De ce aruncăm cu noroi în școala românească?

Nu am dorit să fiu în pas cu „moda” și nici acum nu voi fi de fapt. În general, nu voi posta aici știri pe care le puteți urmări la TV, găsi pe site-urile de știri, citi opinii pe alte bloguri despre începerea școlii etc. Vor fi puține excepțiile de acest gen.

Ideea e că vreau să ating un alt punct „sensibil”, profitând de faptul că nu demult a început școala și că e totul la sfârșit de trend, mă bag și eu în seamă cu un alt subiect, total diferit, fără nicio legătură cu noul an școlar, dar care are strânsă legătură cu școala românească.

Nu prea îmi plac persoanele care aruncă cu noroi în școala românească, spunând că aici nu poți să înveți absolut nimic și că vei ieși un bou cu diploma în mână. Treaba nu stă chiar așa.

Școala românească

În primul rând, cunosc cazuri și bănuiesc că și voi cunoașteți suficiente situații în care români, școliți aici și care apoi au plecat în străinătate sunt mult mai inteligenți și perspicace decât cei de acolo. Românul se miră cum de unii de acolo nu știu lucruri de bază și presupun că și șefii lor sunt surprinși de cât de multe știe românul.

În al doilea rând, românii care se duc să studieze într-o țară străină, la școli / universități teoretic mai bune decât cele de la noi, merg acolo pentru a-și satisface „moftul” de „ce tare mi-s eu că studiez în străinătate” (n-am spus că nu sunt excepții!).

Am încredere în școala românească și sunt sigur că dacă pe lângă ce înveți la școala de aici, te documentezi din tot ce găsești pe Internet și din cărți NU AI CUM să nu progresezi în propriul tău domeniu. Singurul avantaj pe care îl văd pentru studiul din străinătate e CV-ul. Or, un CV nu garantează că tu nu ești mai bun decât cei care studiază peste granițe.

Printre altele, îi apreciez pe cei care se duc la universități din străinătate, cu adevărat de prestigiu (să zicem top 100) și care se întorc la noi în țară pentru a lupta… pentru mai bine. Pe cei care rămân acolo și îi îndeamnă și pe alții să li se alăture din simplul motiv că școala românească e de „rahat” am tot dreptul să îi consider niște lași.

Pot să spun că până acum am fost mulțumit de școala din România. Nu pot să zic că n-am rămas cu nimic. Dați-mi voie să cred că școala românească nu scoate doar tâmpiți. Tâmpiți sunt doar cei care refuză să se informeze și să se documenteze. Prin urmare, aș dori să vă întreb câteva chestii: unde e cel mai bine să studiezi? În țară sau pe plaiuri străine? De ce?

P.S. Promit că n-o să vă biciuiesc dacă nu sunteți de acord cu mine.

One thought on “De ce aruncăm cu noroi în școala românească?

  1. Sunt de parere ca nu scoala e devina ci elevii. Ma uit acum la ce s-a intamplat la bac. Au picat multi dar nici nu au invatat. Cand am dat eu bac-ul totusi se mai invata cate ceva.
    Lipsa de interes face ca elevii sa termina un liceu sau o facultate si sa nu se aleaga cu nimic.

    In Romania se poate castiga frumos chiar si fara facultate daca pui mana pe un domeniu la care esti priceput.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *