Cine va fi ultimul cap de afiș la Sziget 2016?

Așa cum am promis în articolul precedent, azi vom încerca să deslușim împreună care artist sau care trupă ar putea să fie ultimul headliner al festivalului Sziget 2016, din Budapesta.

Înainte să ne aruncăm la bătaie, poate că e destul de important să ofer și câteva mici informații care pot fi utile să descoperim headlinerul care are cele mai mari șanse de a fi anunțat. Dacă vi se pare că e prea lung ce urmează, vă recomand să dați scroll până la lista de trupe (cam de la poză în jos). 😉 La ultima conferință de presă s-a anunțat, în mare parte, că securitatea la festival va fi îmbunătățită, că s-au vândut aproximativ 75% din toate biletele de 7 zile disponibile și că se așteaptă o nouă ediție SOLD OUT. S-a mai spus și faptul că nu va fi chiar atât de ușor de a face un line-up și mai bun față de anul trecut, având în vedere că pentru ediția din 2015 au câștigat premiul de Best European Line-up.

Trecând peste asta, s-a mai comunicat și faptul că strategia este, evident, aducerea artiștilor tari, pe bani cât mai puțini, pe motiv că nu prea au de gând să cheltuiască bani aiurea pe alți artiști, la fel de mari, dar care cer mult mai mult (mi se pare corect). Acesta poate fi și un mesaj „ascuns”, adică să nu ne așteptăm la un nume prea mare pentru ultimul cap de afiș, însă, în același timp, poate însemna și faptul că sunt șanse să ni se pregătească o surpriză la care nu ne așteptăm. De exemplu, anul trecut, ultimul headliner a fost anunțat abia în iunie (în acest an eu cred că îl vom afla pe la începutul lui mai) și a venit oarecum ca o surpriză, fiindcă nimeni nu se aștepta la asta. Aceștia au fost Kings of Leon și erau cam „prin trecere” în Europa, având un contract cu clauză de exclusivitate pentru festivaluri în Europa, dacă nu mă înșel.

Încă o informație utilă ar fi faptul că la penultima conferință de presă s-a anunțat că se încearcă aducerea unei trupe (sau al unui artist) care nu e în turneu. Dacă s-a vorbit de un headliner, până acum toți capii de afiș anunțați sunt în turneu. Prin urmare, am putea să ne așteptăm la o surpriză de genul Kings of Leon, însă „nu e în turneu” poate însemna și în acest caz mai multe variante: nu are concerte în Europa, are „fereastră” pe la începutul lui august sau că are doar câteva concerte pe parcursul anului. Sunt aproape convins că nu vor anunța o trupă care să urce pe Main Stage doar pentru Sziget în acest an, deși trebuie să recunosc că aș fi cel mai fericit din lume pentru o zi dacă aș vedea posterul cu Foo Fighters pentru Ziua -1 (10 august) și să fie singurul lor concert din întreaga lume, în acest an. 🙂

Încă puțin și vedem și lista de potențiali capi de afiș, doar că mai vreau să stabilim mai întâi genul de muzică cu cele mai mari șanse pentru a fi headliner pentru Day -1 la Sziget. Anul trecut headlinerii, în ordinea zilelor, erau următorii: Robbie Williams (Day -1, pop), Florence + the Machine (Day 0, indie rock), alt-J (Day 1, indie rock), Ellie Goulding (Day 2, pop), Avicii (Day 3, EDM), Kings of Leon (Day 4, rock alternativ), Martin Garrix (Day 5, EDM). În acest an, în ordinea zilelor, avem așa: ? (Day -1, ?), Rihanna (Day 0, pop), Manu Chao (Day 1, reggae / ska / latino rock), MUSE (Day 2, rock alternativ), David Guetta (Day 3, EDM), SIA (Day 4, pop), Hardwell (Day 5, EDM). Modelul de anul trecut mi se pare că a rămas cam același: avem 2 artiști pop (Rihanna, cam la fel „mare” ca nume, precum Robbie Williams și Sia, un nume mai „mare” decât Ellie Goulding), 2 DJ EDM (David Guetta, cam la fel de important precum Avicii și Hardwell, un nume ceva mai tare decât Martin Garrix), o trupă rock mare (Muse, clar mult mai tari decât Kings of Leon, chiar dacă britanicii nu sunt în exclusivitate la Sziget în materie de festivaluri) și un Manu Chao, care e capabil să cânte mai multe genuri de muzică la un singur concert (să zicem că el e pus în locul Florence sau alt-J, una din două variante). Prin urmare, dacă se încearcă păstrarea modelului de anul trecut, ar trebui să ne așteptăm la ceva mai rock, poate nu chiar indie rock, ci rock alternativ. Nu e exclus să vedem și niște hip-hop, în prima zi, totuși.

Sziget Festival
Sziget Festival

Recapitulând, pe parcursul materialului voi ține cont cel mai mult de următoarele criterii: buget (nu știu cât au alocat pentru headliner, dar putem să facem lista în funcție de categorii de buget), disponibilitate la festival, șanse posibile de exclusivitate, genul de muzică (deși am să le precizez pe toate, chiar dacă nu se încadrează la „intuiția” de mai sus).

M-am gândit o vreme în funcție de ce anume să „sortez” această listă și, în cele din urmă, am ajuns la concluzia că cel mai bine e să o sortez în funcție de cât de realiste sunt numele (de la cele mai mari zvonuri, până la imposibil). Printre altele, după fiecare nume de artist sau trupă voi preciza și bugetul pe care cred că îl cer aceștia pentru un show live: A+ – costuri enorme; A – costuri mari; B – costuri mari, dar accesibile ca preț; C – costuri OK; D – costuri de „buget”.

Începem cu niște nume realiste și despre care se aud cele mai multe „zvonuri”:

Red Hot Chili Peppers (A)

Deși nu mi se par la fel de tari live precum în perioada lor de glorie (puteți să îi comparați cu ceilalți de mai jos, dacă nu mă credeți), rockerii americani încă sunt un nume „sonor” și pentru asta sunt capi de afiș la multe festivaluri din Europa în această vară. Au un spot „free” pentru 10 august, prin urmare, am putea să îi vedem pe ardeii iuți pentru prima dată, la Sziget.

The Chemical Brothers (B)

Trupa engleză de muzică electronică e în turneu, va fi și în România în august și are și liber pentru data de 10 august. Britanicii au mai fost la Sziget în 2007 și în 2011, deci nu ar fi o premieră sau vreo exclusivitate dacă ar fi anunțați, dar sunt sigur că sunt capabili să facă un show de proporții.

Rammstein (B)

Trupa rock germană e probabil în top 5 live la ora actuală, dovada e și faptul că au unul dintre cele mai tari showuri pirotehnice, deși nu sunt vreo trupă de muzică electronică. Sunt în turneu în Europa, nu au mai fost la Sziget din 1998 și probabil că ar fi deja timpul să revină, deși „Insula Libertății” cred că a cam uitat, de atunci, noțiunea de rock „pursânge”. Mi-ar plăcea să îi văd, fiindcă par extraordinari.

Biffy Clyro (C)

Trupa scoțiană de rock alternativ se află în turneu în Europa în această vară, are album nou și e foarte tare live, însă aș vrea mai degrabă să îi văd în „ziua David Guetta”, ca și co-headlineri, dar nu e exclus să fie capii de afiș pentru Ziua -1, având în vedere și declarația din ultima conferința de presă din partea organizatorilor festivalului. Au mai fost la Sziget în 2013.

Die Antwoord (D)

Trupa rap-rave din Africa de Sud a fost deja anunțată pentru Ziua -1, pe scena mare, la Sziget, dar nu s-a precizat dacă vor fi headlineri. Se știe în mod sigur că Marky Ramone va deschide festivalul și că Skunk Anansie vor interpreta după el. Die Antwoord ca headlineri ar fi oarecum ciudat și unii își fac griji că ei vor închide prima zi a festivalului, având în vedere că mai avem un cap de afiș, relativ ieftin, în persoana lui Manu Chao.

Propun să trecem mai departe la alte nume posibile, dar care nu prea sunt aduse în discuție:

The Killers (A)

Trupa americană de rock alternativ are câteva concerte în vară, în SUA și are „liber” în august, cel puțin momentan. Ar putea să fie headlinerul Zilei -1, cu clauză de „exclusiv în Europa” la Sziget sau măcar „exclusiv în Europa, la Sziget, în materie de festivaluri”. Americanii sunt foarte tari live, plini de energie, au mai fost de 3 ori la acest eveniment în Budapesta (2007, 2008, 2012), deci știu cu ce se mănâncă pe „Insula Libertății” și au și un „fan base” puternic pe „bătrânul continent”. Având o situație similară la număr de concerte în acest an precum Kings of Leon anul trecut, aceștia ar putea fi o nouă lovitură de imagine pentru festivalul din Budapesta. Deja îmi imaginez posterul anunțului, cu Brandon Flowers în centru și înconjurat de… flowers de pe Island of Freedom și aș fi super entuziasmat să fie așa. 😛

Mumford & Sons (A)

Trupa britanică de folk rock are câteva concerte în Europa în această vară, participă și la vreo 2 festivaluri, nu multe și au și „liber” în august. Londonezii sunt extraordinari live, lumea de pe forumurile online de festivaluri au numai cuvinte de laudă la adresa lor și, pe lângă asta, ar fi pentru prima dată la Sziget. Au și anunțat un „mini album” nou, intitulat Johannesburg. Aceștia sunt una dintre trupele pe care le ascult cel mai des, în ultimul timp, iar înregistrările live cu ei de pe Youtube sunt parcă mai mișto decât înregistrările din studio, fiindcă mă atrage să ascult și atmosfera de la showurile pe care le oferă aceștia.

Kendrick Lamar (A)

Un nume destul de important, în prezent, în materie de hip-hop. Are câteva date în Europa în vară pe la mijlocul lui iulie, prin urmare ar putea să fie anunțat și el, în premieră, la Sziget.

Massive Attack (B)

Trupa engleză de trip hop sunt în Europa tot pe la mijlocul lui iulie și sunt o posibilitate de a fi la Sziget. Au mai fost și în 2003, probabil că a sosit momentul pentru o revenire, dar nu e un nume care să mă facă cu adevărat entuziasmat, eu aș prefera ceva mai „entertaining” pentru prima zi.

Tame Impala (C)

Trupa australiană de rock psihedelic are câteva concerte în Europa în această vară și nu m-ar mira să fie anunțată la Sziget. Băieții au mai fost și în 2013, însă mă întreb dacă sunt deja pregătiți să fie capi de afiș la un festival atât de mare. Având în vedere că anul trecut alt-J au fost headlineri pentru una dintre zile, orice e posibil. Îmi place că vocea solistului din trupă seamănă foarte mult cu glasul legendarului John Lennon.

Am ajuns, cred, la categoria nume fantasmagorice, dar care au șanse, enorm de mici, ce-i drept.

Eminem (A+)

Rapperul american nu cred că are nevoie de prezentare. S-a generat un „hype” extraordinar înainte de anunțul Rihannei, cum că Eminem s-ar fi potrivit și el perfect în poza postată de organizatori atunci. Ar fi o surpriză de proporții, tocmai de aceea nu vreau să sper la nume atât de mari. O șansă există, fiindcă a avut câteva concerte relativ recent, în acest an, dar nu în Europa.

Gorillaz (A)

Se lucreză din greu la un nou album al trupei hip-hop engleze. Există o șansă destul de mică să îi vedem capi de afiș la Sziget, fiindcă nu mai cred că vor fi în turneu în această vară (în cel mai bun caz vor începe unul târziu, în toamnă), dar mă aștept să fie anunțați anul viitor, deoarece Sziget va ajunge la a 25-a ediție, împlinind astfel un sfert de veac. Speranța pe care o au fanii e că Damon Albarn a fost mereu imprevizibil, dovada fiind faptul că nimeni nu se aștepta ca Blur să lanseze un album nou anul trecut și să fie în turneu.

Radiohead (A)

Trupa de rock alternativ engleză e în Europa în iunie și la începutul lui iulie, după care, la sfârșitul lui iulie și la începutul lui august are câteva showuri în SUA. 10 septembrie e ziua în care au programat un concert în Europa, la Berlin. Teoretic, au „fereastră” în data de 10 august, dar mi-e greu să cred că vor reveni în Europa pentru Sziget, având în vedere că în 8 august au show în SUA. Fanii își pun speranțele în faptul că cei de la Radiohead, spre deosebire de alte trupe, au mai făcut „turnee” de genul, schimbând continentele o dată la 3-4 săptămâni. Sunt printre puținele trupe care sunt „flexibile” din acest punct de vedere.

Am și câteva nume 100% imposibile la Sziget în acest an:

1. Coldplay – singurul festival din Europa la care vor participa e Glastonbury, deoarece au clauză de exclusivitate în contract.

2. Ed Sheeran – e în hiatus, nu are concerte în acest an.

3. Imagine Dragons – au contract de exclusivitate pentru Europa cu festivalurile Reading & Leeds. Au avut, oricum, relativ recent, concert la Budapesta.

4. Skrillex / Jack Ü – în perioada Sziget, Skrillex are concerte în SUA. Aveți, în schimb, șansa de a-l vedea live la Electric Castle!

În concluzie, Red Hot Chili Peppers sau The Chemical Brothers mi se pare că au cele mai mari șanse, fiindcă așa vorbește toată lumea, dar cel mai entuziasmat dintre numele de mai sus aș fi pentru The Killers, Mumford and Sons (asta dacă organizatorii doresc să procedeze la fel cum au procedat cu Kings of Leon) sau Rammstein. Bine, dacă ar fi anunțați Radiohead aș zburda de bucurie, dar nu îmi place să visez atât de departe. Apropo, azi v-am prezentat cam 8 genuri de muzică diferite. Prin urmare, de-asta e mișto festivalul ăsta: diversitate în genuri. Un alt motiv e faptul că e mult mai greu să intuiești headlinerii, spre deosebire de alte evenimente, care sunt specializate pe maxim 1-2 genuri de muzică.

Voi pe cine vreți la Sziget în prima zi a festivalului?

3 thoughts on “Cine va fi ultimul cap de afiș la Sziget 2016?

  1. voi tine pumnii stransi sa fie anuntati Radiohead pentru tine sau macar The Killers ori Mumford and Sons. :))

  2. mai mult ca sigur că vin Massive Attack fiindcă sunt “headlineri” în 20 august la festivalul Frequency din Austria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *