avem cum sa aducem de la bun inceput 100-200 de studenti la Satu Mare, sa ne laudam cu 20-40 de echipe la hackathon. Promit insa ca va facem tot posibilul sa iasa ceva misto, chiar si cu echipe de cate 2 persoane.
Ma bucur ca ai participat la astfel de concursuri, ma mir insa ca nu ai fost la iTEC. Daca esti inca student, te asteptam sa te inscrii la prima editie RotaHack, in septembrie! Avem nevoie si de studenti cu experienta in acest gen de competitii. 😀