Am primit răspuns din partea OSUT, printr-o scrisoare deschisă

UPDATE: Documentul promis în scrisoare la punctul 7 a fost publicat AICI. Acum singura vinovată este Universitatea, pentru simplul fapt că studenții nu au fost informați de această modificare!

…și apreciez acest fapt, spre surprinderea sau chiar „șocul” unora. Scrisoarea se află aici.

Scrisoarea de la OSUT

Iar răspunsul meu se află pe grupul de Facebook Mate-Info UVT și îl reproduc aici:

Stimate domn președinte OSUT,

Să zicem că tot ce ați scris e adevărat. E chiar perfect plauzibilă treaba. Dar eu nu fac parte din nicio organizație și învinuiesc doar sursa informației, care a fost greșită de altfel. Dacă sunt probleme cu Universitatea, aceste probleme pe mine nu mă privesc, fiindcă nu pe mine m-au anunțat de schimbarea bruscă de regulament. Am spus că aceste conflicte trebuiesc rezolvate între OSUT și UVT. Pe mine OSUT m-a informat, deci OSUT trebuie să îmi răspundă și tot organizația este cea care trebuie să lămurească problema. Și ați procedat corect prin răspunsul de mai sus (n.m. – scrisoarea).

În legătură cu primele puncte: din 30.10.2013 până în 1 decembrie nu a fost NIMENI în stare să anunțe studenții de această modificare de regulament. Interesant. Era neapărat necesară schimbarea regulamentului și pe site-urile Universității, dar și pe cea a facultăților, ca noi să fim informați, lucru ce nu s-a întâmplat. Dacă datele sunt așa cum le prezentați dvs., atunci acestea trebuiau rezolvate (n.m. de Universitate – dar nimeni nu s-a autosesizat fiindcă nu s-a știut de schimbarea de regulament).

În legătură cu punctul 11, pur informativ: Conform NODEX (2002), și nu DEX ’98: a dezinforma = (persoane) A induce în eroare cu o informație falsă. Așadar, nu neapărat cu intenție. Cât despre probabilitatea metodologiei de acordare a burselor, pot să zic că exact la fel de „probabilă” a fost și păstrarea regulamentului din anii anteriori, iar eu am mers pe „mâna OSUT”, fiindcă am avut încredere în faptul că regulamentul va fi schimbat. Așa a și fost, dar apoi a urmat un haos total (n.m. tocmai din această cauză, am sugerat azi, pe Mate-Info UVT, ca regulamentul să fie postat și aprobat cu 1 an înainte, iar în octombrie să se posteze doar valorile fiecărei burse și să fie reamintit regulamentul de acordare al acestora, motivul principal fiind faptul că doar așa poate fi informat studentul de felul în care se calculează media, de condițiile pe care trebuie să le îndeplinească studentul pentru a primi bursă și, mai ales, pentru a se evita confuziile în legătură cu perioadele, exact cum s-a întâmplat în acest an – foarte probabil pentru prima dată ever).

Referitor la punctul 12: a fost vorba de o informație primită pe care nu o stăpâneam și chiar am precizat faptul că nu pot să vă acuz de ceva anume. Am propus doar un scenariu care ar putea fi adevărat, nimic mai mult. Putea fi un scenariu cu oricare alt student care să nu fi primit bursă din această cauză. Dar chiar și așa, dacă regulamentul ar fi fost cel din 30.10.2013 se putea întâmpla să nu primiți bursă, în cazul în care erau mai mulți studenți cu medii mai mari pe semestrul al doilea decât dvs. De exemplu exact cum eu nu mai primesc bursă cu media 8.13 pe an, spre deosebire de 9 pe semestrul al doilea.

14. Nu mă uit la televizor. Vă invit în camera mea de cămin să vă convingeți.

15. De asemenea, am fost anunțat de treaba asta, iar eu doar am verificat dacă aceasta e chiar adevărată. Și a fost. Nu am declarat că OSUT sau că dvs. aveți o colaborare cu vreun partid politic.

16. Chestia cu cercetările chiar m-a dat „gata”. 🙂 Conform unor cercetări, 9 din 10 oameni recomandă blogul meu personal. Pe mine nu m-a întrebat nimeni dacă mă simt sau nu reprezentat. Adevărul e că m-am simțit reprezentat până la un anumit moment, dar confuzia cu bursele a produs o adevărată degringoladă. Trebuie să cădem amândoi de acord că o astfel de confuzie nu s-a produs probabil niciodată la această Facultate (chiar și la nivel de Universitate).

17. Pot să vă dau o listă în privat cu membri care fac parte din OSUT și care m-au jignit gratuit încă de când au existat protestele cu „6% pentru Educație”. La fel și cu cei care au comentat pe articol. Nu am avut pretenția să cer sancționarea lor prin Lege. Dacă aș fi făcut asta, abia atunci ați fi putut să spuneți că sunt „rău intenționat”.

Sper că m-am făcut și eu înțeles și că nu am creat prea mari neplăceri!

O seară plăcută!

Această scrisoare e doar un pas spre lămurirea unei situații care a făcut să izbucnească o adevărată învălmășeală în legătură cu bursele studenților. Aștept și acel document scanat azi, așa cum e precizat la punctul 7.

Pe lângă asta, domnul președinte OSUT, Vlad D. Cherecheș a mai spus:

Dacă OSUT nu ar fi, nici măcar informaţiile astea nu ar exista. În mod normal, e de datoria universităţii să realizeze comunicarea cu studenţii. Nu se prea întâmplă asta, şi comunicarea o facem noi. Voluntar, benevol, pentru că ştim că studenţii au nevoie de asta. Dacă şi ăsta e un lucru rău şi trebuie să fim blamaţi pentru asta, îmi pare rău. N-aş vrea să mă gândesc cum ar fi dacă noi nu am fi aici şi de unde şi-ar lua oamenii informaţiile. Ar trebui să te intereseze problemele universităţii, pentru că ar fi de datoria ei să te informeze pe tine, e o instituţie a statului român şi tu eşti “clientul” aici. OSUT nu are nicio obligaţie faţă de nimeni să facă asta, dar totuşi o face, şi nu cere absolut nimic la schimb.

Eu consider că modificând forma regulamentului pe site-ul OSUT am informat corect încă din data de 1 noiembrie. Într-adevăr, nu a fost o informare separată despre modificare, dar am prezentat la noi pe site varianta corectă a regulamentului, care s-a şi aplicat. De ce nu s-au făcut modificările pe site-urile UVT şi ale facultăţilor nu e responsabiliatea noastră. Pe mine mă interesează ca informaţia pe care o transmitem noi să fie cea corectă.

Corect, așa este, dar atunci trebuia ca modificarea regulamentului să ne fie comunicată cât mai curând posibil (din partea Universității cel puțin, dar nu m-aș fi supărat dacă s-ar fi făcut asta și prin muncă de voluntariat). Mă interesează problemele Universității, dar eu am văzut această problemă la voi. Am avut toate motivele să cred că voi sunteți de vină, având în vedere că listele au fost făcute după un regulament ce apare doar pe site-ul organizației voastre și nu după site-ul Universității de Vest sau site-urile facultăților. După ce o să văd și acel document scanat voi fi și eu foarte probabil convins că da, într-adevăr, UVT trebuia să ne informeze de schimbarea de regulament, lucru ce nu a avut loc, decât printr-o organizație studențească, dar că și acest lucru s-a întâmplat abia în data de 2.12.2013.

—————

Printre altele, nici nu știu dacă mai are rost să depun contestație. Studenții în aceeași situație ca mine sunt între ciocan și nicovală. Dacă totul e așa limpede precum pare a fi înseamnă că noi am fost anunțați de o viitoare schimbare de regulament, după care această modificare chiar a avut loc (regulamentul din 30.10.2013), dar mai apoi s-a revenit la regulamentul anterior (1.11.2013), fără să ne fi comunicat acest fapt. Mi se pare de-a dreptul halucinant (dar într-un sens negativ) felul în care s-a schimbat situația de la o zi la alta.

4 thoughts on “Am primit răspuns din partea OSUT, printr-o scrisoare deschisă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *