Vreau Cultură, nu cianură!

Am dat de un clip interesant, cu privire la cultură, în modul general. E vorba de o conversație simplă, care a avut loc pe site-urile de socializare ale departamentului Bureau of Educational and Cultural Affairs din SUA, pe tema „Ce este Cultura?”. Chiar așa, ce este? Să vedem ce spun oamenii din diferite țări:

Cultura

„Cultura este o comoară care face parte din memoria noastră colectivă, a percepției noastre.” (Lidija N., Macedonia)

„Este perechea de ochelari câștigată prin care vedem viața.” (Mbarek A., Maroc)

„Cultura este ceva care unește oamenii.” (Anastasyia O., Rusia)

„Cultura suntem noi. Noi o creăm. Noi îi dăm formă cum vrem ca ea să fie. Este un apel pentru persoane, ca ei să fie de acord asupra unor valori comune care îi leagă în armonie.” (Moustafa H., Egipt)

„Cu cât știm mai multe despre cultura altora, cu atât vom avea o vedere mai largă, vom fi mai toleranți și atotcuprinzători.” (Samir El A., Maroc)

„Caracteristicile, valorile și credințele noastre culturale sunt diferite și variate. Totuși, respectul și înțelegerea sunt cele pe care le creștem și care ne fac cu adevărat oameni.” (Najoua H., Statele Unite ale Americii)

Înduioșător. Și chiar este. Eu unul le-aș răspunde astfel:

Dragă Lidija, îmi pare rău să te anunț, dar există o țară (nu foarte departe de a ta din punct de vedere geografic) numită România, țară care a uitat ce înseamnă cultura. Sau poate că nu a uitat, ci anumite persoane au făcut ca ea să pară că nu mai există, în funcție de interese. Ce vreau să îți spun e că la noi de ani întregi e jignitor și supărător la cer să te vadă masele că citești o carte (doar un exemplu de activitate culturală) și că nu faci exact ce fac și ei. Vreau să îți spun că activitatea de bullying devine din ce în ce mai populară și pe la noi, iar dacă tu ai altfel de activități (mai interesante din punctul tău de vedere), nu vei fi privită deloc bine. Crede-mă că foarte puțini dintre noi mai avem cultură în memoria noastră, iar cât despre percepție… pot să îți spun că masele au fost învățate sau cel puțin obișnuite să te perceapă într-un mod cât se poate de rău. Având în vedere că masele urmăresc doar programe speciale care promovează incultura, iar de pe Internet citesc doar exclusivități care nu au legătură cu activitatea culturală, nu putem să discutăm despre comoara de care vorbești tu. Putem să vorbim doar în cazul excepțiilor. Mai sunt și persoane dornice să descopere singuri diferența, dar direcția pe care o ia cultura lasă de dorit. Aceasta nu este promovată corespunzător, cel puțin nu și aici, dar masele se lasă influențate de vorbe și nu de fapte. Aș putea să îți spun că în fruntea guvernării acestui stat se află cineva care a fost prins că a copiat teza de doctorat, dar și de masterat și nici nu a avut bunul simț să își demisioneze după această poveste. Cu asemenea oameni politici, România nu are speranța de a fi un stat cu adevărat cultural, numai din vorbe, exact cum sunt și masele. Niște vorbe influențate politic și obișnuite cu dezinteresul față de absolut orice.

Dragă Mbarek, știu că suntem de pe continente diferite. Aș dori să citești ce i-am scris și Lidijei. Adevărul e că masele inculte văd viața în roz și pe noi ne văd în negru, iar noi, ceilalți, vedem viața în gri, iar pe ei tot în negru, datorită ochelarilor.

Dragă Anastasyia, ce spui tu e perfect adevărat. Dar din păcate, la noi, în România, nu are cum să ne unească instrumentul numit cultură și asta fiindcă un instrument mult mai puternic e folosit pentru prostirea maselor.

Dragă Moustafa, ai perfectă dreptate. Problema la noi e că masele au creat prostia și au hrănit incultura. Din vina lor nu există nicio speranță de armonie aici fiindcă cele două tabere sunt într-un conflict deschis. Din păcate, nu cei care sprijină cultura fac parte din tabăra mai puternică.

Dragă Samir El, ceea ce spui tu este irealizabil fiindcă masele sunt dezinteresate față de cultură, indiferent de forma acesteia.

Dragă Najoua, sunt de acord cu tine. Însă, avem o problemă majoră. Masele au fost învățate să își bată joc de orice li se pare lor diferit, așa cum i-am mai spus și Lidijei.

Care este concluzia? Concluzia e că din prost, ne îndreptăm spre foarte prost. Dacă simțiți că faceți parte din mase, dați-vă interesul pentru cultură. Nu aveți nimic de pierdut, doar de câștigat. Câștigați o pereche de ochelari prin care veți vedea viața cu adevărat, la fel cum a spus Mbarek. Pune mâna pe carte. Citește. Informează-te. Nu asculta de mase. Verifică întotdeauna o informație dacă e sau nu adevărată. Nu te lăsa influențat de mase. Ai tot dreptul să gândești. Masele nu gândesc, doar distrug.

Vizionând și următorul clip vei observa că masele folosesc televizorul ca principală armă de manipulare. Acum aceștia folosesc și Internetul în scop destructiv. Învață să simți și să faci diferența. Cultura e pe cale de dispariție tocmai din această cauză! Nu lăsa cultura să fie distrusă de politicienii care au frică de puterea acesteia!

„Tatiţo, unde nu e moral, acolo e corupţie, şi o soţietate fără prinţipuri, va să zică că nu le are!”

3 thoughts on “Vreau Cultură, nu cianură!

  1. Ai făcut o comparaţie între o opinie a unei persoane publice şi o ţară. Există cultură şi la noi, depinde în ce cercuri te învârţi, la ce canale media eşti abonat şi aşa mai departe. Crede-mă, fiind la Litere la Universitate, mănânc cultură pe pâine. Bucureştiul geme de cultură, Timişoara bag mâna-n foc că la fel. Caută acele locuri pline de aşa ceva, le vei găsi, uneşte-te cu oamenii la fl ca tine, porniţi schimbarea. Sunt mulţi care vor cultură. 🙂

  2. VREM cultura! Plus de asta, chiar mi-as dori ca intreaga realitate cotidiana sa fie doar un cosmar si in viitorul apropiat sa iasa la iveala adevaratele trasaturi umane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *