Înainte de toate, doresc să vă urez un călduros „La mulți ani!”, cu ocazia Zilei Naționale.
Așa cum spune și titlul, în acest articol voi discuta despre șanse. De asemenea, pentru buna informare a cetățenilor, mă simt nevoit să menționez ce ar urma să se întâmple cu voturile oamenilor dacă șansele „favoriților” nu se vor concretiza.
Mai întâi, pur informativ, trebuie să vă mai spun că după alegerile parlamentare, județul Satu Mare va avea ca reprezentanți 5 deputați și 2 senatori în Parlamentul României. Cine vor fi aceștia? Depinde numai de noi!
Voi grupa partidele și candidații în 3 categorii: grupări cu șanse mici, cu șanse medii și sanse mari de a prinde Parlamentul.
1. Grupări politice cu șanse mici: AUR, Marcela Papici, PER, PNȚM-M, PPU-sl, PNR sau orice alt partid obscur pe care ai să îl vezi pe buletinul de vot
E posibil să prindă parlamentul? Orice e posibil în viața asta. Probabil să intre în parlament? Șanse MICI, spre FOARTE MICI.
Realistic vorbind, cu excepția AUR, toate grupările enumerate mai sus au cam 0 șanse să prindă parlamentul. Inclusiv cei de la AUR au șanse foarte, foarte mici. Numai o prezență foarte mică la nivel național și o mobilizare foarte bună a electoratului celor de la AUR îi poate avantaja, numai asta poate să îi împingă în Parlament. 3% la o prezență medie poate fi echivalentul a 5 procente la o prezență foarte mică.
Cu privire la candidatul independent Papici, explicația pentru care șansele dânsei sunt mici e ușor diferită, dar rezultatul e același: conform legii, numărul necesar de voturi astfel încât un candidat independent să devină deputat sau senator se calculează după următoarea formulă: număr de voturi valabil exprimate în județ împărțit la număr mandate deputat sau senator alocate județului respectiv.
Numărul de voturi valabil exprimate e stabilit în funcție de prezența la alegeri. Dacă vom avea o prezență pe județ la fel ca cea de la alegerile locale din vară, atunci doamna Papici ar avea nevoie de aproximativ 141000 / 5 = 28200 voturi. În traducere liberă, are nevoie de votul fiecărui al cincilea sătmărean prezent la vot. PSD, al treilea partid din județ după alegerile locale, nu a obținut nici măcar 20000 voturi. Credeți că un candidat independent chiar are șanse de a obține mai mult? Încă o observație interesantă pentru amatorii de numere: dacă ar fi candidat independent pe un post de senator, ar fi avut nevoie de aproximativ 70500 voturi, la o prezență precum cea de la locale.
Singurul scenariu în care acest candidat ar avea șanse un pic mai mari de a prinde parlamentul e același precum la AUR: o prezență foarte mică, dar o mobilizare foarte bună a propriului electorat. Din punctul meu de vedere inclusiv 15000 de voturi e dificil ca doamna Papici să strângă. Ca pragul în cazul dânsei să fie atât, ar însemna că e nevoie ca prezența la vot în județ să fie de numai 75000 persoane, adică aproape jumătate față de alegerile locale.
E important de menționat și ce se va întâmpla cu votul dat grupărilor de mai sus dacă acestea nu vor intra în parlament: acesta va fi redistribuit unui partid care a atins pragul național. Asta înseamnă că cele mai multe voturi care s-ar duce spre cele de mai sus se vor transforma în mandate pentru PNL, PSD, USR-PLUS și celelalte partide care prind parlamentul.
Presupunând că grupările de mai sus vor lua 1 milion de voturi în țară în total, dar insuficient ca acestea să prindă pragul național, iar rezultatul alegerilor va arăta astfel: PNL 30%, PSD 25%, USR-PLUS 23%, Pro ALDE 7% și UDMR 5%, atunci 300.000 de voturi se vor transforma în mandate pentru PNL, 250.000 voturi se vor converti în mandate pentru PSD, 230.000 pentru USR-PLUS, 70.000 Pro ALDE și 50.000 UDMR. Nu glumesc, așa e legea. În anul 2000, PDSR-ul lui Iliescu a luat aproape 45% mandate din Parlament, deși la alegeri a obținut doar 36% din votul popular. Cum? Prin împărțirea voturilor risipite: 20% din populația țării prezentă la vot au ales partide care nu au prins parlamentul.
Dacă AUR va prinde miraculos pragul național, dar numărul de voturi din județul Satu Mare va fi unul mic, sunt șanse mici ca vreun candidat AUR din Satu Mare să devină deputat. De Senat nici nu mai vorbesc. Singurele șanse ca AUR să dea un deputat sătmărean în această situație ar fi printr-un miracol al redistribuirii mandatelor.
În concluzie, dacă simpatizezi vreo grupare politică de mai sus și gândești măcar oleacă rațional, poate că vei realiza că nu merită să îți risipești votul pe ceva cu șanse mici de a prinde Parlamentul. O bună parte dintre susținătorii celor de mai sus sunt anti sistem, dar oare câți dintre ei sunt conștienți că o mare parte dintre voturile lor se vor duce exact către partidele vechi, care fac parte din „sistem”? Poate că v-am pus oarecum pe gânduri cu acest articol, cine știe.
2. Grupări politice cu șanse medii: PMP, Pro ALDE România
O prezență mică îi avantajează, acesta fiind scenariul în care e probabil ca ambele să intre în Parlament și să ia câteva mandate. Cu toate acestea, diverși sociologi susțin că electoratul în vârstă se va prezenta în număr mai mic la alegeri din cauza pandemiei, prin urmare e posibil să avem surprize inclusiv cu o prezență mică, motiv pentru care am trecut cele două partide cu „șanse medii”.
Dacă PMP și Pro ALDE nu vor atinge pragul național, niciun candidat sătmărean din partea acestor partide nu va deveni parlamentar, iar voturile date pentru aceștia se vor redistribui partidelor câștigătoare, la fel cum am explicat mai sus.
Dacă PMP și/sau Pro ALDE vor intra în parlament, iar candidații sătmăreni nu vor obține un scor extraordinar în județ, numai prin norocul redistribuirilor ar putea să ajungă parlamentari.
3. Grupări politice cu șanse mari, chiar sigure: PNL, PSD, USR-PLUS, UDMR
Am trecut UDMR la această categorie fiindcă legea prevede și existența unui prag alternativ: ca un partid să obțină minim 20% din voturile cetățenilor în minim 4 circumscripții (județe) ale țării. Legea a fost schimbată acum câțiva ani cu dedicație pentru UDMR, care risca în ultimele alegeri să nu obțină pragul de 5 procente.
Sondajele de opinie dau primele 3 partide enumerate ca fiind favorite în a obține aproximativ cel puțin peste 20% dintre voturile cetățenilor, prin urmare e evident că vor fi principalele beneficiare ale redistribuirilor voturilor risipite, iar o prezență mare la vot pe plan național ar favoriza în mod special PNL și USR-PLUS.
Pronosticuri și concluzii de final:
- Deputați (5 mandate): UDMR – 2 mandate, PNL – 1 mandat, USR-PLUS 1 mandat, PSD – 1 mandat;
- Senatori (2 mandate): UDMR – 1 mandat și bătaie mare pe al doilea, între PNL și PSD.
- Nu vom avea mai mult de 5-6 partide care vor intra în parlament, ultimul sondaj IMAS se va dovedi a fi destul de aproape de realitate.
- Chiar dacă USR-PLUS nu va obține un scor extraordinar de mare în județ, ci numai undeva pe la 14-15%, candidatul lor la Camera Deputaților, Radu Panait are șanse bune chiar și așa, poate chiar și fără redistribuiri.
- E important de menționat că, deși sunt șanse ca nici PNL și nici USR-PLUS să nu dea un senator de Satu Mare, voturile sătmărenilor care au ales aceste partide la Senat vor fi redistribuite național către aceleași partide, sprijinind astfel prin redistribuire candidați PNL și USR-PLUS din alte județe, care vor obține mandate tocmai datorită acestor voturi.
- Va fi interesant de văzut și cum se vor mobiliza românii din diaspora în condiții de pandemie. Conform legii, nu doar că vor fi câțiva (puțini, după părerea mea) parlamentari ce îi vor reprezenta pe aceștia după alegeri, ci votul lor va conta suficient de mult și în cazul redistribuirilor.
- De asemenea va fi interesant de văzut scorul PMP, UDMR și USR-PLUS la nivel național. De rezultatul acestor partide va depinde viitoarea majoritate parlamentară și viitorul guvern. PNL și-ar dori probabil mai degrabă o alianță cu PMP și UDMR, la fel cum a avut PSD cu ALDE și UDMR, însă un scor bun din partea USR-PLUS ar pune presiuni asupra liberalilor, astfel încât aceștia să fie determinați să formeze o alianță cu o grupare politică relativ nouă și nu cu „remorci”.