Vacanță de la facultate. Concediu de la job. În sfârșit, acasă.

Am terminat semestrul cu media 10. Nu m-aș fi lăudat dacă nu ar fi fost nota maximă, stați liniștiți. Nu mă mai aștept să iau bursă, fiindcă nu e exclus să se dea o „ordonanță de urgență” din partea Conducerii Universității de Vest și / sau eventuale interese ascunse de pe la organizațiile studențești să se ia mediile pentru burse pe ultimele 2 semestre (așa aș avea media 9.50). După cum am observat, mulți au avut note umflate la majoritatea materiilor în acest an până acum, așa că nu e exclus să se inspire din ideea mea chiar, prin urmare să mă regăsesc din nou în afara bursierilor, chiar și cu o medie așa de mare (burse de studiu se dau în mod normal de la 8 în sus, iar cele de merit de la 9 în sus). La ce medii vor fi, probabil se va ajunge la situația în care nu vor lua burse de studiu nici măcar studenții cu medii de la 9 în sus.

Veni, vidi, vici

Sincer, nu prea ar trebui să îmi pese de ceilalți potențiali bursieri, fiindcă până la urmă chestia cu examenele luate cu medii mari nu e altceva decât un concurs al intereselor ascunse. De când sunt student, nu văd vreun rost să înveți la o materie inutilă pentru viitorul tău în afară de motivul răsplatei prin bursă de studiu sau de merit, cât ar fi ele de mici. Desigur, la unele materii, oricât ar fi ele de inutile, dacă vrei să treci, trebuie să ai habar cât de cât pentru a lua „5”-ul, deși nu e deloc greu să faci asta (eu asta făceam în primul an și în anul 2, semestrul 1 – învățam doar la ce e important și nu mi-e rușine să recunosc).

N-am avut media 10 pe un semestru din generală, dar nu mai știu eu în ce clasă am „scos” ultima dată media asta. E, totuși, o performanță. Mi-am demonstrat că încă mai pot să fiu cel mai bun dintre cei mai buni, deși într-un singur semestru. În al doilea semestru, poate o să dau ocazia celorlalți să tragă la media 10, că oricum ăla nu va mai fi pentru bursă. Adică se va ține cont probabil într-o oarecare măsura la bursă când ești deja la masterat în semestrul I, dar nu voi mai avea pretenții de așa ceva la master. Because it’s bullshit! Cred că trebuie să fii foarte lacom ca să tragi pentru 200 lei, adică medie de peste 8.50 acolo (că deh, e alt regulament – și oricum sunt șanse mici să iei acea bursă, fiindcă e concurență mare pe medii – în primul semestru nu s-a luat bursă decât de la media 9 în sus). Iar după ce termin facultatea, oricum am de gând să trec pe full-time la job, ceea ce înseamnă că suma care se acordă bursierilor o voi vedea de „sus”. De fapt, chiar și acum o văd tot de „sus”. Cu această sumă lunară aș putea să îmi cumpăr vreo 5 perechi de pantofi cât de cât OK și nimic altceva. Hell, chiar și suma de bani pe care urmează să o primesc prin Google Adsense la sfârșitul acestei luni e mai mare decât bursa pe două luni.

Mă bucur că totuși am închis, sper, gurile ciorilor cârâitoare. Mi s-a spus că „dacă eram atât de bun pe cât mă cred eu, aș fi avut bursă”. Uite că sunt cel mai bun. Am știut întotdeauna când sunt nedreptățit și când nu. Iar în semestrul care tocmai s-a terminat, au primit mulți bursele pe nemerit.

Au mai fost unele momâi din OSUT care nici măcar nu au trecut pe la orele de gramatică din școală și care spuneau că trebuia să mă duc la măriri, deși le-am spus clar că am fost dezinformați / informați greșit, iar astfel nu m-am dus la nicio mărire anul trecut. Ei bine, uite că acum, am luat nota 9 prima dată la Ecuații Diferențiale și cu Derivate Parțiale, dar m-am prezentat la mărire (mai devreme, ce-i drept, din cauză că aveam nevoie de o pauză, de un concediu și mă bucur că domnul profesor a fost binevoitor și că mi-a dat voie să mă prezint mai repede la examen, ca eu să vin acasă) și am făcut și acolo o lucrare de 10. Da, m-am prezentat la mărire de bunăvoie, nu datorită (sau din cauza?) momâilor. Fiindcă la toate celelalte materii am luat 10 din prima și chiar la ultima mi-am stricat „streak”-ul, dar m-am ambiționat să ajung la perfecțiune și am reușit. Alții mi-au spus că sunt nebun: „Nu ți-e suficient 9.83? Oricum vei lua bursă.” Nu. Nu mi-e suficient. „Voiam să mă asigur că voi lua bursă”, la „recomandarea” ironică a celor din OSUT, că doar tot ei mi-au transmis că trebuia să mă asigur de asta – deși eu tot le ziceam că nu aveam cum.

Dar am glumit oricum. Eu nu voiam să îmi asigur bursa cu cea mai mare medie posibilă, ci doar am ridicat ștacheta, dacă tot mi s-a ivit ocazia. Și oricum îmi place atunci când simt și știu că se poate mai bine, perfect chiar: Media 10. Your chance. Go and get it. And I did. Simple like that.

Ce o să fac cu banii de bursă (haha, dacă o să o primesc)? Probabil că o să strâng banii și că o să mă duc în vară la Sziget Festival (acum pe bune), fiindcă sunt anunțate deja trupe faine, deși doar 2.43% din program a fost anunțat momentan. Dacă vor fi anunțați și Arctic Monkeys, 99% mă duc. Mă mai gândesc să mă duc și în Portugalia. We’ll see. Oricum, bursa nu suportă cheltuielile nici măcar pentru una dintre cele două.

Cea mai amuzantă chestie e că la examenul de Ecuații majoritatea au dat foaia goală și s-au mulțumit cu nota 5, deoarece dacă făceai un proiect în echipă și te prezentai la examen ai avut asigurată nota 5. Are you fuckin’ kidding me? Matematica la Universitatea de Vest din Timișoara, domeniul informatică, mi se pare, în general, super ușoară, spre deosebire de cât de grea era matematica pe care o făceam eu la liceu. Sau asta i se datorează oare și fostului profesor de matematică al meu din liceu? Probabil. Oricum, cred că cel mai mare merit îl are dumnealui, deoarece a știut cum să ne facă să înțelegem matematica. Și nu e grea deloc, dacă știi cum să gândești. Azi dimineață îi fac o surpriză la școală și o să mă laud și lui, dar o să-i și mulțumesc pentru tot.

Iulius Cezar pentru un semestru. M-am uitat la toată lumea de „sus” și nu îmi pare rău deloc nici măcar acum, fiindcă sunt cel mai bun. Iar ceilalți sunt doar niște farisei sau, în cel mai bun caz, niște marionete. „Veni, vidi, vici.” Sau cum ar zice Andy Dufresne reloaded: „Get busy living, or get busy (stu)dying.

P.S. Abia aștept totuși să mă văd primul pe listele cu bursierii. ^_^ Cine are media mea, are și felicitările mele. Ah, și am uitat melodia:

3 thoughts on “Veni, vidi, vici

  1. Marian Vanca, esti un om foarte modest. De ce sa nu dam cartile pe fata si sa recunoastem ca semestrul asta, majoritatea notelor au fost de pomana? Mai putin Eddp. In rest ai avut de predat proiecte, sau examene pentru care se stiau deja subiectele.

    1. Dumneata vorbesti sa dam cartile pe fata, cand nici macar nu iti dezvalui identitatea?! Be like “real men”. Rusinos. Si, pe deasupra, si cu un mail fals. Vulpea cand nu ajunge la struguri zice ca sunt acri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *